TENTE STØTTESPILLERE: Tilhengere av Hugo Chávez tente på eiendelene til opposisjonelle studenter etter at nyheten om presidentens død ble kjent tirsdag. Militære styrker og politiet er nå i høyere beredskap. Foto: Geraldo Caso / AFP / NTB SCANPIX
TENTE STØTTESPILLERE: Tilhengere av Hugo Chávez tente på eiendelene til opposisjonelle studenter etter at nyheten om presidentens død ble kjent tirsdag. Militære styrker og politiet er nå i høyere beredskap. Foto: Geraldo Caso / AFP / NTB SCANPIXVis mer

Venezuela i uvisse med Chávez borte

Historien er over for en president uten like, som snakket fra levra og elsket å omfavne USAs fiender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hugo Chávez, presidenten i Venezuela, er død 58 år gammel, opplyste visepresident Nicolás Maduro seint i går kveld. Landet går inn i sju dagers landesorg og uvisse i lang tid framover.
 
Visepresident Nicolas Maduro har satt landets militære styrker og politiet i høyere beredskap for «å beskytte freden for folket i Venezuela». Presidenten i parlamentet, Diosdado Cabello, overtar nå som midlertidig president. Han må utskrive nyvalg av president innen en måned.
 
Hard kur Chávez døde av kreft, som ble oppdaget under et besøk på Cuba i juni 2011. Seinere har han blitt operert fire ganger. Han var før han døde underlagt en hard kur med cellegift, som svekket hans immunsystem, og han kunne ikke motstå en kraftig infeksjon i luftveiene.
 
Han døde klokka 16.25 venezuelansk tid, klokka 21.55 i Norge, opplyste visepresident Maduro med nesten skjelvende stemme i fjernsyn.
 
Maduro ba om ro, fred og respekt. Han ba om å unngå hat. «Den eneste sinnstilstanden som bodde i hjertet til comandante Chávez, kjærlighet, må få råde,» sa han. Og i tusentall strømmet folk ut i gatene mange steder i Venezuela da folket fikk greie på dødsfallet.
 
Splittende Chávez har regjert Venezuela fra 1999, ganske egenhendig. Han var en av de mest innflytelsesrike lederne i Latin-Amerika. Men han klarte aldri å samle Latin-Amerika bak seg. Viktige land, som Brasil og Chile, satte seg imot hans sterkt fiendtlige linje overfor USA og satte ham på plass når de følte det var nødvendig.
 
Brasils tidligere president, Luiz Inácio «Lula» da Silva, satte bremser på Chávez når det gikk for vidt. Han og mange andre ledere i verdensdelen, syntes Chávez tidvis opptrådte som klovn, som da han i FN sammenliknet president George W. Bush i USA med fanden og sa at det fremdeles luktet svovel av talerstolen etter ham.

Etterfølgeren til Lula, Dilma Rousseff, unngikk Chávez. Og så hadde Chávez en uvane med å gjøre seg til venns med all verdens «verstinger» i verdenspolitikken, han støttet Libya, Syria, Iran og andre. Alle uvennene til USA ble hans venner.
 
Etter at Barack Obama overtok som president i USA, har han valgt å ikke la seg erte av Chávez og forholdet mellom de to landene har roet seg ned. Riktignok ble to diplomater fra USA utvist fra Venezuela i går, men det kan være et spill for galleriet i forbindelse med helsetilstanden i Chávez for å piske opp patriotisk stemning.
 
Cubas beste venn Chávez hadde først og fremst et svært nært forhold til Cuba og til brødrene Fidel og Raúl Castro. Venezuela har gitt Cuba billig olje som får hjulene til å gå rundt i øyriket, som har vært i alvorlig økonomisk krise etter at hjelpen fra Sovjetunionen forsvant på 1990-tallet. Til gjengjeld har Cuba sendt leger og sjukepleiere til helsevesenet i Venezuela.
 
Ingen steder, utenfor Venezuela, har man vært så bekymret for helsetilstanden til Chávez som på Cuba, og med god grunn. Uten Chávez, den klippefaste vennen, er hjelpen fra Venezuela usikker på lenger sikt. De reformene som nå forsøkes gjennomført på Cuba kan falle i fisk uten hjelp fra Venezuela.
 
Utenom Cuba fikk Venezuela venner i Bolivia og Ecuador, i presidentene Evo Morales og Rafael Correa. Men forholdet var aldri så hjertelig som til Cuba.
 
Etterfølger Chávez ble gjenvalgt som president i Venezuela 7. oktober i fjor. Han skulle ha avlagt eden og blitt innsatt 10. januar. Men han var ikke frisk nok til å forlate Cuba, hvor han da lå til behandling. Etter at han kom tilbake til Venezuela i mørket natt til 18. februar har han ikke vist seg offentlig.
 
Før han i all hast dro tilbake til Cuba 10. desember i fjor, utnevnte Chávez visepresident Nicolás Maduro til sin etterfølger, dersom han ikke skulle kunne gjenoppta si gjerning som statssjef.
 
Nyvalg - Om noe skulle skje, om jeg skulle bli ufør på noen måte, bør ikke bare Nicolás Maduro fullføre valgperioden, som Grunnloven sier, men etter mi faste mening, full som en fullmåne, ugjenkallelig, absolutt, fullstendig, at i dette scenariet som gjør det nødvendig å utlyse presidentvalg, så velger dere Nicolás Maduro som president. Jeg vet jeg ber dere fra mitt hjerte, sa Chávez, i et språk som ingen gjør ham etter, til folket gjennom fjernsyn.
 
Etterpå så ikke andre enn de innvidde ham før han dukket opp på to bilder, smilende sammen med sine to døtre, i sjukesenga på Cuba.
 
Men, etter Grunnloven i Venezuela er det nå presidenten i parlamentet, Diosdado Cabello, som skal overta som president fram til det kan holdes nyvalg på president.
 
Fortsette revolusjonen - Under alle omstendigheter må vi sikre den seierrike marsjen til den bolivarianske revolusjonen, mens vi bygger det nye demokratiet, den venezuelanske veien til sosialismen, sa Chávez til sine egne i sin siste tale.
 
Men akkurat dette er usikkert nå, for ingen kan fylle støvlene til El Comandante Hugo Chávez. Venezuela er svært splittet i de som elsker og de som hater alt hva Chávez har stått for.
 
Maduro kommer nok til å stille og bli valgt i nyvalget av president, ikke minst på grunn av ei bølge av medfølelse for Chávez. Men Chávez har tatt stor plass, og han har verken etterlatt seg sterke arvtakere eller sterke institusjoner i sin bolivarianske, revolusjonære bevegelse. Det er ikke sikker noen andre enn den avdøde er i stand til å samle denne bevegelsen.
 
Endret for godt Chávez har i sine 14 år som president satt et ugjendrivelig preg på Venezuela. Han har forsøkt å dele ut oljerikdommen, som tidligere endte i lommene på en korrupt elite eller ble sløst bort, til landets millioner av fattige. Han har gitt de fattige helsestell, skole og boliger. Han har halvert fattigdommen i landet.
 
Men fremdeles sløses mange penger bort. Statsinstitusjonene og offentlige tjenester er desorganisert. Og han har vært svært heldig med historisk høye priser på olje.
 
Chávez har endret Venezuela for godt. Men han har også splittet landet bittert. Opposisjonen har riktignok vært politisk hjelpeløs og udugelig og tapt alle valg og folkeavstemninger mot Chávez med ett unntak. Chávez har i sin revolusjonære iver og fullstendige mangel på tålmod ikke alltid vært nøye med demokratiske regler og formaliteter. For ham har all opposisjon vært «kontra-revolusjonære» og «fiender av fedrelandet» som står i ledtog med USA.
 
Og Chávez hadde rett i at opposisjonen gjennomførte et statskupp mot ham, med en eller annen form for støtte fra USA. Men også da mislyktes motstanderne i å velte Chávez.

Foto: Fernando Llano / AP / NTB SCANPIX
Foto: Fernando Llano / AP / NTB SCANPIX Vis mer
Foto: Leo Ramirez / AFP / NTB SCANPIX
Foto: Leo Ramirez / AFP / NTB SCANPIX Vis mer