SVIKTER INDUSTRIEN: Arbeiderpartiet vender ryggen til landets industrarbeidere, mener Høyres Stefan Heggelund. Han er opprørt over den interne Ap-debatten om oljeindustriens rammer og betingelser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SVIKTER INDUSTRIEN: Arbeiderpartiet vender ryggen til landets industrarbeidere, mener Høyres Stefan Heggelund. Han er opprørt over den interne Ap-debatten om oljeindustriens rammer og betingelser. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Høyre-profil knallhardt ut mot klimastemmene i Ap

- Vender ryggen til industrien

Arbeiderpartiet er bare opptatt av stemmene til de fagorganiserte, ikke arbeidsplassene deres. Kraftsalven kommer fra Høyres Stefan Heggelund.

Høyres klimapolitiske talsperson er opprørt over den interne Ap-debatten om oljeindustriens betingelser.

- Ap vender ryggen til landets industriarbeidere. Gang på gang legger Ap seg på en anti-industrilinje som er negativt for arbeidsplasser og omstilling, sier han til Dagbladet.

Heggelund viser til at 10 av 15 fylkeslag i Ap etter helgas årsmøter nå sier nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Olje i nord

At sterke krefter i partiet vil avvikle leterefusjonsordningen provoserer også Heggelund, i likhet med AUFs motstand mot gruvedeponi i Repparfjorden.

- Dette er ikke framtidsrettet. Det er ikke til det beste for klima. Det er ikke til det beste for omstillingen. Det er opportunisme fra et parti som er villig til å si hva som helst for å kare seg opp på målingene, tordner Høyre-profilen.

Også Frp kommer med ramsalt kritikk mot Ap.

- Jeg blir utrolig skuffet over at det gamle industripartiet Arbeiderpartiet er i ferd med å svikte arbeideren på norsk sokkel. Det er fremdeles mange prosjekter som selskapene ikke har besluttet. Med vedtakene på fylkesårsmøtene opprettholdes usikkerheten, sier Fremskrittspartiets Terje Halleland til Dagbladet.

- I Norge baserer vi politiske vedtak på kunnskap. Ved å si nei til konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja går vi bort fra å vedta politikk basert på kunnskap og gjør vedtak basert på følelser, fortsetter Frp-representanten.

Avviser kritikken

Arbeiderpartiets klima- og energipolitiske talsperson Espen Barth Eide er ikke veldig imponert over kritikken.

- Også vi som lever og virker i dag må gå inn i vår tid, med den innsikten vi har nå om at vi er i ferd med å overskride naturens tålegrenser, sier han og fortsetter:

- Jeg stusser over at Høyre her legger seg på en linje som lyder som om enhver debatt om olje og gass er farlig og uansvarlig.

Barth Eide mener det er nødvendig med debatt om oljeindustriens rammer og betingelse og viser til Parisavtalen og klimakrisa.

IKKE KLEDELIG: Oljepopulismen kler ikke Høyre, sier Aps Espen Barth Eide. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE KLEDELIG: Oljepopulismen kler ikke Høyre, sier Aps Espen Barth Eide. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Oljepopulismen kler ikke Høyre særlig godt, sier han.

- Arbeiderpartiet var selve arkitekten for den oljepolitikken som har tjent oss vel i 50 år. Kloke mennesker gikk inn i sin tid og la grunnlaget både for store verdier men også for at disse skulle komme fellesskapet til gode, unngå overforbruk, og utvikle god, norsk kompetanse, fortsetter Barth Eide.

Han avviser at Ap er mindre opptatt av å bevare industriarbeidsplasser enn før.

- Ap er opptatt av at vi skal bygge gode industriarbeidsplasser for framtida. Vi skal satse på verdiskapning, arbeid og klima som en helhet, og vi skal legge til rette for en rettferdig omstilling.