ATTENTATFORSØK?: Ifølge venezuelanske myndigheter viser denne videoen øyeblikket der president Nicolas Maduro ble forsøkt drept med droner fylt med sprengstoff. Anonyme kilder i det lokale brannvesenet sier det slettes ikke har funnet sted noe angrep. Video: AP via NTB Scanpix. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Venezuelanske myndigheter: President Maduro forsøkt drept i droneangrep under TV-sendt tale

Men lokale brannmenn hevder det dreier seg om en eksplosjon i en gasstank i en leilighet like i nærheten.

I natt talte Venezuelas president Nicolás Maduro under et militærarrangement i Caracas. Midt under den TV-sendte talen forsvant plutselig lyden fra presidenten, mens han og de andre på podiet kikket forskremt opp, skriver Reuters.

Myndighetene: Attentatforsøk

På TV-bildene får man inntrykk av at noe eksploderer i nærheten i det lyden forsvinner.

Kameraet bevegde seg så over til flere hundre soldater, som begynte å løpe, før sendingen gikk i svart.

LØP FOR LIVET: Soldater og publikum løp vettskremte i dekning da et påstått attentatforsøk mot president Maduro pågikk under en tale i går. Foto: EPA/NTB Scanpix
LØP FOR LIVET: Soldater og publikum løp vettskremte i dekning da et påstått attentatforsøk mot president Maduro pågikk under en tale i går. Foto: EPA/NTB Scanpix Vis mer

Ifølge venezuelanske myndigheter skal det dreie seg om et attentatforsøk mot president Maduro. Han skal ha blitt forsøkt drept med eksplosive droner.

- Presis klokka 17.41 i ettermiddag kunne vi høre flere eksplosjoner. Etterforskningen avdekket helt entydig at de kom fra flere droneliknende enheter med eksplosiver, sa informasjonsminister Jorge Rodriguez, ifølge nyhetsbyrået AP.

Sju soldater er bekreftet skadd i angrepet, opplyser myndighetene.

I en TV-tale et par timer etter det påståtte attentatforsøket, legger Maduro skylden på høyresiden i landet.

- Dette var et forsøk på å drepe meg. I dag forsøkte de å ta livet av meg, sa Madruro.

Han la til at bevisene som er samlet sammen så langt peker «peker mot ytre høyre», og at de samarbeider med colombianere.

Skylder på Colombia

Maduro sa også at han tror at Colombias president, Juan Manuel Santos, er ansvarlig for det påståtte angrepet.

- Jeg er overbevist om at Juan Manuel Santos står bak dette angrepet, sier Maduro.

En høytstående, anonym myndighetsperson i den colombianske regjeringen sier til AP at beskyldningene er grunnløse.

Colombianske myndigheter varslet i juli at de ville gi opphold til mer enn 440.000 venezuelanere som har tatt seg ulovlig inn i Colombia på flukt fra situasjonen i hjemlandet.

Videre sier Maduro at den foreløpige etterforskningen tyder på at flere personer som har finansiert angrepet, bor i delstaten Florida i USA.

- Jeg håper president Donald Trump er klar til å kjempe mot disse terrorgruppene, sier han.

Ukjent gruppe

En hittil ukjent gruppe som skal bestå av både sivile og personer i det venezuelanske militæret, sier i en video spredt på sosiale medier at det var de som sto bak attentatforsøket.

- Det strider mot militær ære å støtte en regjering som ikke bare har glemt grunnloven, men som også bruker sine offentlige stillinger for å oppnå rikdom, sier gruppen.

Samtidig sier anonyme kilder i det lokale brannvesenet til AP at det slett ikke har funnet sted noe angrep, men at det dreier seg om en gasseksplosjon inne i en leilighet i nærheten.

Brannmenn: Eksplosjon i gasstank

Men flere brannmenn i på åstedet bestrider myndighetenes beskrivelse av hendelsen.

De hevder det ikke var snakk om noe droneangrep, men at det hele var en eksplosjon i en gasstank i en leilighet nær stedet for Maduros tale. Ifølge nyhetsbyrået AP kom det røyk ut fra et vindu i bygningen.

Verken Maduro eller hans politiske rådgivere ble skadd i hendelsen.

Mer enn 17.000 soldater var til stede da presidentens talte under feiringen av militærets 81-årsdag, ifølge DPA.

Den innflytelsesrike partilederen Diosdado Cabello i sosialistpartiet PSUV skriver på Twitter at «høyresiden insisterer på bruk av vold for å innta offentlige plasser de ikke kan få gjennom stemmer». Han kaller samtidig hendelsen et terrorangrep.

Kriserammet land

Venezuela har det siste året fått krass kritikk både fra USA og fra andre internasjonale aktører, som EU.

Landet er inne i en dyp sosioøkonomisk krise, og manglene på mat og andre nødvendige varer er mange steder akutt. Halvparten av landets innbyggere lever i ekstrem fattigdom og inflasjonen er på 15 000 prosent.

Landet har også fått sterk internasjonal kritikk for det som hevdes å ha vært et udemokratisk avholdt valg da president Nicolás Maduro ble gjenvalgt og tatt i ed av grunnlovsforsmalingen for seks nye år i mai.

Den omstridte grunnlovsforsamlingen i Venezuela ble i juli i fjor beordret satt sammen av Maduro, og ifølge flere nyhetsbyrået er den fylt opp med tilhengere av presidenten.

Forsamlingen fikk makt til å endre lover og kunne i praksis sette til side nasjonalforsamlingen, som opposisjonen hadde kontrollert siden valget i 2015.