Venezuelas president fordømmes for å stoppe nødhjelp med vold

EUs utenrikssjef Federica Mogherini ber president Nicolás Maduro holde frie valg og gjenopprette demokratiet.

SKJØT TÅREGASS: I flere grensebyer mot Colombia og Brasil brukte Venezuelas Nasjonalgarde lørdag vold og tåregass for å stoppe hjelpesendinger inn til det nødstedte landet. Her fra byen Ureña ved Venezuelas grense til Colombia. Foto: NTB Scanpix/AP/Rodrigo Abd
SKJØT TÅREGASS: I flere grensebyer mot Colombia og Brasil brukte Venezuelas Nasjonalgarde lørdag vold og tåregass for å stoppe hjelpesendinger inn til det nødstedte landet. Her fra byen Ureña ved Venezuelas grense til Colombia. Foto: NTB Scanpix/AP/Rodrigo Abd Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

EUs utenrikssjef Federica Mogherini anklager Venezuelas president Nicolás Maduro for å bevæpne irregulære regimevennlige grupper.

- Vi oppfordrer politi og sikkerhetsstyrker til å vise tilbakeholdenhet, unngå bruk av vold og til å tillate at hjelp slippes inn. Vi avviser bruk av irregulære væpnede grupper som truer sivile og folkevalgte, og som har samlet seg for å distribuere hjelp, sier hun.

Fire drept

Lørdag ble to mennesker drept og rundt 300 såret da de ble møtt med motstand fra venezuelanske styrker på grensen nær den colombianske byen Cúcuta. To personer ble drept nær grensen til Brasil, der den lille urfolksgruppen Pemon holder til.

Maduro har avvist å slippe hjelpeforsyninger inn i landet. Han mener hjelpen er del av en amerikansk plan om å infiltrere Venezuela, og han har uttalt at det ikke er behov for hjelpen.

Mogherini ber ham åpne for hjelpen.

- Bare en politisk løsning

- Regimets benektelse av å anerkjenne humanitær nødhjelp fører til økt spenningsnivå. Det foreligger bekymrende meldinger om opptøyer, voldshandlinger og et økende antall ofre, spesielt i grenseområdene og blant Pemon-urfolket, sier Mogherini i uttalelsen.

Mogherini mener det kun finnes en politisk løsning på krisen.

- Venezuelas befolkning har lidd for lenge. Det er på tide å la dem bestemme over sin framtid. Vi gjentar vår oppfordring om å gjenopprette demokratiet gjennom fritt, åpent og troverdig presidentvalg, sier Mogherini.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer