Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vemodig at Navarsete går

Vil ikke avklare lederspørsmålet nå - men støtter forslag om ekstraordinært landsmøte.

NESTLEDERNE: I dag varslet Sp-leder Liv Signe Navarsete at hun er innstilt på å gå av som leder på et ekstraordinært landsmøte. 1. nestleder Ola Borten Moe peker på 2. nestleder Trygve Slagsvold Vedum som den naturlige arvtageren.  
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
NESTLEDERNE: I dag varslet Sp-leder Liv Signe Navarsete at hun er innstilt på å gå av som leder på et ekstraordinært landsmøte. 1. nestleder Ola Borten Moe peker på 2. nestleder Trygve Slagsvold Vedum som den naturlige arvtageren. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Liv Signe Navarste har vært under press lenge, og jeg har respekt for den avgjørelsen hun har falt ned på. Men jeg syns det er vemodig. Navarsete har vært en av de mest innflytelsesrike statsrådene og politikerne Norge har hatt de siste åtte årene. Alle som tar toget, merker det taktskiftet hun har fått til der. 

Det sier Senterpartiets 2. nestleder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

- Og det er vel kanskje derfor hun har blitt oppfattet som kontroversiell. Det gjør man gjerne når man er villig til å få til noe, fortsetter han. 

Vil ikke avklare lederspørsmålet Liv Signe Navarsete varslet i dag at hun er innstilt på å gå av som partileder for å gjøre slutt på lederstriden som herjer med partiet. Flere peker på 2. nestleder Tryge Slagsvold Vedum som den nye lederen, deriblant 1. nestleder Ola Borten Moe, som sier til VG:

- Jeg vil mene at lederspørsmålet i Senterpartiet langt på vei er avgjort, og at det blir Trygve Slagsvold Vedum som overtar. Han har den tilliten som trengs, og jeg tror han blir en god leder for partiet.

Trygve Slagsvold Vedum selv vil ikke svare på om han er beredt på å overta ledervervet. Han er opptatt av å la partidemokratiet gå sin gang:

- Nå starter den formelle prosessen i partiet. Først må vi bestemme om vi skal ha et ekstraordinært landsmøte. Jeg kommer til å støtte Liv Signe i det, om hun ønsker det. Og fra det er besluttet at vi skal ha et landsmøte, til selve landsmøtet er det heldigvis god tid. Nå har ting gått veldig fort, så nå er det viktig at vi roer ned litt, sier han til Dagbladet.
 
Han peker på at fylkeslagene skal gi høringsuttalelser, valgkomiteen må gjøre sitt, i tillegg til at eventuelle kandidater må avklare om de er villige til å stille.

- Er du villig til å stille?

- Jeg ble nylig gjenvalgt som nestleder og er motivert for den jobben. I forkant av det landsmøtet avklarte jeg også at jeg var villig til den jobben. Nå kommer jo det nye landsmøtet raskere enn ventet. Men akkurat nå er jeg mest opptatt av at vi skal ha en grundig prosess i partiet, sånn at valgkomiteen kan komme med en innstilling som speiler det partiet ønsker.

Advarer mot skittent spill Som Dagbladet fortalte tidligere denne uka, er Borten Moe ute av dansen - fordi han har takket nei til gjenvalg som stortingsrepresentant.

Men det finnes også dem i partiet som mener at Ola Borten Moe har opptrådt illojalt - og at han bør følge Navarsete dersom hun går av.

Mange peker på «havarirapporten» etter valgnedturen i høst der kritikken rettes mot hele partiledelsen; den velkjente konflikten mellom Navarsete og Borten Moe trekkes fram.

På spørsmål fra Dagbladet hvordan han selv vil karakterisere sitt samarbeid med Ola Borten Moe, svarer Slagsvold Vedum at han mener hele partiledelsen samarbeider godt. Han mener peker på at ledelsen har vært enige om hovedlinjene for partiet, som å delta i og gå til valg på en rødgrønn regjering.

- At man er uenig i enkeltsaker, er bare naturlig, legger han til.

- Men det har altså kommet harde utfall mot Borten Moe, og krav om at han følger Navarste om hun går av. Hva tenker du om det?

- Det fine med partidemokratiet er at det er partiet, gjennom en grundig prosess, som velger ledelsen. Men: Det er alltid lurt å forsterke de positive sidene til de kandidatene man ønsker. Jeg håper vi får en sånn prosess. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media