Vender tilbake til knuste hjem

Men folk på Gazastripen frykter kortvarig våpenhvile.

<strong>STORE ØDELEGGELSER:</strong> En palestinsk gutt titter ut av en sønderbombet bygning i Rafah, sør på Gazastripen i dag. Foto: AP Photo/Khaled Omar
STORE ØDELEGGELSER: En palestinsk gutt titter ut av en sønderbombet bygning i Rafah, sør på Gazastripen i dag. Foto: AP Photo/Khaled Omar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gazastripens innbyggere kan for første gang ta omfanget av ødeleggelsene etter tre uker med krig i øyesyn. Folk frykter at våpenhvilen blir kortvarig

- Jeg kjøpte dette huset for fire måneder siden. Nå må jeg betale for å få det revet, sier Tawfeek al-Mawasi og kikker opp på en toetasjes bygning i Zeitoun sør i Gaza by. Veggene er gjennomhullet av granater. Innenfor er alt av møbler ødelagt.

- Jeg skal bruk det til ved, sier han.

I en moské i samme nabolag er det ikke bare rene krigsødeleggelser som viser seg, men også det palestinerne vil kalle skjending. «Hamashorer» står det skrevet på hebraisk, «Hamas er død» på engelsk.

Ingen penger

I flyktningleiren Jabalya, som er hjem for rundt 100.000 mennesker, er knapt noe hus uten skader, og i gatene råtner søppelet.

Deler av Gazastripen ligner et jordskjelvområde. Bulldosere skyver steinmasser til side, arbeidere forsøker å reparer strømkabler og sette opp master. De fleste butikker er fortsatt lukket, og bankene har ingen penger.

Tusenvis av mennesker som hadde søkt tilflukt andre steder på Gazastripen, vendte tilbake til hjemmene sine i dag, men mange hus mangler vann og strøm.

Det kan bli kaldt når nattetemperaturen kommer ned i 7-10 grader.

Dødstall

Mens 13 israelere ble drept i krigen, var dødstallet på palestinsk side i dag kommet opp i 1.300. Av dem var 450 barn. Men fortsatt letes det etter døde i ruinene, og det er ikke sikkert dødstallet er endelig.

Hamas hevder de bare mistet 48 krigere i kampene. Saber Jnaid mistet sin sønn for tolv dager siden da han kjempet for Hamas.

- Måtte Gud styrke den islamske motstanden. Jeg har ti sønner til, og jeg håper alle dør som martyrer, sier han.

Rolig natt

Natt til i dag var den første uten kamphandlinger i området, etter at Israel og Hamas i helgen erklærte våpenhvile hver for seg. Israel trakk flere soldater ut av Gazastripen mandag, og statsminister Ehud Olmert sier de vil «ut så fort som mulig». Men våpenhvilen er skjør.

Israel forbeholder seg retten til nye militæraksjoner hvis landet igjen blir angrepet med raketter, eller det avdekkes ny våpensmugling over grensen fra Egypt.

En Hamas-talsmann, Abu Ubaida, lovet imidlertid på en pressekonferanse i dag at de vil fortsette med å skaffe seg våpen.

Ban til Gaza

FNs generalsekretær Ban Ki-moon planlegger å besøke Gazastripen tirsdag, ifølge israelske kilder. Han vil i så fall bli den første verdenslederen som får se Gazastripen slik området framstår etter Israels Operasjon støpt bly.

Palestinernes statistiske sentralbyrå har anslått at prisen for å gjenoppbygging av Gazastripen vil komme på 1,9 milliarder dollar, drøyt 13,2 milliarder kroner.

Saudi-Arabias kong Abdullah lovet mandag 1 milliard dollar til gjenoppbygging.

Trenger alt

Men det er mye som trengs for at palestinerne skal kunne begynne å leve tilnærmet normale hverdagsliv igjen.

- Først må humanitær hjelp komme inn, og så er det de grunnleggende behovene, vannrør og så videre, slik at innbyggerne kan få vann, drivstoff, mat og alt som er nødvendig, sa Benita Ferrero-Waldner, EUs utenrikskommissær under et besøk i Jerusalem.

Israel har åpnet tre grenseoverganger for å slippe inn forsyninger. (NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer