20,9 MILLIONER: Ingen ansvarlige i Hadeland Energi og Hadeland og Ringerike Bredbånd oppdaget at over 20 millioner kroner var på avveie. Vestoppland politidistrikt har nettopp avsluttet etterforskningen av økonomiskandalene. Alle foto: Øystein Andersen / Dagbladet
20,9 MILLIONER: Ingen ansvarlige i Hadeland Energi og Hadeland og Ringerike Bredbånd oppdaget at over 20 millioner kroner var på avveie. Vestoppland politidistrikt har nettopp avsluttet etterforskningen av økonomiskandalene. Alle foto: Øystein Andersen / DagbladetVis mer

Veltet seg i luksus etter år med økonomisk mareritt

I dag kommer granskingsrapport om kontrollrutiner før gigantunderslag på Hadeland. Helt tilfeldig at økonomisjef og lokalpolitiker ble oppdaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LUNNER (Dagbladet): Den 41 år gamle økonomisjefen og lokalpolitikeren fra Lunner i Oppland har innrømmet å ha underslått hver eneste krone av de 20,9 millionene han er siktet for i en av de alvorligste underslagssakene noen gang fra selskaper i offentlig eie.

Vestoppland politidistrikt har nettopp avsluttet etterforskningen av økonomiskandalene i Hadeland og Ringerike Bredbånd og deres hovedeier Hadeland Energi.

- Beløpet er oppsiktvekkende høyt i forhold til den korte tiden og omsetningen i selskapet der siktede var økonomisjef, sa økonomiprofessor Petter Gottschalk til Dagbladet sist uke.

Professor Gottschalk, som har økonomisk kriminalitet som fagområde ved Handelshøyskolen BI, mener det må ha vært kompetansesvikt i alle ledd i selskapene.

Den foreløpige siktelsen gir mye av svaret på hvordan en lønnsmottaker med store økonomiske problemer i mange år plutselig kan kjøpe hus til flere millioner kroner, to hytter, to biler i millionklassen og en vin- og konjakksamling som ikke finnes på Vinmonopolets øverste hyller.

Økonomisk trøbbel
Det er siktede selv som har beskrevet sine økonomiske mareritt i forbindelse med to tidligere straffesaker. I 2002 og 2004 ble han dømt til i alt tre år og tre måneders fengsel for blant annet underslag, dokumentfalsk og brudd på regnskapsførerloven og momsloven.

Først ble han dømt for underslag av 850 000 kroner fra et elektrofirma, der han var ansatt som økononomiansvarlig i bare fem måneder i 1999.

Dommen i Hadeland og Land forhørsrett kom etter uforbeholden tilståelse.

Der bemerker retten at han allerede var i ny jobb som økonomiansvarlig.

Bedrageri fra fengsel
Også den andre dommen, fra Hadeland og Land tingrett i januar 2004, kom etter full tilståelse. Der ble ble han dømt for å ha jukset til seg tre millioner kroner i momsreduksjon med forfalskede regnskapspapirer til Oppland og Buskerud fylkesskattekontorer.

Der legger tingretten skjerpende vekt på at endel av bedrageriene skjedde mens han sonet den første dommen.

I dag kommer kanskje noen svar på hvordan forretnings- og kontrollrutiner i de to selskapene har gjort underslag i en slik størrelse mulig i løpet av tre år.

Etter langvarig påtrykk fra avisa Hadeland har Gran kommune, som eier Hadeland Energi sammen med nabokommunene Lunner og Jevnaker, godtatt å offentliggjøre en egenbestilt granskingsrapport fra revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers

Det var i 2009 at underslagssiktede ble ansatt som regnskapsmedarbeider i Hadeland Energi. Året etter avanserte han til økonomisjef i datterselskapet Hadeland og Ringerike Bredbånd.

Daglig leder gikk
Det er i bredbåndselskapet at 41-åringen har innrømmet underslag for i alt 18,6 millioner av totalbeløpet.

Daglig leder sa opp sin stilling sist fredag med øyeblikkelig virkning.

Den tidligere sjefen kom med denne uttalelsen i Hadeland i forbindelse med oppsigelsen:

— Styret og jeg har et ulikt syn på de faktiske forholdene i tilknytning til underslagssaken, men jeg ønsker å ta min del av ansvaret for at en betrodd medarbeider har underslått store pengesummer,

Oppdaget tilfeldig
Det var en tilfeldighet som førte til at underslagene i de to Hadeland-selskapene ble oppdaget.

I vinter fikk Romerike politidistrikt en anmeldelse fra Skatt Øst mot et bilfirma i Akershus. Der hadde Lunner-mannen beholdt en ekstrajobb som regnskapsfører fra tiden etter at han hadde sonet de to første dommene.

Etterforskningen der avdekket at regnskapsføreren ikke hadde autorisasjon til å utføre en slik jobb. Dermed begynte snøballen å rulle i retning Hadeland.

Der smalt den første bomben i mars i år. Først viste etterforskningen et underslag i «bare» 10-millioners klassen.

41-åringen fra Lunner er også siktet for blant annet dokumentfalsk og manglende autorisasjon i forbindelse med regnskapsjobben hos bilfirmaet.

Etter det Dagbladet forstår, er han ikke siktet for å ha underslått penger til seg selv fra denne arbeidsgiveren.

Han er blitt løst fra vervet som vararepresentant i kommunestyret.

«Større» kontantbeløp
Etter det Dagbladet forstår er han ikke siktet for underslag i den saken.

Politiet har tatt beslag i huset, bilene, hyttene og vinsamlingen i tillegg til «et større» kontantbeløp.

Om lag tre millioner av det underslåtte totalbeløpet på 20,9 millioner skal være betalt tilbake.

Mannens samboer er siktet for heleri i de to Hadeland-sakene.

Advokaten: - Han har problemer med å forstå hvorfor
Dagbladet har vært i kontakt med 41-åringens advokat Kenneth Strømme Gundersen om en vurdering av hvordan saken står og om synspunkt på at en granskingsrapport nå blir offentliggjort.

- Vi har ingen kommentar til dette, skriver advokaten i en sms til Dagbladet søndag kveld.

Til NRK Hedmark og Oppland 11. april i år, da det kjente, underslåtte beløpet lå mellom to og fire millioner lavere enn dagens siktelse, sa advokat Strømme Gundersen:

- Min klient har det svært tøft. Han har problemer med å forstå hvorfor han har gjort som han har gjort. Han har hele tiden samarbeidet godt med politiet
 

DYRT HUS: Huset i Lunner har stått tomt etter at den unerslagssiktede økonomisjefen og familie måtte flytte ut. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet
DYRT HUS: Huset i Lunner har stått tomt etter at den unerslagssiktede økonomisjefen og familie måtte flytte ut. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet Vis mer