Vender tilbake til Jens

Arbeiderpartiet er tilbake på samme nivå som i februar, da partiet gjorde et byks på meningsmålingene fordi Jens Stoltenberg ble statsministerkandidat. Etter en smell forrige måned på grunn av regjeringskrisen, har velgerne vendt tilbake til partiet i april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av en meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet og NRK sist uke. Arbeiderpartiets framgang er på 3,8 prosentpoeng, og partiet er nå på et vanligvis normalt nivå i oppslutning. Det ligger også så vidt over den berømmelige 36,9-grensen.

Etter forrige måneds store framgang går Kristelig Folkeparti tilbake med 2,4 prosentpoeng, men ligger fortsatt over sitt gode valgresultat i 1997. Det samme gjør Fremskrittspartiet, som har en framgang på 1,3 prosentpoeng. Carl I. Hagen kan igjen mønstre landets nest største parti bak seg. Ellers er endringene små.

Styrke

Det er i Midt- og Nord-Norge Arbeiderpartiet har sin styrke, mens oppslutningen er lavest i Oslo og på Vestlandet. Partiet har også liten oppslutning blant de yngste velgerne.

Flere menn enn kvinner er tilhengere av Jens Stoltenberg, noe som kanskje kan virke overraskende. Partiet holder et godt grep om velgere i alle inntektsklasser unntatt de aller rikeste. Det får tilsig fra de fleste andre partier, men mest fra SV og Frp.

Straff

Velgerne fortsetter å straffe Høyre for regjeringsskiftet. Partiet er langt under sitt nivå fra sist høst og vinter, og ser ut til å ha stabilisert seg der. Partiet lekker både til Arbeiderpartiet, Frp og KrF.

KrF har den siste tida hentet nye tilhengere fra de to andre sentrumspartiene. Det er nok ikke statsministerkandidat Bondevik bare glad for.

Mandatene

Hvis denne meningsmålingen hadde vært stortingsvalg, ville det ført til små endringer på Stortinget. Men når Venstre faller under sperregrensen på fire prosent, blir Lars Sponheim ensom tilbake på Stortinget. Da faller også sentrumsalternativet bort. Det ville ikke vært et såkalt borgerlig flertall uten Senterpartiets deltakelse.

Senterpartiet må også til for at Stoltenberg skal ha flertall sammen med SV. Slik det ser ut i dag, vil Senterpartiet sitte med nøkkelen til regjeringsdannelsen også etter neste valg. Det er som kjent ikke første gangen.

Undersøkelsen er gjennomført blant 929 velgere i tidsrommet 10.- 13. april.