Venn av Stanford-overgriper anklaget offeret for å ha drukket for mye. Nå angrer hun

Leslie Rasmussen beklager etter at bandet hennes ble tatt av plakaten i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Tidligere Stanford-student Brock Turner (20) ble forrige uke dømt til seks måneders fengsel, etter at han ble funnet skyldig på tre tiltalepunkter for sexovergrep mot en bevisstløs kvinne til to forbipasserende stoppet ham.

Med god oppførsel kan Turner slippe ut allerede etter tre måneder. Normal minstestraff er to år i fengsel, og saken har derfor rystet USA. Mange mener han slapp altfor billig unna fordi han er en privilegert mann med ressurssterke foreldre.

Leslie Rasmussen (20), en barndomsvenn av Turner, forsvarte i brev til dommeren først overgriperen og anklaget offeret for å ha drukket for mye alkohol. Etter at bandet hennes, Good English, ble tatt av plakaten under en festival i New York, har hun nå kommet med en unnskyldning, ifølge Guardian.

- Politisk korrekt Rasmussen skrev opprinnelig et brev til dommeren, som han så leste opp i retten. I brevet skriver hun at overgrepet var «en stor misforståelse», at Turner «ikke er et monster», og at hun synes det er urettferdig å «basere skjebnen hans de neste tiåra på beslutningen til ei jente som ikke husker noen ting».

- Slutt med å bekymre dere for å være politisk korrekte hvert sekund av dagen, og se at voldtekt på universitetsområder ikke alltid skyldes at folk er voldtektsmenn, skriver Rasmussen.

Beklager Brevet skapte stor oppstandelse, og Northside Festival i New York besluttet tirsdag å ta Rasmussens band av plakaten. Nå har hun overfor Guardian kommet med en ny uttalelse om saken.

- Jeg forstår hvordan dette brevet har gitt folk en mulighet til å feiltolke mine ideer på et vis som antyder at jeg sympatiserer med sexforbrytelser og de som begår dem, eller at jeg legger skylda på ofrene. Det kunne ikke være lengre fra sannheten, og jeg beklager dersom noe i min uttalelse har antydet at jeg ikke føler en enorm sympati med offeret og hennes lidelse, sier Rasmussen og legger til:

- Jeg ønsket at dommeren skulle ta hensyn til hvilken effekt alkohol spilte i denne tragedien.

Rasmussen understreker dessuten at hun er helt enig i at Turner burde dømmes for sexovergrep, og la ut enda en unnskyldning på sin Facebook-side.

- Dypt lei meg - Aller viktigst: Jeg anerkjente ikke sterkt nok alvoret i Brocks forbrytelse og lidelsen og smerten som offeret hans har gjennomgått. Jeg er dypt lei meg for mangelen på anerkjennelse. Jeg forstår fullstendig sinnet over Brocks straff og min uttalelse. Jeg kan bare si at jeg er forpliktet til å lære av denne feilen. Jeg er 20 år gammel, og det har aldri vært tydeligere for meg at jeg har mye å lære, sier Rasmussen.

Flere hundretusen personer - deriblant den demokratiske senatoren i California, Barbara Boxer, har så langt skrevet under på en kampanje for å få dommer Aaron Persky fjernet fra jobben.

Jusprofessor Michele Dauber ved Stanford University er en venn av familien til offeret, og leder nå an i kampen for å få dommeren fjernet fra jobben. Hun mener det er viktig at brevet fra Rasmussen og andre blir offentliggjort ettersom dommeren brukte dem i sin begrunnelse for den milde straffen.

- Rasmussen sier i brevet at voldtektsmenn ikke forårsaker voldtekt. Det er latterlig. Jeg er sjokkert over at dommer syntes det var overbevisende, sier Dauber.

20 minutter «action» En uttalelse sendt fra Brock Turners far til dommer Aaron Persky har de siste dagene vekket oppsikt verden over.

Der skriver han blant annet sønnens «liv har blitt totalforandret for alltid på grunn av hendelsene».

«Disse dommene har brutt ham ned og knust både ham og familien på så mange måter. Livet hans kommer aldri til å bli som han drømte om og jobbet så hardt for å oppnå. Det er en stiv pris å betale for en 20 minutters 'action' [handling], i hans over 20 år lange liv».

Til Huffington Post har faren i ettertid sagt at bruken av ordet 'action' ble misforstått, og at han ikke mente å påpeke seksuell aktivitet.