Vendepunkt for truet art

På nåværende tidspunkt finnes det bare to gjenlevende nordlige stumpneshorn. En forskningsgruppe håper at de er i ferd med å redde den døende arten ved hjelp av prøverørsbefruktning.

STUMPNESHORN: På nåværende tidspunkt finnes det bare to gjenlevende nordlige stumpneshorn. En forskningsgruppe håper at de er i ferd med å redde den utdøende arten ved hjelp av prøverørsbefruktning. Video: AP Vis mer

Lenge har man fryktet at arten nordlige stumpneshorn ville dø ut med Najin og Fatu. På en pressekonferanse onsdag kunne imidlertid forskere viderebringe en utrolig beskjed: Arten kan være reddet.

En internasjonal gruppe forskere og naturvernere har nemlig klart å befrukte egg som de har samlet fra Najin og Fatu ved hjelp av frosset sperm fra døde stumpneshorn-hanner.

Dette har ledet til at forskningsgruppen har klart å produsere to embryoer, altså to fostre i et veldig tidlig stadium av svangerskapet.

- I dag oppnådde vi en viktig milestein på en humpete vei som tillater oss å planlegge de framtidige stegene i redningsprogrammet for de nordlige stumpneshornene, uttalte leder for BioRescue-prosjektet ved Keibniz Institute for Zoo and Wildlife Research under pressekonferanse, ifølge The Guardian.

OPPBEVARES: De befruktede eggene oppbevares i flytende nitrogen i Italia. Foto: Jan Zwilling, Ami Vitale & Cesare Galli
OPPBEVARES: De befruktede eggene oppbevares i flytende nitrogen i Italia. Foto: Jan Zwilling, Ami Vitale & Cesare Galli Vis mer

Produsert i Italia

Embryoene ble produsert på Aventa Laboratories i byen Cremona i Italia, og oppbevares på nåværende tidspunkt i flytende nitrogen. I nær framtid vil de bli overført til sørlige stumpneshorn-hunner, som skal bære fram fostrene, melder redningsgruppen på Twitter.

Stumpneshornet er en underart av neshornet, og er en planteeter som spiser gress. Den kalles stumpneshorn på grunn av sin vide overleppe. De nordlige stumpneshornene lever i Kenya, mens det finnes omkring 21 000 sørlig stumpneshorn som lever i områder fra Sør-Afrika til Zambia.

Gruppen omtaler det hele som et vendepunkt i kampen for å redde arten.

- For fem år siden, virket det som at å produsere et embryo fra et nordlig stumpneshorn var et helt uoppnåelig mål. Og i dag har vi dem, sa Jan Stejskal ved Dvůr Králové Zoo i Tsjekkia, hvor Najin og Fatu ble født.

VENDEPUNKT: Et utrolig gjennombrudd har ført til at forskerne håper på å bringe fram to nye fostre av arten nordlige stumpneshorn. Foto: Tony Karumba / NTB Scanpix
VENDEPUNKT: Et utrolig gjennombrudd har ført til at forskerne håper på å bringe fram to nye fostre av arten nordlige stumpneshorn. Foto: Tony Karumba / NTB Scanpix Vis mer

Sperm fra døde neshorn

Spermen som nå har blitt brukt, stammer fra avdøde Suni. Og det var prosessen ved at Sunis sperm ble injisert i Fatus egg som har ført til at de nå har klart å bringe fram to embryoer.

Najins egg ble imidlertid injisert med avdøde Sauts sperm, som var av veldig dårlig kvalitet, ifølge redningsgruppa.

- TERRORISERER BYEN: Et digert neshorn har gått amok i byen Hetauda i Nepal. En kvinne er drept og tre skadet etter at neshornet angrep dem. Video: Kishan Poudel Vis mer

Sudans død

Verdens foreløpig siste stumpneshorn-hann, Sudan, døde like før påske i 2018 etter måneder med dårlig helse. Grunnen til at det nordlige stumpneshornet havnet i denne situasjonen, er «forferdelig hardt press av krypskytter-mafiaen».

I dag er kiloprisen for neshorn-horn er høyere enn kiloprisen for gull. Dette har ført til at krypskyting av neshorn har blitt et stort internasjonalt problem, og organisasjoner som WWF jobber hardt for å ta knekken på de mange bandene.

- Men de sliter. Den høye kiloprisen på neshorn-horn har til og med gjort utslag på vårt museum og på museum over hele Europa: Vi stiller ut dyrene med juksehorn, for å unngå at bander stormer inn og stjeler hornene, sa zoolog Petter Bøckman til Dagbladet i 2018.