Vender tilbake til utbrente hjem

1470 hjem er ødelagt og minst ni mennesker har mistet livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Californias innbyggere kan smått om senn vente tilbake til sine hjem. For mange er det et tøft syn som venter.

Tallet på ødelagte hjem er kommet opp i 1470, rundt 400 mer enn det man tidligere trodde.

- Vi ser bilder av dette på TV, men det er helt annerledes å se det med egne øyne. Dette er virkelig skremmende. Med det viktigste er at familien vår fortsatt er sammen, alle er trygge og til slutt vil vi bygge oss opp igjen, sier Louela Binlac til CNN,  foran det som en gang var hjemmet hennes. I dag er det en utbrendt ruin.

President George W. Bush kom i går til California og fikk selv se resultatet av flammenes herjinger.

Sammen med guvernør Arnold Schwarzenegger fløy han over de brannherjede områdene. Han fikk også møte noen av dem som er rammet av ødeleggelsene.

– Vi vet at dette er tøft for dere, sa Bush til Kendra Jeffcoat, som mistet huset sitt i flammehavet.

– Jeg har kommet hit for å se med egne øyne de forferdelige ødeleggelsene som brannene har medført her i San Diego-området, sa han videre, og la til at de ikke skulle bli glemt i DC.

Dødstallene stiger

I BRANNRUINENE:  Guvernør Arnold Schwarzenegger viser president George W. Bush ødeleggelsene fra de voldsomme brannene som har herjet Sør-Californina siden søndag. Foto: AFP PHOTO/ K.C. Alfred
I BRANNRUINENE: Guvernør Arnold Schwarzenegger viser president George W. Bush ødeleggelsene fra de voldsomme brannene som har herjet Sør-Californina siden søndag. Foto: AFP PHOTO/ K.C. Alfred Vis mer

Brannmannskapene er i ferd med å vinne kampen mot flammene, men dødstallene fortsatte å stige.

I går ettermiddag, lokal tid, ble det funnet fire forkullede lik i nærheten av grensa til Mexico. Dermed er det ni personer som har mistet livet siden søndag.

Levningene tilhører tre menn og en kvinne. De er ikke identifisert, og kan være ulovlige innvandrere som har krysset grensa fra Mexico.

Bedre værforhold

Lavere temperatur og bedre vindforhold ga framgang i arbeidet med de verste av de mange brannene som raser på ulike steder i delstaten lengst vest i USA.

Meteorologer spådde at den tørre og hete Santa Ana-vinden, som har hjulpet brannene med å spre seg, ville løye nesten helt. – Det vil uten tvil være til stor hjelp i slokkingsarbeidet, sa væreksperten Jamie Meier ifølge NTB.

På den store Qualcomm stadion i San Diego, som på ett tidspunkt huset om lag 12.000 evakuerte, var det torsdag bare rundt 2.500 igjen.

- Bevis på ildspåsettelse

Vender tilbake til utbrente hjem

En av de største brannen var med viten og vilje påtent, sier en representant for myndighetene, til CNN. 

- Det er en bekreftet ildspåsettelse. Vi har funnet bevis på åstedet, sier Chip Prather, sjef for brannvesenet i Orange County, uten at han vil si noe mer om hva slags bevis som er funnet.

Brannen i distriktet startet på to steder på en øde vei.

- De to stedene der brannen startet er åsted for kriminalitet, sier Jim Amorning, talsmann for Orange Countys Sherrif´s departement.

Belønningen for tips som kan føre til en arrestasjon har nå økt til 150 000 dollar.

LETER I RUINENE: En mor og hennes sønn leter etter personlige eiendeler i ruinene av det som en gang var et hjem. Bildet er fra Rancho Bernardo, et av nabolagene i San Diego som ble verst rammet av brann.
TRØSTES AV PRESIDENTEN: Det er så og si bare aske igjen av hjemmet til Kendra Jeffcoat. - Vi skal ikke glemme dere i DC, lovet president George W. Bush.