«Vem skal ta fighten mot mångkulturen? Du eller dina barn?»

Klistret rasistiske slagord på huset til familien til Taimour Abdulwahab (28).

SLAGORD: Disse rasistiske slagordene møtte beboerne i blokka der familien til den antatte selvmordsbomberen bor i Tranås i Sverige i dag tidlig. Foto: Håkon Eikesdal
SLAGORD: Disse rasistiske slagordene møtte beboerne i blokka der familien til den antatte selvmordsbomberen bor i Tranås i Sverige i dag tidlig. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRANÅS (Dagbladet): Ukjente personer har i løpet av natta klistret flere klistremerker med rasistiske slagord på ytterdøren til huset til familien til den antatte selvmordsbomberen Taimour Abdulwahab (28) i Tranås i Sverige.

Huset deres ligger midt i sentrum av byen som ligger cirka tre timer fra Stockholm med bil.

- Nazi-parti «Vem skal ta fighten mot mångkulturen? Du eller dina barn?»

og

«Mångkulturen ska bort!», heter det i to av slagordene på flyvebladene som er signert folkfronten.nu. De tilhører det høyreekstreme partiet Svenskarnas parti, som tidligere het Folkfronten.

Partiet beskriver seg selv som nasjonalistisk, men omtales å ha en nynazistisk ideologi.

- Kjøpesenter målet Familien til Abdulwahab har allerede mottatt flere trusler på internett etter familiemannen Abdulwahab lørdag ettermiddag sprengte seg selv og bilen sin.

16.52 eksploderte en bil i Olof Palmes gata. To personer ble skadd.

17.02: En liten del av gjerningsmannens rørbombekonstruksjon eksploderte i en tverrgate til Drottninggatan. Selvmordsbomberen døde på stedet.

En av polititeoriene er at mannens egentlige mål var kjøpesentert Åhlens eller T-banen som ligger bare et par kvartaler unna i den svenske hovedstaden.

- Tre bomber Expressen skriver at politiet tror 28-åringen skulle sprenge tre bomber. Dette var en bilbombe, en spikerbombe han hadde i ryggesekken - det ble funnet spiker på åstedet, og magebeltet med rørbomber, der kun en gikk av.

Han hadde også fylt beltet med metallkuler, som idet beltebomben eksploderte ble kastet ut i voldsom fart, og knuste flere glassruter på butikkene rundt.

Vurderer politibeskyttelse Dagbladet vet at politiet vurderer å sette den antatte gjerningsmannens familie under politibeskyttelse. De er nå på plass i Stockholm, blant annet for å identifisere gjerningsmannen.

Taimour Abdulwahab (28) er født i Bagdad  i Irak, og flyttet til Sverige kort tid etter Kuwait-krigen i 1992.

Han gikk fra 1997 til 2001 på skole i Sverige, før han i 2001 flyttet til Storbritannia - der han tok en bachelorgrad i fysioterapi fra 2001 til 2004. I England møtte han kvinnen han i 2004 giftet seg med. De har to døtre sammen.

Politiaksjon i England I Luton, der Abdulwahab bodde under sin tid som student i England, var ekstrem islam på kraftig frammarsj.   

Det som av britisk politi omtales som Luton-terrorcella materialiserte seg seint 2003 - og ble raidet av politiet i 2004. I 2007 ble sju medlemmer av terrorcella dømt i britisk rett, for terrorkonspirasjoner både på britisk og amerikansk jord.

Britisk politi ransaket natt til i dag en eiendom nord for London i forbindelse med bombeeksplosjonene i Stockholm. Det bekrefter London-politiet.

Ransakingen fant sted i Bedfordshire omkring ti mil nord for London like før midnatt natt til mandag. Ingen er ifølge NTB pågrepet i aksjonen.

- Vi bekrefter at dette skjer i forbindelse med hendelsene i Stockholm lørdag, sier talsmannen.

Britiske etterretningskilder sier til The Guardian i dag at Taimour Abdulwahab trolig opererte på egen hånd.

SPRENGTE SEG SELV: Taimour Abdulwahab skal ha søkt mot radikale miljøer i England rundt 2003-2004. Foto: Privat
SPRENGTE SEG SELV: Taimour Abdulwahab skal ha søkt mot radikale miljøer i England rundt 2003-2004. Foto: Privat Vis mer