- Venn, men ikke nær venn

Jonas Gahr Støre kalte først Felix Tshudi en bekjent. Så ble han oppgradert til venn. Nå utdyper utenriksministeren overfor Stortinget at de ikke er fortrolige venner.

VENNER: Felix Tschudi (til venstre) og Jonas Gahr Støre (til høyre) er venner, men ikke fortrolige. Det skriver sistnevnte i sin redegjørelse til Stortinget. (Foto: Bente Bjercke)
VENNER: Felix Tschudi (til venstre) og Jonas Gahr Støre (til høyre) er venner, men ikke fortrolige. Det skriver sistnevnte i sin redegjørelse til Stortinget. (Foto: Bente Bjercke) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg betrakter Felix Tschudi som en venn, men ikke en nær venn, skriver Jonas Gahr Støre til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Like før klokka 21 i kveld sendte Utenriksdepartementet sin redegjørelse av tilskudd i departementet til Stortinget. Et eget brev handler om tildelingen av seks millioner kroner til Senter for nordområdelogistikk, etter Dagbladets avsløringer av forbindelsen mellom Støre og senterets styreleder Felix Tschudi. I brevet beskriver Støre utfyllende hvorfor han ikke vil vurdere sin habilitet i saken:

- Nærhet i vennskapet avgjøres etter min mening av graden av fortrolighet, og ikke av antall år vi har kjent hverandre. Vi har kjent hverandre siden rundt 1980, men jeg anser oss ikke for å være fortrolige venner i den forstand at vi har en særlig og spesielt tillitsfull relasjon.

Vil ikke revurdere I brevet ramser han også opp at de to vennene gikk i parallellklasse gjennom barne- og ungdomsskolen, at de gikk i samme kull på Sjøkrigsskolen og opprettholdt kontakt gjennom studietida. De har vært del av samme vennekrets siden midten av 1980-tallet, som møtes ved sosiale anledninger og samles en helg i året. De var gjester i hverandres bryllup og 40- og 50-årsdager, og ektefellene deres har tilsvarende relasjon mellom seg. De har også feiret nyttår sammen fire ganger og en gang vært på helgetur til St. Petersburg. Støre presiserer at de reiste i en gruppe med rundt 30 venner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer