BRYTER: Venezuelas president Hugo Chávez sier det er «med gråten i halsen» han nå bryter de diplomatiske forbindelsene med Colombia. Bakgrunnen for den diplomatiske striden er at Colombia har beskyldt Venezuela for å gi beskyttelse til opprørsledere. Foto: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins / SCANPIX
BRYTER: Venezuelas president Hugo Chávez sier det er «med gråten i halsen» han nå bryter de diplomatiske forbindelsene med Colombia. Bakgrunnen for den diplomatiske striden er at Colombia har beskyldt Venezuela for å gi beskyttelse til opprørsledere. Foto: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins / SCANPIXVis mer

Venezuela bryter forbindelsene til Colombia

Hever grenseberedskapen til høyeste nivå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| — Vi har intet annet hederlig valg enn fullstendig å bryte forbindelsene med vårt broderland Colombia, sa Venezuelas president Hugo Chávez i en fjernsynstale i dag. Han avviste de colombianske anklagene mot Venezuela som «amerikanskinspirert aggresjon». Chávez hevet samtidig beredskapsnivået langs grensa mot Colombia til høyeste nivå.
Geriljasoldater Bakgrunnen for den diplomatiske striden mellom de to nabolandene er at Colombias regjering nylig anklaget Venezuela for å gi beskyttelse til fem colombianske geriljaledere. Venezuela avviser anklagene, og i forrige uke ble Venezuelas ambassadør til Colombia hjemkalt som følge av striden. Colombia mener landet har beviser for at minst fem av topplederne i geriljagruppene FARC og ELN befinner seg i Venezuela. Colombia la i dag fram fotografier og kart på toppmøtet i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) i Washington som landet mener beviser at minst 1.500 colombianske geriljasoldater gjemmer seg på Venezuelas territorium. Ba om samarbeid Colombias ambassadør til OAS, Luis Alfonso Hoyos, ba Venezuela slutte å skjule ettersøkte opprørere. Han sa også at en tredje, internasjonal part vil bli oppnevnt for å etterprøve stedene der de colombianske opprørerne holder til. Stedene er blitt utpekt av avhoppere fra geriljaen, ifølge den amerikanske avisen Miami Herald. — Vi håper at Venezuela vil samarbeide, og at landet vil etterleve internasjonale og nasjonale regler. Slike gruppers nærvær bør ikke godtas av noen stater, sa Hoyos. — For tiden er det flere leirer i Venezuela som blir forsterket. Derfra blir det lansert angrep mot venezuelansk territorium og colombiansk territorium, og dette skader igjen folket i Venezuela, tilføyde han.
Colombias skyld Venezuelas ambassadør til OAS, Roy Chaderton Matos, avviste at det befant seg colombiansk gerilja i Venezuela, men la samtidig ansvaret for eventuell tilstedeværelse det på Colombias myndigheter. Hvis det er venstreorienterte opprørere i Venezuela, er årsaken den colombianske regjeringens passivitet og manglende evne til å løse landets problemer, sa Matos ifølge Miami Herald. — Vi har sagt det tusen ganger: Vi godtar ikke irregulære styrkers nærvær på vårt territorium. Vi aksepterer heller ikke colombianske styrker på vårt territorium, sa Matos.

(NTB)