Velvet reddet tre klatrere

Hunden la seg over dem for å varme dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vennegjengen på åtte var på klatretur i Mount Hood, det høyeste fjellet i Oregon (3425 meter) da tre av dem - og den svarte blandingshunden Velvet (4) - plutselig forsvant over en fjellhylle.


De gjenværende klatrende forsøkte å fire seg ned i et tau for å lete etter dem, men uten å lykkes. Samtidig nærmet en snøstorm seg faretruende. Med mobiltelefon tilkalte klatrerne redningsmannskaper, men været gjorde letejobben svært vanskelig.

Grov seg ned

De fem uskadde klatrerne grov seg ned i snøen, og ble funnet etter noen timer på søndag kveld.

Først dagen etter ble de fire forsvunne klatrerne funnet i god behold, sammen med Velvet, som er en blanding av fårehund og labrador.

- Hunden reddet sannsynligvis livet deres ved å legge seg over dem om natta så de holdt varmen, sier Erik Brom i redningstjenesten til nyhetsbyrået AP.

For mot natta sank temperaturene faretruende, og uten kroppsvarmen fra fireåringen Velvet ville det sett stygt ut for de tre uheldige klatrerne. Tett i tett i tett la de seg i snøen, med hundekroppen over seg. I tillegg hadde de med seg en liten radiosender, som langt om lenge førte redningsmannskapene rett vei.

Sår på bakbeina

Været tetnet fort til, og gjorde redningsmannskapenes jobb vanskelig. I snøfokket var det så vidt mulig å se en meter foran seg.

I ettertid får de tre klatrerne skryt for å ha gjort alt riktig når uhellet først var ute. I desember omkom tre klatrere i det samme fjellet, noe som kanskje var en medvirkende årsak til at denne gjengen var godt utstyrt.

De tre klatrerne som overlevde den iskalde natta i fjellet har ikke villet snakke om hendelsen. To av dem, lærerne Matty Bryant (34) og Kate Hanlon (34) kom relativt uskadde fra opplevelsen, mens den tredje kvinnen ble behandlet for en mindre hodeskade.

Og Velvet - eller Fløyel, på norsk? Hun kom fra det med noen mindre kutt og sår på bakbeina etter å ha vært utsatt for den iskalde snøen over lengre tid, og kunne dra hjem sammen med eieren Matty Bryant.

Lykkelig uvitende om at hun var dagens helt.

ENDELIG TRYGG: Her er dagens helt i Oregon, hunden Velvet, på tur hjem sammen med eieren Matty Bryant.