Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Velter regninga på arbeidstakerne

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det er arbeidsfolk som må ta regningen for regjeringens krisepakke.

KRITISK. Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener arbeidstakere taper. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KRITISK. Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener arbeidstakere taper. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Regjeringen har akkurat lagt fram en rekke økonomiske tiltak som skal bøte på den dramatiske situasjonen i økonomien som følge corona-smitten.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er glad for at tiltakene fra regjeringen kommer raskt, men kritisk til effekten for arbeidstakere.

- Regjeringa velter regninga over på arbeidstakerne. Rødt støtter tiltak for å unngå konkurser, men vi må også unngå økonomisk ruin for mennesker. Regjeringa går nå inn for tiltak som kutter regninga for bedriftseierne. Det trengs også en krisepakke for arbeidsfolk, sier Moxnes i en skriftlig melding.

- Får 62 prosent lønn

Et av de viktigste tiltakene fra regjeringen er at permitteringsreglene endres. Perioden arbeidsgiver betaler, blir redusert fra 15 til 2 dager.

Samtidig blir reglene for karensdager endret. Det er til vanlig tre karensdager mellom permitteringstida og dagpengetida, men de blir nå fjernet.

CORONA: Vi oppdaterer deg med siste nytt. Video: Dagbladet TV Vis mer

Kravet til arbeidstidsreduksjon for rett til dagpenger for permitterte reduseres i tillegg fra 50 prosent til 40 prosent.

- Det er bra regjeringa opphever de tre ventedagene mellom permittering og dagpenger. De kutter også antall dager med lønnsplikt for bedriftene, men dette gjør at folk går ned til 62 prosent av lønn etter å ha vært permittert i bare to dager. De med lave lønninger rammes hardest, og mange som nå står uten jobb og oppdrag faller utenfor permitteringsordningene.

NHO: - Ikke nok

Men heller ikke arbeidsgiversiden er fornøyd.

NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid mener bedriftene sitter igjen med en for stor del av regningen i regjeringens krisepakke.

– Vi fikk flere viktige avklaringer i dag, men det er ikke nok. Bedriftene blir sittende med en så stor del av regningen at arbeidsplasser står i fare, sier Almlid i en skriftlig kommentar til NTB.

Han mener arbeidsgivers ansvar må være det samme uansett om en ansatt er permittert, hjemme med barn eller i karantene.

– Dette må på plass umiddelbart, sier Almlid.

- Kommer mer

- Mange har allerede ofret mye, og ytt mye. Men vi må forberede oss på å ofre mer og yte mer, sa statsminister Erna Solberg da hun la fram krisepakken som innføres for å unngå konkurser og oppsigelser.

Hun sa videre at dette bare var begynnelsen på tiltak som vil komme fra regjeringen.

- Regjeringen kommer til å bevilge flere milliarder, men skal også ha kontakt med næringslivet og Stortinget, om nye grep etter hvert, sier Solberg.

SV: - For dårlig

- Forslaget til endringer i permitteringsreglene er altfor dårlig, mener SV-leder Audun Lysbakken.

- Regjeringen har SVs fulle støtte i de drastiske tiltakene som settes inn mot viruset, men krisepakken må bli mer kraftfull og sosial, sier han.

- Arbeidsfolk skal ikke betale prisen for krisen. Byrdene må fordeles rettferdig, det er mangel på dugnadsånd å ikke stille mer opp for lavtlønte arbeidsfolk.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hele Norges coronakart