Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vender Nobel-nei ryggen

En rekke land snudde i natt og kommer likevel til Oslo Rådhus i dag.

VILL BOIKOTTE: Flere land har ombestemt seg og vil likevel være på plass under fredsprisseremonien i Oslo Rådhus.Vinneren er den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Foto: ODD ANDERSEN/ AFP
VILL BOIKOTTE: Flere land har ombestemt seg og vil likevel være på plass under fredsprisseremonien i Oslo Rådhus.Vinneren er den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Foto: ODD ANDERSEN/ AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serbia kommer likevel ikke til å boikotte nobelseremonien i Oslo Rådhus, opplyser regjeringskilder i Beograd. Flere andre land har også ombestemt seg og vil delta.

Serbias utenriksminister Vuk Jeremic forsvarte tidligere i uken beslutningen om å boikotte seremonien ved å vise til Beograds nære bånd til Kina.

Landets ombudsmann for menneskerettigheter, Sasa Jankovic, reagerte sterkt på dette og opplyser nå til nyhetsbyrået Beta at han selv vil være på plass i Oslo som spesialutsending for Jeremic.

- Regjeringen stiller med transport for meg, og statsminister Mirko Cvetkovic har bedt meg om å overbringe hans personlige lykkønskninger til fredsprisvinneren, sier Jankovic.

- Det bør ikke inngås politiske kompromisser når det gjelder menneskerettigheter, understreker Jankovic.

EU-press Serbias beslutning om likevel å delta under seremonien til ære for den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, kom etter massivt press fra EU.

EU-kommisjonen kritiserte tidligere i uka Serbia for beslutningen om å boikotte nobelseremonien.

- Vi hadde ventet at et land som har ambisjoner om å bli med i EU, deler EUs verdier. Og beskyttelse av menneskerettighetene er en grunnleggende verdi i EU, sa kommisjonens talskvinne for EU-utvidelse, Angela Filote.

Takket nei Av de 65 landene som har ambassader eller konsulat i Norge, og som er invitert til å delta under seremonien i Oslo Rådhus, takket opprinnelig 18 nei, mens Sri Lanka unnlot å svare.

Både Colombia og Argentina sto opprinnelig på lista over dem som ville holde seg borte, men begge land nekter nå for å være del av en boikott.

Argentinas ambassadør er i hjemlandet av personlige grunner, men en representant for ambassaden vil være på plass under seremonien, heter det i en kunngjøring fra utenriksdepartementet i Buenos Aires.

Avviser boikott Colombias ambassade i Berlin avviser også at landet boikotter fredsprisutdelingen, men det er ikke kjent hvem de stiller med i Oslo Rådhus.

Ukraina og Filippinene har også ombestemt seg og sier at de vil delta, mens Algerie har besluttet å boikotte seremonien.

Foruten Kina ser det dermed ut til at følgende land vil boikotte seremonien av politiske grunner: Russland, Kasakhstan, Tunisia, Saudi-Arabia, Pakistan, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Egypt, Sudan, Cuba, Marokko og Algerie. Det er fortsatt uklart om Sri Lanka dukker opp.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!