Vender Trump ryggen: - En nasjonal flause

En av Trumps mest trofaste støttespillere har fått nok. Valgfusk-påstandene får stadig flere republikanere til å vende ryggen til Trump og hans juridiske team.

KLAR: Tidligere guvernør i New Jersey, Chris Christie, er klar på at president Donald Trump må gi seg. Foto: ABC. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere republikanere gratulerer Joe Biden med seieren i det amerikanske presidentvalget, men i Det hvite hus sitter det fremdeles en mann som nekter å innse nederlaget.

Presidenten har vært et sjeldent syn siden valgnederlaget. Han har hele tida hevdet at det har forekommet valgfusk under det amerikanske valget, og sendt teamet sitt med advokater ut for å fremme påstander om valgfusk.

På en pressekonferanse torsdag hevdet advokatene blant annet at Trump slo Joe Biden i et regelrett valgskred uten at det er lagt fram bevis for uregelmessigheter i vesentlig grad. Trumps advokater brukte nærmere to timer på å gå gjennom ei lang liste med påstander som de mente var bevis for valgfusk.

Advokatenes pressekonferanse har vekket oppsikt, og nå har flere av Trumps partifeller fått nok.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

Går hardt ut

En av dem er Trumps republikanske partifelle, tidligere guvernør i New Jersey og Trump rådgiver, Chris Christie. I et intervju med ABC News går Christie hardt ut mot Trump og hans juridiske team etter torsdagens pressekonferanse.

- Jeg har vært en tilhenger av presidenten. Jeg stemte på ham to ganger, sier Christie i et intervju med ABCs «This Week».

- Men valg har konsekvenser, og vi kan ikke fortsette å late som om det har skjedd noe som ikke har skjedd, fortsetter han.

- En nasjonal flause

Christie mener det er på tide at Trump og hans juridiske team presenterer eventuelle bevis for valgfusk.

- Helt ærlig har oppførselen til presidentens juridiske team vært en nasjonal flause, sier han, og viser til advokat Sidney Powells påstander om utbredt valgfusk.

- Sidney Powell anklagde Kemp (guvernør Brian Kemp, red. anm.) for kriminalitet på TV, men er ikke villig til å gå på TV for å forsvare og legge fram bevisene hun hevder å ha, raser Christie.

Tar avstand til advokaten

Powell hevdet at Kemp og statssekretæren i Georgia, Brad Raffensperger, hadde mottatt penger for å tukle med valgresultatene i et intervju med TV-kanalen NewsMax. Ifølge USA Today har Powell nektet å legge fram bevis for dette.

Tar avstand

Trump-leiren tok natt til mandag avstand fra advokaten, og hevdet at hun ikke er en del av advokat-teamet til Trump-kampanjen, ifølge Reuters.

Trump har tidligere referert til Powell som en av sine advokater. Han gjorde det seinest i en Twitter-melding 14. november.

- Velgerne talte

OPPTATT: Mye tyder på at tiden fram mot 20. januar 2021, når Joe Biden skal ta over som president, blir alt annet enn rolige. Donald Trump gjør store endringer. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Christie er ikke den eneste partifellen som nå har fått nok.

Også republikaneren Fred Upton, kongressmedlem fra Michigan, har gitt uttrykk for at valget er over for presidenten i delstaten Michigan.

Etter Trump-leierens påstander om valgfusk i delstaten har Upton uttalt at det ikke finnes bevis.

- Velgerne talte, og igjen i Michigan er det ikke en knivskarp margin, men det er 154 000 stemmer, uttalte Upton til CNN søndag.

Overfor kanalen understreket han også viktigheten av å få til en god overgangsprosess for Biden.

Ber Trump erkjenne nederlaget

Etter at en domstol avviste Trumps krav om å sette valgresultatet i Pennsylvania til side har også delstatens republikanske senator, Pat Toomey, snudd. Toomey har ikke erkjent at Biden vant valget før nå.

I en pressemelding gratulerer han Biden med seieren, og ber Trump om å erkjenne valgnederlaget.

UKLAR MELDING: President Trump kom med en uttalelse på en pressekonferanse fredag, som kan tolkes om at han erkjenner valgnederlaget. Video: AP Vis mer

- For å sikre at han blir husket for sine fremragende gjennomslag, og for å hjelpe oss med å forene landet, burde president Trump akseptere utfallet av valget og legge til rette for overføringen av presidentmakten, skriver Toomey.

- På tide å stoppe dette tullet

Guvernøren i Maryland, republikaneren Larry Hogan, kritiserer også Trumps innsats i et intervju med CNN. Hogan er en kjent kritiker av presidenten.

Ifølge kanalen er Hogan «flau over at flere partifeller ikke prater» om det han omtaler som «bisarre trekk» fra Trump-leiren.

- Vi pleide å overvåke valg over hele verden, og vi var et land som respektere valg. Nå begynner det å se ut som om vi er en bananrepublikk. Det er på tide å stoppe dette tullet, sier han til kanalen.

Trump slo tilbake mot Hogan og omtalte ham som bare republikaner i navnet i en tweet. Det likte Hogan dårlig som svarte med å oppfordret presidenten til å «slutte å spille golf».

Har gratulert Biden

Ifølge CNN har også den republikanske kongressmannen Paul Mitchell fra Michigan, senatoren Susan Collins fra Maine, og Lisa Murkowski fra Alaska den siste tida uttrykt at man nå bør starte den formelle overgangsprosessen.

Både Collins og Murkowski var to av tre republikanske senatorer som ikke skrev under en på en resolusjon som fordømmet demokratenes etterforskning av president Donald Trump.

ETTERFORSKNING: Amerikanske myndigheter skal angivelig ta en titt på på konsulentutbetalinger som kan ha gått til presidentens eldste datter, Ivanka Trump. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

I tillegg Collins og Murkowski gjorde heller ikke Mitt Romney det. Romney er en kjent Trump-kritiker, og har gått så langt som å gratulere Joe Biden med seieren.

- Ann og jeg gratulerer påtroppende president Joe Biden og visepresident Kamala Harris. Vi kjenner dem begge som velmenende og beundringsverdige folk, har Romney, som har hatt store uenigheter med Trump, skrevet på Twitter.

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan hvorvidt Trump bør erkjenne valgnederlaget eller ei splitter Republikanerne. Fortsatt er det en del som støtter presidenten, men stadig flere vender ham og hans juridiske team ryggen. Les om hvem som støtter presidenten her:

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer