Krisa i Venezuela

Venezuela ennå delvis mørklagt - og demonstrasjoner ventes

Situasjonen forverres ytterligere og partene skylder på hverandre. Flere personer har dødd av strømkuttene.

STRØMKAOS: Innbyggerne i Venezuelas hovedstad Caracas er ute og går, mens deres hus og leiligheter er mørklagt. Regjeringen til Nicolas Maduro sier det er en sabotasje, mens opposisjonen skylder på presidenten og hans regjering. Både hovedstaden og storparten av landet har nå vært mørklagt i flere døgn. Situasjonen er kritisk flere steder. Foto: Yuri Cortez / AFP / Scanpix
STRØMKAOS: Innbyggerne i Venezuelas hovedstad Caracas er ute og går, mens deres hus og leiligheter er mørklagt. Regjeringen til Nicolas Maduro sier det er en sabotasje, mens opposisjonen skylder på presidenten og hans regjering. Både hovedstaden og storparten av landet har nå vært mørklagt i flere døgn. Situasjonen er kritisk flere steder. Foto: Yuri Cortez / AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Situasjonen i Venezuela blir stadig verre. De siste døgnene har store deler av landet vært rammet av fullstendig strømkutt. Ingen vet helt hva som er årsaken. I stedet skylder president Nicolas Maduro på opposisjonen - og motsatt, melder BBC.

- Sabotasje

Maduro og hans regjering sier strømkuttet skyldes en «sabotasje», mens opposisjonen mener strømkuttet skyldes elendig vedlikehold av landets kraftstasjoner, ifølge Reuters. Til tross for at Venezuela har enorme oljeressurser, er de avhengige av vannkraftstasjoner for strøm.

Opposisjonsleder Juan Guaido, som blir støttet av USA og en rekke vestlige regjeringer, gir regjeringen skylda for strømkuttene, og sier det er Maduro som saboterer nasjonen.

«Sabotasje er å stjele penger fra venezualenerne. Sabotasje er å brenne mat og medisin. Sabotasje er å stå bak valgfusk», skriver Guaido på Twitter, før han oppfordrer innbyggerne til å fortsette protestene mot Maduro-regimet.

- Liv i fare

Strømkuttet går spesielt ut over landets sykehus, som allerede mangler det meste av medisiner og utstyr.

- Hele landet har vært uten strøm i over tretti timer. Pasienter på intensivavdeling, pasienter i dialyse og premature barn er i fare. I går døde to personer på sykehus som følge av dette», sier Karen Ramirez, som er fra Venezuela, men som bor i Norge.

Hun forteller videre at leger ikke kan operere fordi operasjonsstuene ikke har strøm.

FORSVINN: En mann går forbi en grafitti der det står at Maduro bør forsvinne i hovedstaden Caracas. Det er forventet store demonstrasjoner i Venezuela i dag. Foto: Federico Parra / Afp / Scanpix
FORSVINN: En mann går forbi en grafitti der det står at Maduro bør forsvinne i hovedstaden Caracas. Det er forventet store demonstrasjoner i Venezuela i dag. Foto: Federico Parra / Afp / Scanpix Vis mer

En pasient døde på sykehus da respiratoren hun lå i sluttet å fungere. Skoler og offentlige kontorer var i går stengt i et forsøk på å få strømforsyningene i gang igjen, ifølge visepresident Delcy Rodriguez, ifølge BBC.

- Familien min og alle andre i Venezuela har hatt to dager uten strøm, og dermed ingen vann. Det verste av alt er at ingen har noen informasjon. Ingen vet noe. Det er bare kaos i Venezuela nå, sier Ramirez.

TILBAKE PÅ JOBB: Folk i hovedstaden Caracas er tilbake på jobb i dag, etter at store deler av innbyggerne måtte være hjemme fra kontorer og skoler i går på grunn av strømkutt. Foto: Matias Delacroix / Afp / Scanpix
TILBAKE PÅ JOBB: Folk i hovedstaden Caracas er tilbake på jobb i dag, etter at store deler av innbyggerne måtte være hjemme fra kontorer og skoler i går på grunn av strømkutt. Foto: Matias Delacroix / Afp / Scanpix Vis mer

Strømbruddene startet torsdag.

Demonstrasjoner

BBC melder lørdag ettermiddag at deler av hovedstaden og enkelte andre deler av landet har fått strømforsyningene tilbake. Samtidig gjør mange av landets innbyggere seg klare for å gå ut i gatene og demonstrere - både for og mot regimet.

Samtidig står verdens stormakter bak hver sin side. USA krever stadig at Maduro går av, og varsler nok en gang at de vil innføre flere sanksjoner mot landet. Det advarer Kina og Russland amerikanerne om å gjøre. De to landene støtter Maduro-regimet og utstedte i går en advarsel:

- Innblanding utenfra og sanksjoner vil bare gjøre en allerede anspent situasjon enda verre. Vi har nok av historiske eksempler som forteller oss at dette ikke er veien å gå videre, advarte en av Kinas toppdiplomater, Wang Yi, i går, ifølge Reuters.

Fakta Venezuela

  • 92 prosent lever under fattigdomsgrensa.
  • Folk spiser mindre og mindre kjøtt, og får en sjelden gang tak i gris. Ellers går det i grønnsaker og mat uten nødvendige proteiner og mineraler.
  • Storparten av innbyggerne lider av feilernæring og mister vekt.
  • Barne- og mødredødeligheten har økt kraftig.
  • Inflasjonen har vært på rundt én million prosent.
  • Økonomien har falt til det halve de siste fem åra, og er på 1950-nivå.
  • Landets sykehus mangler det meste og operasjonssaler står tomme fordi det ikke finnes utstyr til å fikse instrumentene.
  • Kilde: Tall fra Harvard-professor Miguel Angel Santos

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer