Venn av Atta arrestert i Tyskland

Marokkanske Abdelghani Mzoudi kjente Mohamed Atta. Hjalp han terroristene før 11. september?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

29 år gamle Abdelghani Mzoudi ble arrestert i Hamburg torsdag, ett døgn etter at det ble utstedt arrestordre på ham. Han blir framstilt for varetektsfengsling fredag.

Mzoudi er siktet for å ha hjulpet Mohamed Atta og noen av de andre gjerningsmennene som sto bak flykapringene i USA i fjor høst. Atta og to av de andre terroristene bodde en periode i Hamburg. Mzoudi er dermed også mistenkt for å ha forbindelser til Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk.

Visste

Ifølge den tyske påtalemyndigheten visste Mzoudi om kaprernes planer. I tillegg skal han ha sørget for penger til en mistenkt som fremdeles er på frifot, Zakariya Essabar, som hadde planlagt å dra til USA for å ta flytimer.

Mzoudi skal også ha hjulpet Marwan Alshehhi, som førte et av de kaprede flyene, ved å skjule spor og gi ham rom i en studentbolig de siste ukene før han dro fra Tyskland til USA i mai 2000.

Statsadvokat Kay Nehm opplyste at Mzoudi deltok i treningsleirer i Afghanistan sommeren 2000 sammen med marokkaneren Mounir El-Mottasadeq som ble pågrepet i sommer. Rettssaken mot El-Mottasadeq kommer opp 22. oktober. Han er den første som tiltales i Europa for direkte tilknytning til angrepene. Den eneste andre som er tiltalt er Zacarias Moussaoui som sitter fengslet i USA.

Nær kontakt

Ifølge statsadvokatens kontor hadde Mzoudi i årevis nær kontakt med Atta, Alshehhi og to andre medlemmer av terrorcella i Hamburg, Ziad Jarrah og Ramzi Binalshibh.

Binalshibh, også kjent som Ramzi bin al-Shaiba, kommer opprinnelig fra Jemen. Han ble pågrepet i Pakistan tidligere i høst og siktet for å ha vært en av hovedmennene bak planleggingen av 11. septemberangrepene. Han er nå i amerikansk varetekt.

Enda en person som mistenkes for å ha vært medlem av cellen og som bodde i Attas leilighet, er tyskmarokkaneren Said Bahaji. Han er fortsatt på frifot.

Nehm sa at etterforskningen av Mzoudi kom i gang allerede 25. oktober i fjor, men det var først etter opplysninger fra et vitne i sommer om at Mzoudi hadde vært i Afghanistan, at man utstedte en arrestordre.

Den tyske påtalemyndigheten er nå overbevist om at Atta-gruppen kom i stand halvveis ut i 1999, og at beslutningen om å utføre terrorangrepene og drepe så mange mennesker som mulig, ble tatt i oktober samme år.

Påtalemyndigheten mener Atta-gruppen var knyttet til «et internasjonalt nettverk av voldelige islamistiske fundamentalister» ledet av al-Qaida.

(NTB)

ARRESTERT:</B> Eskortert av to tyske politimenn føres Mzoudi til arresten. Han er mistenkt for å ha hjulpet terroristene med massedrapene i USA 11. september i fjor.