Vender ryggen til Washington

WASHINGTON (Dagbladet): Bill Clinton, kona Hillary og datteren Chelsea la i går de vonde dagene bak seg og dro på ferie. Imens sliper motstanderne knivene. De første har allerede krevd presidentens avgang etter hans dramatiske TV-tale natt til i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men de mest sentrale aktørene er avventende. De første meningsmålingene viser støtte til Clinton som president, men en tillitssvikt til Clinton som person på hele 20 prosent. Tidligere visepresident Dan Quayle ber president Clinton trekke seg. Det samme gjør en senator som håper å bli republikansk presidentkandidat ved neste valg. Amerikanske medier melder at en fortvilet lammelse og dyp skuffelse bredte seg i Det hvite hus etter den pinlige innrømmelsen mandag. Det er en sterk følelse av at presidenten har sviktet og forrådt sine medarbeidere i regjeringen og Det hvite hus. Medarbeidere som har arbeidet for Clintons politiske mål, støttet ham i nederlagene og gledet seg over seirene, føler seg forrådt. Hvordan kunne lederen så hensynsløst gi etter for sine lyster og risikere å ødelegge arbeidet til så mange oppofrende mennesker? Men USAs første kvinnelige utenriksminister, Madeleine Albright, gikk i går nok en gang i bresjen for ham, slik hun gjorde i januar, og erklærte sin fortsatte tillit til regjeringssjefen.

På ferie

I går dro presidenten, Hillary og Chelsea på ferie til Marthas Vineyard. Før avreisen hadde Bill Clinton brukt dagen til å kontakte venner og politiske allierte for å be dem om tilgivelse og støtte. Familien på tre kom ut av Det hvite hus hånd i hånd med Chelsea i midten. Presidenten holdt hunden Buddy i bånd. Sammen gikk de til det ventende helikopteret og ville vise at familien samlet vil kjempe seg gjennom vanskelighetene de nå sliter med.

Forsiktige

Presidenten fikk en god del støtte i går. Men de demokratiske medlemmene av Kongressen som skal drive valgkamp i høst, var forsiktige. De venter på rapporten fra spesialetterforsker Kenneth Starr, som han planlegger å sende til justiskomiteen i Representantenes hus tidlig i september. Den demokratiske representanten Paul McHale fra Pennsylvania sluttet seg til Quayle og Ashcroft, og krevde at Clinton enten går av eller stilles for riksrett. McHale stiller ikke til gjenvalg i høst. De første meningsmålingene etter talen gikk i presidentens favør. Rundt 60 prosent av de spurte erklærte seg fornøyd med hans utøvelse av embetet. 60 prosent mente også at saken burde legges bort. Men i en måling raste tilliten til Clinton som person fra 60 til 40 prosent. Men 72 prosent sa samtidig at landet ville tjene på at Clinton blir sittende. # Hillary tilgir # ENDELIG FRI: I går dro Bill Clinton, Hillary og Chelsea på ferie til eksklusive Marthas Vineyard for å tilbringe tid sammen etter tøffe dager. # Foto: NTB/AP