Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venezuela og Guatemala kjemper videre

Kampen om et sete i FNs sikkerhetsråd fortsetter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken Venezuela eller Guatemala fikk i går den nødvendige støtten i FNs hovedforsamling, og må dermed kjempe videre om et sete i Sikkerhetsrådet.

Etter ti avstemninger lå Guatemala best an til å erobre plassen de neste to årene, men hovedforsamlingen valgte da å ta pause og fortsette i dag.

Guatemala har støtte fra USA, men landet trenger støtte fra to tredeler av FNs 192 medlemsland før plassen i Sikkerhetsrådet er sikret.

USA-kritisk

Washington er lite lystne på å gi Venezuelas president Hugo Chávez en talerstol i Sikkerhetsrådet og har derfor arbeidet hardt i kulissene for å forhindre dette.

At Chávez for noen uker siden omtalte president George W. Bush som djevelen fra FNs talerstol, bidro ikke til å gjøre forholdet mellom de to land bedre.

Venezuela har støtte fra land som Brasil, Argentina, Uruguay, Paraguay og Bolivia i Sør-Amerika, mens Guatemala støttes av Mexico, Colombia og de fleste mellomamerikanske landene.


Norsk støtte

Ifølge Aftenposten stemte også Norge for Guatemala under avstemningene i hovedforsamlingen mandag, men Utenriksdepartementet vil ikke bekrefte dette.

Valgene i FN er hemmelige, og ingen land pleier å offentliggjøre hvem de stemmer på, sier UDs kommunikasjonssjef Anne Lene Dale Sandsten til avisen.

AVGIR SIN STEMME:USAs FN-ambassadør John Bolton har ikke lyst til å slippe Venezuela inn i Sikkerhetsrådet. Foto: Scanpix
AVGIR SIN STEMME:USAs FN-ambassadør John Bolton har ikke lyst til å slippe Venezuela inn i Sikkerhetsrådet. Foto: Scanpix Vis mer

Tidligere mandag fikk Sør-Afrika, Indonesia, Belgia og Italia plass i Sikkerhetsrådet for de neste to årene, mens de fem øvrige ikke-permanente medlemmene Kongo, Ghana, Peru, Qatar og Slovakia blir sittende ett år til.

De siste fem medlemmene er de permanente medlemslandene USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina.

(NTB)