«Vennekorrupsjon»?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

• Det er tankevekkende at en sentral gruppe akademikere og kulturpersonligheter har gått sammen om et opprop som krever stortingsgransking av pengegavene til tidligere statsminister Kjell Magne Bondeviks fredssenter. Finansieringen av en institusjon i politikkens randsone gjennom bidrag fra halvprivatiserte statseide selskaper og et nettverk av millionærer og milliardærer Bondevik har stått i nær forbindelse med, har ingen tradisjon her i landet. Selv om fenomenet er kjent fra USA der Bondevik har hentet modellen til sitt Oslo-senter fra det berømte Carter-senteret, har vi hatt et annet forhold til hvordan toppolitikerne kan karriereplanlegge for å finansiere en pensjonisttilværelse med meningsfullt innhold. En sammenblanding av politikk og næringsinteresser frykter vi vil skape uklarhet, selv om fredssenteret skulle være så heldige å få spille en eller annen rolle og styrke vårt nasjonale selvbilde som fredsmeklere.

• Enkelte av kritikerne går langt i å kalle pengegavene fra Statoil, Hydro, Røkke og Hagen for «vennekorrupsjon». Initiativtaker til oppropet er da også en sentral aktør i fredsarbeidet, Fredrik Heffermehl i Norges Fredsråd, paraplyorganisasjonen for en rekke frivillige organisasjoner, som mistet støtten under Bondevik-regjeringen. Han har selvfølgelig ingen grunn til å beskylde Bondevik for ulovligheter. Arbeiderpartiets Reiulf Steen kaller det «ukultur», et bidrag til å skape mistanke om at framtredende folkevalgte kan bruke sine verv til å handle ut fra andre motiv enn rent saklige. Det er faren for det Heffermehl kaller «korrumperende praksis» oppropet advarer mot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer