Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vender hjem til utbombet Falluja

Fordrevne innbyggere kom tilbake til ruiner i den irakiske byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen av de fordrevne innbyggerne kom torsdag tilbake til den irakiske byen Falluja, usikre på hva de ville finne i ruinene etter seks uker med kamper mellom amerikanere og ulike opprørsgrupper.

Ved en veisperring øst for byen sto flyktningene i kø for å motta tillatelse til å kjøre inn i byen. Mens papirene deres ble inspisert av amerikanske soldater, kunne innbyggerne høre kraftige eksplosjoner og se røyk stige opp fra boligstrøk inne i selve Falluja, som en påminnelse om gatekampene som fortsatt pågår.

Færre enn ventet

Den første gruppen som fikk vende tilbake besto av mellom 200 og 300 personer, det store flertallet av dem menn, ifølge det amerikanske militæret. Dette var færre enn først antatt, og noen av irakerne ble avvist på grunn av utilstrekkelig identifikasjon. Begrunnelsen var frykt for at væpnede opprørere igjen skal ta seg inn i byen som lenge var det fremste symbolet på motstanden mot USAs okkupasjon.

Om lag 300 000 mennesker flyktet fra Falluja før de amerikanske soldatene, hjulpet av irakiske regjeringsstyrker, satte i gang et omfattende angrep på byen i forrige måned. Målet var å gjøre landet som helhet tryggere foran det planlagte valget i januar, og å hindre at den sunnimuslimske byen vest for Bagdad fungerte som en base hvor terrorgrupper og motstandsfolk kunne planlegge og gjennomføre væpnede aksjoner.

I dag er kontrollen over Falluja tilbake i regjeringens og amerikanernes hender. Men deler av bebyggelsen ligger i ruiner, og et ukjent antall mennesker er blitt drept i de harde trefningene.

- Lite forutsigbart

Amerikanske militære ledere har vært uenige om når det ville være forsvarlig å la innbyggerne få slippe inn i byen igjen.

VISITERT: Medlemmer av den irakiske nasjonalgarden undersøkte torsdag en gutt som sammen med familien vendte tilbake til krigsherjede Falluja. Familien var blant de første flyktningene som vendte tilbake til den irakiske byen etter flere uker med kamper mellom opprørere og amerikanske soldater. Foto: Reuters
VISITERT: Medlemmer av den irakiske nasjonalgarden undersøkte torsdag en gutt som sammen med familien vendte tilbake til krigsherjede Falluja. Familien var blant de første flyktningene som vendte tilbake til den irakiske byen etter flere uker med kamper mellom opprørere og amerikanske soldater. Foto: Reuters Vis mer

- Situasjonen er ikke så forutsigbar som vi skulle ønske oss. Blir det bedre dag for dag? Absolutt, men det kan forandre seg, uttalte oberstløytnant Scot Ballard forrige helg.

Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver Qassem Daoud sier han regner med at familiefedrene som nå reiser tilbake til hjemmene sine i første omgang vil undersøke om det vil være trygt å la familiene komme etter. Han advarer om at udetonerte eksplosiver fortsatt ligger skjult blant vrakrester og i gatene.

Jevnet med jorden

Flyktningene møter en delvis utbombet by, hvor hele boligblokker er jevnet med jorden og mange av husene pepret med kuler. Mange av de drepte etter kampene er aldri blitt fjernet fra gatene.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen opplyser at tre av byens vannrenseanlegg er blitt ødelagt, og at det fjerde har fått store skader. Amerikanske offiserer advarer om at det vil ta lang tid å få de mest grunnleggende offentlige tjenestene tilbake på plass, og at det kan gå flere måneder før det skjer noe videre aktivitet i byen i det hele tatt.

Familiene som vender tilbake vil automatisk få om lag 600 kroner i økonomisk støtte, ifølge den irakiske regjeringen. I tillegg kan de søke om opptil 60.000 kroner som erstatning for ødelagt eiendom.

(©NTB)

HJEM IGJEN: En irakisk familie bar eiendelene sine forbi en veisperring utenfor Falluja torsdag, da innbyggerne for første gang begynte å vende tilbake etter de harde kampene som begynte i forrige måned.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media