I BØNN: Folk samlet seg til katolsk messe i katedralen i Havanna på Cuba for å be for presidenten i Venezuela, Hugo Chávez. De tre viktigste stedfortrederne til Chávez var samlet på Cuba i helga for å besøke «kommandant-presidenten», som de kaller ham. Foto: AFP / Scanpix / YAMIL LAGE
I BØNN: Folk samlet seg til katolsk messe i katedralen i Havanna på Cuba for å be for presidenten i Venezuela, Hugo Chávez. De tre viktigste stedfortrederne til Chávez var samlet på Cuba i helga for å besøke «kommandant-presidenten», som de kaller ham. Foto: AFP / Scanpix / YAMIL LAGEVis mer

Venezuela styres fra Cuba

Venezuela styres nærmest fra Cuba, hvor president Hugo Chávez ligger svekket etter sin fjerde operasjon for kreft og hvor de tre fremste som styrer i hans fravær, var samlet i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Hugo Chávez har vært ute av syne for andre enn de få innvidde i en drøy måned, fra han ble operert på Cuba for fjerde gang 11. januar. Det virker som han har fått en lungebetennelse etter operasjonen. Torsdag kunne han ikke dra tilbake til Venezuela og Caracas, hvor han i Nasjonalforsamlinga skulle ha avlagt eden og blitt innsatt som president for tredje gang, etter valgseieren i oktober i fjor.

Hvem som nå egentlig styrer Venezuela vet ikke venezuelanerne.  Og de kan ikke vite om de igjen får de sin valgte president i live.

Om Chávez hadde vært i stand til det, ville det ha vært hans vane å vise seg og kanskje også snakke til folket i et kort opptak i fjernsyn eller ringe til en radiostasjon. Men han har ikke engang latt det komme ut et fotografi av seg.

På Cuba
«Til tross for hans sårbare helsetilstand, etter et omfattende kirurgisk inngrep, har kommandant-presidenten utviklet seg fordelaktig de siste dagene», heter det i den siste uttalelsen, som søndag ble lest opp i Caracas av informasjonsministeren, Ernesto Villegas. En «infeksjon i luftveiene» er under kontroll, men Chávez trenger fremdeles hjelp til å puste, het det også.

I den kubanske hovedstaden, Havanna, var de tre viktigste lederne som styrer Venezuela i presidentens fravær, samlet i helga. Det er visepresident og utenriksminister Nicolás Maduro, som Chávez synes å ha utnevnt til sin etterfølger, presidenten i Nasjonalforsamlinga, Diosdado Cabello, og gruve- og oljeminister Rafael Ramírez. Lørdag hadde de tre et møte med den kubanske presidenten, Raúl Castro.
 
Venezuela er det nærmeste og viktigste vennelandet for Cuba. Fra Venezuela får Cuba billig olje, som holder den vaklende økonomien på øya i gang.

Nyvalg?

I statlig fjernsyn søndag kveld sa informasjonsminister Villegas at Chávez «er ved bevisthet og kommuniserer med familien, hans politiske lag og legene som behandler ham». Det kan tyde på at hans tre stedfortredere har kunnet snakke med ham på Cuba. Men det er ikke klart om Chávez styrer Venezuela gjennom dem eller om de styrer på hans vegne.

Hvis Chávez blir varig ute av stand til å utøve sitt embete nå, må det holdes nyvalg. Da er det Diosdado Cabello, som blir midlertidig president inntil en ny er valgt. Visepresident Nicolás Maduro overtar bare dersom Chávez faller fra etter fire år av presidentens seks år lange embetstid.

Hvis det må utskrives nyvalg virker Maduro utpekt til å stille opp for Chávez-leiren, men han kan ikke fylle forgjengerens sko. Det kan bli splid i leiren om presidenten faller fra, men ingen våger å ta en maktkamp så lenge Chávez kan regnes med.

Forsvare mandatet

Fremdeles har ikke venezuelanerne fått vite nøyaktig hva slags form for kreft presidenten har fått og nøyaktig hvor han er angrepet. Det vet heller ikke om han noen gang vil være i stand til å fortsette som statssjef. Men dagen før han skulle ha vært innsatt og ha avlagt eden godkjente Høyesterett en utsettelse inntil videre, mens de folkevalgte vedtok å gi ham «den tida som trengs».

Tidligere visepresident Elías Jaua, som gikk av i oktober, sier at Chávez «fortsetter å kjempe for sitt liv». Men Jaua sier også: «Chávez er i live» og så lenge det er sånn «er han vår president og vi skal forsvare hans mandat.»