BLODIG ÅSTED: Natt til 20. oktober 2011 ble politiet møtt av et rystende åsted i Pilestredet 70 i Oslo, der flere venner tidligere på kvelden hadde vært samlet i forbindelse med en Halloween-fest. Gjerningsmannen var ennå på eiendommen da de første patruljene ankom.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BLODIG ÅSTED: Natt til 20. oktober 2011 ble politiet møtt av et rystende åsted i Pilestredet 70 i Oslo, der flere venner tidligere på kvelden hadde vært samlet i forbindelse med en Halloween-fest. Gjerningsmannen var ennå på eiendommen da de første patruljene ankom. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Vennen (23) tiltalt for Halloween-drapet

23-åringen knivstakk både Andreas Nilstad (22) og en annen kamerat mange ganger. Statsadvokaten vil ha fengselsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 23 år gammel venn av ofrene er tiltalt for drapet på Andreas Nilstad (22) i Oslo natt til søndag 20. oktober 2011.

I tiltalen fra Oslo statsadvokatembeter framgår det at 23-åringen tildelte Nilstad flere knivstikk som hver for seg kunne vært dødelige.

Da politiet ankom bygården i Pilestredet ble de møtt av et gruoppvekkende åsted der den siktede mannen hadde skrevet «GUD» med sitt eget blod på veggen i inngangspartiet.

Kunne blitt dobbeldrap «Søndag 30. oktober 2011 ca. kl. 02.20 i en leilighet i Pilestredet 70 i Oslo, stakk han Andreas Nilstad en rekke ganger i hodet, brystet og ryggen med en kniv. Ett av stikkene [gikk] inn i brystets høyre side, gjennom høyre lunges midtlapp, mellomgulvet og tvers gjennom leveren. To av de andre stikkene gikk inn i ryggen og gjennom høyre og venstre lunges underlapp. Nilstad døde etter kort tid av forblødning», skriver statsadvokat Carl Graff Hartmann.

23-åringen er også tiltalt for å ha forsøkt å drepe kameraten Marius Løken (22) med knivstikk i hodet, halsen, brystet og ryggen.

«Stikkene forårsaket et betydelig blodtap og Løken ville ha dødd etter kort tid dersom han ikke umiddelbart hadde kommet under medisinsk behandling», heter det i tiltalen.

- Jeg har mistet to veldig gode venner. Jeg har mange ganger lurt på hvordan dette kunne skje og hva som egentlig var meningen med dette, sa Løken i et intervju med VG i fjor.

Et eventuelt motiv for ugjerningene framstår ennå som uavklart. Politiets teori i ukene etter drapet var at det ble begått i en blandingsrus av alkohol og hasj, som det er kjent at kan føre til psykoser.

Psykiaterne uenige 23-åringen har erkjent den dødelige knivstikkingen, men mener selv han var utilregnelig da det skjedde. Han var innlagt på Dikemark psykiatriske sykehus i ukene etter hendelsen, men ble etterhvert overført til fengsel.

DREPT: Andreas Nilstad ble bare 22 år gammel. Her er avdøde sammen med kjæresten Line på et bilde sendt ut av familien. Foto: Privat
DREPT: Andreas Nilstad ble bare 22 år gammel. Her er avdøde sammen med kjæresten Line på et bilde sendt ut av familien. Foto: Privat Vis mer

Totalt fire sakkyndige psykiatere har vært oppnevnt for å få klarlagt hvorvidt 23-åringen var psykotisk da drapet og drapsforsøket ble begått, men konklusjonene deres spriker.

Psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer konluderte 30. januar i fjor med tilregnelighet etter å ha observert siktede, men snudde et halvt år seinere, etter at Den rettsmedisinske kommisjon hadde bedt om en tillegserklæring. Da ba statsadvokaten om å få oppnevnt et nytt sakkyndigpar.

De to nye psykiaterne kom imidlertid til ulike konklusjoner. Ifølge Aftenposten mener psykologspesialist Gjermund Nysveen at 23-åringen ikke var psykotisk, mens overlege og spesialist i psykiatri Fred Heggen mener tiltalte var psykotisk på gjerningstidspunktet.

Statsadvokatens tolkning av sakkyndigrapportene er at 23-åringen kan dømmes til fengsel.

- I utgangspunktet vil jeg legge ned påstand om vanlig fengselsstraff. I tiltalen er det tatt forbehold om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern om retten skulle være av en annen oppfatning, sier Carl Graff Hartmann til Dagbladet.

TILTALT: 23-åringen som knivstakk de to kameratene mener selv at han ikke var tilregnelig da drapet og drapsforsøket skjedde. Foto: Privat
TILTALT: 23-åringen som knivstakk de to kameratene mener selv at han ikke var tilregnelig da drapet og drapsforsøket skjedde. Foto: Privat Vis mer