Venn av drepte Jakob (14): - Jeg er målløs. Jeg tror fortsatt nesten ikke på det

Nicolas Isaiah Chapman (15) var en av Jakob Abdullahi Hassans (14) venner. I går ble Jakob drept.

- MÅLLØS: Nicolas Isaiah Chapman (15) var bekjent av den drepte 14 åringen Jakob Abdullahi Hassan. Han møtte Dagbladet sammen med sin mor. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- MÅLLØS: Nicolas Isaiah Chapman (15) var bekjent av den drepte 14 åringen Jakob Abdullahi Hassan. Han møtte Dagbladet sammen med sin mor. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND / OSLO (Dagbladet): - Han var en chill og snill person.

Det sier Nicolas Isaiah Chapman (15) om den drepte 14-åringen Jakob Abdullahi Hassan. De to hadde kjent hverandre i rundt et år før Hassan ble knivdrept i Kristiansand i går ettermiddag.

Like ved en ballbinge i nærheten barneskolen Wilds Minne kom meldingen om at han og 48 år gamle Tone Ilebekk hadde blitt knivstukket. Begge døde.

- Han var morsom

I dag møtte Dagbladet Nicolas Isaiah Chapman (15) like ved åstedet hvor det er lagt ned blomster og satt ned lys. De to kjente hverandre gjennom felles venner.

DREPT: Jakob Abdullahi Hassan (14) ble drept i Kristiansand i går. Foto: Politiet / NTB scanpix
DREPT: Jakob Abdullahi Hassan (14) ble drept i Kristiansand i går. Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er målløs. Jeg tror fortsatt nesten ikke på det, sier Chapman til Dagbladet om den tragiske hendelsen.

De så hverandre rundt omkring i byen. Hver onsdag var de i tillegg på samme fritidsklubb i samme området hvor drapet skjedde.

- Jeg pleide å møte ham der. Han var morsom, sier den 15 år gamle vennen.

Meldingen om at to personer hadde blitt knivstukket ved barneskolen kom til politiet klokka 16.10. Klokka 18.00 ble 14 år gamle Hassan erklært død.

BLOMSTER OG LYS: Det er satt frem blomster og lys ved åstedet på Wilds Minne skole der en kvinne og en gutt ble knivstukket mandag og døde senere av skadene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
BLOMSTER OG LYS: Det er satt frem blomster og lys ved åstedet på Wilds Minne skole der en kvinne og en gutt ble knivstukket mandag og døde senere av skadene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Fremdeles har ikke politiet noen mistenkte i saken, og vet ikke om det skal dreie seg om én eller flere gjerningspersoner.

Hvorfor Hassan var i det aktuelle området i går ettermiddag, vet ikke 15 år gamle Chapman.

Skal ha luftet hunden

Tone Ilebekk jobbet i Lund barnehage, bare noen hundre meter fra åstedet. 48-åringen bor også i det samme området. Hun skal ha vært på tidligvakt i går, og skal ha vært ute og luftet hunden da hun ble knivstukket, ifølge NRK.

Hvorfor 14 år gamle Hassan, som gikk i niendeklasse på Fiskå ungdomsskole drøyt fem kilometer i luftavstand unna, var på stedet, vites ikke.

14-åringen var ifølge Fiskå ungdomsskole på skolen i hele går, trolig fram til 13-14-tida.

FAMILIEVENN: - Hun var en fantastisk dame. Det var ingenting vondt i henne, sier en familievenn av knivdrepte Tone Ilebekk. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FAMILIEVENN: - Hun var en fantastisk dame. Det var ingenting vondt i henne, sier en familievenn av knivdrepte Tone Ilebekk. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

De to skal ikke ha hatt noen relasjon til hverandre, ifølge politiet. At de begge var på samme sted til samme tid, kan derfor ha vært en tilfeldighet.

- Fantastisk dame

Tone Ilebekk beskrives som «en fantastisk» dame av familievennen Arne Arnesen.

- Det var ingenting vondt i henne, hun var glad i unger og en stor omsorgsperson for sine barn. Hennes familie og hennes egne barn betydde alt for henne, sier Arnesen til Dagbladet.

- Dette er en kjernefamilie og drapet er et stor sjokk for dem. De skjønner ikke at noen ville gjøre et så godt menneske noe så vondt, legger han til.

- God gutt

REKTOREN: Oddvar Vik, rektor ved Fiskå skole, møtte Dagbladet i formiddag etter at skolen hadde hatt et minnesamvær. En 14 år gammel elev ved skolen var én av de to som ble knivdrept i Kristiansand i går. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
REKTOREN: Oddvar Vik, rektor ved Fiskå skole, møtte Dagbladet i formiddag etter at skolen hadde hatt et minnesamvær. En 14 år gammel elev ved skolen var én av de to som ble knivdrept i Kristiansand i går. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

På skolen 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan var elev, var både elever og lærer i sjokk i dag. Tentamen og undervisning ble erstattet med minnestund og samvær.

- Det var en fin stund, men dette er en ufattelig tragedie og det gjør ordentlig vondt, sier rektor Oddvar Vik til Dagbladet.

- Som rektor kan jeg ikke uttale meg om hvordan elever er, men jeg kan si at han var en god gutt. Det var han virkelig, legger rektoren til.

Ber om tips

- Vi mener det er personer som har vært i nærheten av Wilds Minne skole rundt klokka 16.00 i går, som ikke har vært i kontakt med oss. Vi ber dem om å gjøre det, sa Terje Kaddeberg Skaar, sjef for Felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, på pressekonferansen.

I tillegg til den såkalte tekniske etterforskningen, åstedsundersøkelsene, og vitneavhørene, gjennomfører politiet en stor såkalt taktisk etterforskning.

Dette innebærer blant annet å samle inn videomateriale fra overvåkingskameraer i nærheten og for eksempel informasjon om bompasseringer - med mål om å finne en eller flere gjerningspersoner.