Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vennen har en annen forklaring

Folkemordtiltalte Sadi Bugingo sier at han var sammen med denne vennen under en av massakrene.

FOLKEMORD: Sadi Bugingo, her sammen med forsvareren Harald Stabell, er tiltalt for medvirkning til drapet på anslagsvis 2000 personer i Rwanda i 1994. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FOLKEMORD: Sadi Bugingo, her sammen med forsvareren Harald Stabell, er tiltalt for medvirkning til drapet på anslagsvis 2000 personer i Rwanda i 1994. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I tiltalen mot Sadi Bugingo er det nevnt tre punkter, der anslagsvis 2000 mennesker ble drept. Bugingo sier at han ikke var tilstede under to av dem, men har fortalt at han før massakren ved biskopens eiendom i Kibungo i Rwanda, ble hentet at Interhamwe-militsen, og men klarte å stikke av.

- Jeg og min venn var hjemme hos meg, og to eller tre menn fra Interhamwe kom og hentet oss, og sa at den øverste lederen for militsen hadde innkalt oss, forklarer Bugingo.

Ifølge forklaringen var minst en av mennene bevæpnet.

- Det var en farlig situasjon i området da, så jeg kunne ikke si nei, fordi at jeg fryktet at jeg kunne bli drept, sier Bugingo.

- Var ikke der Etter dette tok han og hans venn følge med militsen ned til området der rundt 1200 mennesker hadde søkt tilflukt.

Han forttalte i går at over hundre væpnede personer gikk nedover gatene i Kibungo, for så å omringet området der folk hadde søkt tilflukt, og gikk til angrep. 

Men han sier at han og kompisen klarte å stikke av, og satt ved en kirke like ved massakren.

VED BISKOPENS EIENDOM: Dette bildet ble tatt av Kripos på en av deres turer til Kibungo i Rwanda under etterfoskningen av saken. I dette området ble anslagsvis 1000 mennesker drept på tre timer. Foto: Kripos
VED BISKOPENS EIENDOM: Dette bildet ble tatt av Kripos på en av deres turer til Kibungo i Rwanda under etterfoskningen av saken. I dette området ble anslagsvis 1000 mennesker drept på tre timer. Foto: Kripos Vis mer

Kompisen på sin side, forklarer at han ikke var der.

- Jeg vet ikke hvorfor han sier det. Jeg ble overrasket da jeg hørte det, sier Bugingo. Han forteller at noen er redde for å forklare seg i folkemord-saker.

Ifølge tiltalen omringet de væpnede personene området, angrep og drepte med skytevåpen, håndgranater, macheter, klubber og stokker. 

- Redd Rundt 1000 mennesker ble drept, og drapene foregikk i flere timer.

Bugingo forteller at han og kompisen ikke turte å gå hjem, av frykt for å selv bli angrepet av militsen. 

- Vi kunne høre granater og skytevåpen, så vi skjønte hva som skjedde, sier Bugingo.

- Enten var du med, eller så ble du drept, forklarte Bugingo i går.

FORSVARERNE: Her snakker forsvarerne Harald Stabell (f.v.) og Maria Bergram Aas med Kripos-etterforsker Sigurd Moe.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORSVARERNE: Her snakker forsvarerne Harald Stabell (f.v.) og Maria Bergram Aas med Kripos-etterforsker Sigurd Moe. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Bugingo har fortalt i retten at han har sendt penger til flere vitner etter at de ble satt opp på vitnelisten.

Tiltalt for medvirkning Han forklarer dette med at de er fattige, og trengte penger på grunn av sykdom eller barnefødsel.

Sadi Bugingo, nå bosatt i Bergen, er tiltalt for å ha medvirket til drapene på anslagsvis 2000 mennesker i april 1994 i Rwanda.

Han er født og oppvokst i Kibungo i Rwanda. Kibungo ligger rundt 100 kilometer unna Rwandas hovedstad Kigali.

Bugingo har denne uka forklart hvordan tutsier ble forfulgt i Kibungo. 

Han forteller at det var satt opp veisperrer, og at de som voktet disse sjekket ID-kortene til alle som skulle passere. 

- Hvis du var hutu, så kunne du passere, om du var tutsi, måtte du betale eller bli drept, sa han i går.

Hutuer og tutsier Det var konflikten mellom hutuer og tutsier som førte til folkemordet, der mellom 500 000 og 1 000 000 mennesker, stort sett tutsier og deres støttespillere, ble drept. 

- Det ble oppfordret til å drepe tutsier på radioen, har Bugingo forklart. 

BRYTER INN: Dommer Jonas Petter Madsø (i midten) brøt flere ganger inn og stilte spørsmål til Bugingos forklaring om hva som skjedde på dagene før, under og etter massakrene i april 1994. Her er dommeren med to av meddomerne.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BRYTER INN: Dommer Jonas Petter Madsø (i midten) brøt flere ganger inn og stilte spørsmål til Bugingos forklaring om hva som skjedde på dagene før, under og etter massakrene i april 1994. Her er dommeren med to av meddomerne. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Påtalemyndigheten varsler at den vil føre rundt 100 vitner, statsadvokaten har tidligere fortalt at 25 av dem hentes til Norge for å forklare seg i retten, de øvrige vil vitne over videolink.

Vitneforklaringene begynner i neste uke i Oslo tingrett.

Flere norsk-rwandere var tilstede da saken begynte på tirsdag. En av dem var Chantal Sharazi Nilsen.

- Det er vanskelig å se Bugingo, at han smiler og ler, jeg håper han skjønner hva han har gjort, sier Sharazi Nilsen til Dagbladet.

Tiltalen mot Bugingo inneholder tre punkter, og han er tiltalt etter straffeloven, paragraf 233, første og annet ledd. 

Den tiltalte var ifølge tiltalen med på møter hvor drapene ble planlagt. «Videre deltok han i organiseringen av drap og transporterte både bevæpnede drapsmenn» og personer som seinere ble drept. 

Han skal også ha stilt egen bil til disposisjon for transport av drapsmenn.  Ifølge tiltalen var han tilstede, eller i nærheten, av åstedene hvor drapene ble begått.  

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media