Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Venn, men ikke nær venn

Jonas Gahr Støre kalte først Felix Tshudi en bekjent. Så ble han oppgradert til venn. Nå utdyper utenriksministeren overfor Stortinget at de ikke er fortrolige venner.

VENNER: Felix Tschudi (til venstre) og Jonas Gahr Støre (til høyre) er venner, men ikke fortrolige. Det skriver sistnevnte i sin redegjørelse til Stortinget. (Foto: Bente Bjercke)
VENNER: Felix Tschudi (til venstre) og Jonas Gahr Støre (til høyre) er venner, men ikke fortrolige. Det skriver sistnevnte i sin redegjørelse til Stortinget. (Foto: Bente Bjercke) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg betrakter Felix Tschudi som en venn, men ikke en nær venn, skriver Jonas Gahr Støre til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Like før klokka 21 i kveld sendte Utenriksdepartementet sin redegjørelse av tilskudd i departementet til Stortinget. Et eget brev handler om tildelingen av seks millioner kroner til Senter for nordområdelogistikk, etter Dagbladets avsløringer av forbindelsen mellom Støre og senterets styreleder Felix Tschudi. I brevet beskriver Støre utfyllende hvorfor han ikke vil vurdere sin habilitet i saken:

- Nærhet i vennskapet avgjøres etter min mening av graden av fortrolighet, og ikke av antall år vi har kjent hverandre. Vi har kjent hverandre siden rundt 1980, men jeg anser oss ikke for å være fortrolige venner i den forstand at vi har en særlig og spesielt tillitsfull relasjon.

Vil ikke revurdere I brevet ramser han også opp at de to vennene gikk i parallellklasse gjennom barne- og ungdomsskolen, at de gikk i samme kull på Sjøkrigsskolen og opprettholdt kontakt gjennom studietida. De har vært del av samme vennekrets siden midten av 1980-tallet, som møtes ved sosiale anledninger og samles en helg i året. De var gjester i hverandres bryllup og 40- og 50-årsdager, og ektefellene deres har tilsvarende relasjon mellom seg. De har også feiret nyttår sammen fire ganger og en gang vært på helgetur til St. Petersburg. Støre presiserer at de reiste i en gruppe med rundt 30 venner.

Da Støre kommenterte Dagbladets sak 20. mars, kalte han Tschudi en «bekjent». To dager senere skrev VG om ovennevnte opplysninger og om felles nachspiel. Da kalte Støre Tschudi en «venn». Nå forteller han altså at vennskapet ikke er fortrolig, men at det også er profesjonelt.

- I forbindelse med Felix Tschudis voksende næringsengasjement i nordområdene har vi ved et par anledninger deltatt på samme konferanser og faglige møter, og har møttes i den sammenheng, skriver Støre.

Vil ikke revurdere
En rekke juridiske eksperter har oppfordret Støre til å få vurdert sin habilitet i ettertid, men han fastholder overfor Stortinget at det vil han ikke.

- Jeg finner det ikke naturlig å bruke lovavdelingen som en instans som fire år i ettertid påkalles for å avsi vurdering over en statsråds skjønn, skriver han.

Utenriksministeren redegjør også for hvorfor han mener hans forhold til Tschudi uansett ikke er relevant å vurdere i behandlingen av denne tildelingen. Til tross for at Tschudi selv har sagt at han tok initiativ til senteret, og er omtalt som initiativtaker i en rekke dokumenter, ser Støre Rederiforbundet som initiativtaker og søker. At Tschudi Shipping Company var en sentral bidragsyter, endrer ingenting, mener han.

- Eneste sak
Utenriksdepartementet har også gjennomgått om de har behandlet noen andre saker som involverer Felix Tschudi eller hans selskap.

- Det har det ikke, skriver Støre.

Han viser likevel til to saker av relevans for Tschudis næringsinteresser. Sakene er behandlet i regjering, og Støre har ikke vurdert seg inhabil ved behandlingen. Den ene gjelder sletting av heftelse på en eiendom i Sør-Varanger i forbindelse med oppstart av gruvedrift. Den andre saken ble omtalt under overskriften «Presset til å gå mot SFT», av Dagens Næringsliv (DN) 30. juni 2007. Stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor og utenriksminister Jonas Gahr Støre presset daværende miljøvernminister Helen Bjørnøy fra SV til å endre to vedtak fra Statens forurensingstilsyn for å gi Kirkenes Transit og Tschudi Shipping Company tillatelse til omlasting av gasskondensat i Bøkfjorden og Korsfjorden.

- Saken hadde stor lokal oppmerksomhet og kom opp fra lokalpolitisk hold da jeg var på besøk i Kirkenes på den tiden, der jeg merket meg at den også ble tatt opp av Felix Tschudi på konferanser der han deltok, sa Støre til Dagbladet om saken 21. mars.

Skulle Jonas Gahr Støre i framtida behandle en sak der avgjørelsen skulle innebære en særlig fordel for Felix Tschudi, vil Støre likevel vurdere sin habilitet.

REDEGJØR: Støre sendte i går sin redegjørelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomiteen.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
REDEGJØR: Støre sendte i går sin redegjørelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomiteen. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling