«Vennen min ble skutt i hodet. Da moren og søsteren begynte å skrike skjøt han dem også»

Dramatiske fortellinger fra overlevende etter massakren i Houla. 62 av de drepte skal ha tilhørt samme familie.

MASSAKRE: En FN-observatør dokumenterer døde etter massakren i Houla. Foto: Reuters/Shaam News/Scanpix
MASSAKRE: En FN-observatør dokumenterer døde etter massakren i Houla. Foto: Reuters/Shaam News/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Overlevende etter den dramatiske massakren i Houla i Syria forteller til Human Rights Watch at den syriske hæren bombet området før væpnede menn kledd i militære klær gikk til fots og slaktet ned hele familier.

Totalt 108 personer ble drept i massakren. 32 av dem var barn.

Det er fremdeles uklart om mennene var fra Syrias sikkerhetsstyrker eller om de tilhørte en militia som støtter regjeringen kalt Shabeeha.

62 drept fra samme familie Den blodige lørdagen startet med at byen ble rammet av bombardement fra tunge skyts som stridvogner og artilleri, før væpnede menn i uniform angrep hjem i utkanten av Houla. Abdel Razzak-familien, som har åtte hus i utkanten av byen, ble hardt rammet. Lokale aktivister har gitt Human Rights Watch en liste med 62 drepte fra familien.

- Jeg var hjemme med mamma, tante og mine kusiner da jeg plutselig hørte skudd. Det var første gang jeg hadde hørt så mange skudd, sier en 10-åring fra Abdel Razzak-familien til organisasjonen.

- Mamma tok meg med til en låve for å gjemme oss. Jeg prøvde å se litt utenfor, men jeg var redd for at de skulle se meg. Menn kledd i uniformer som soldater gikk inn i huset vårt. Etter noen minutter gikk de ut. Tvers over gata så jeg vennen min Shafiq (13) stående alene. En av de væpnede mennene tok han til et hushjørne og skjøt ham med sitt eget våpen. Moren hans og storesøstra, som jeg tror var 14 år, gikk ut av huset og gråt og skrek. Den samme mannen skjøt dem flere ganger, sier 10-åringen.

- Alle hadde blitt skutt En eldre kvinne fra samme familie var inne i et av husene sammen med sine seks barnebarn, svigersøster, datter, svigerdatter og kusine.

- Før soloppgang hørte vi skudd. Jeg var i et rom alene da jeg hørte lyden av en mann som ropte og skrek til familien min. Jeg gjemte meg bak døra. Jeg så en annen mann som sto utenfor inngangsdøra og en annen mann inne i huset ikledd militære klær. Jeg trodde de ville gjøre søk i huset, sier kvinnen.

- Jeg la meg på gulvet og prøvde å se hva som skjedde. Da jeg nærmet meg døra hørte jeg flere skudd. Jeg var så redd at jeg ikke klarte å stå oppreist. Jeg hørte at soldatene forlot huset. Da jeg åpnet døra så jeg at alle familiemedlemmene mine  hadde blitt skutt. De var skutt i kroppen og hodet, sier hun videre.

Militærbase i nærheten Britiske Channel 4 oppsøkte Houla i går sammen med den syriske hæren. Soldatene han snakket med hevdet naturligvis at opprørerne selv sto bak massakren i den regimefiendtlige byen.

108 DREPT: 108 personer ble regelrett nedslaktet i en massakre på lørdag. Foto:Reuters/Shaam News/Scanpix
108 DREPT: 108 personer ble regelrett nedslaktet i en massakre på lørdag. Foto:Reuters/Shaam News/Scanpix Vis mer

De syriske sikkerhetsstyrkene satte korrespondenten Alex Thomson i kontakt med ingeniøren Ahmed Masood som viste fram huset sitt, som han hevdet hadde blitt angrepet av «terrorister». Men etter en nærmere prat innrømmet Masood at han ikke hadde vært hjemme da det angivelig skal ha skjedd.

Huset hans er i tillegg lokalisert rett ved en militærbase der det ikke er noen sivile.

«Når du setter dette sammen, virker det merkelig at et stort antall opprørere skal ha vært i stand til å komme inn i området og angrepet hus,» skriver Thomson.

Fordømte Syria FNs sikkerhetsråd endte opp med å fordømme Syria for massakren etter et opphetet krisemøte i går kveld. Russland brukte møtet til å tvile på at syriske myndigheter var skyldig i massakren, og var fremdeles skeptisk etter møtet.

- Stridsvogner var der og artilleri-ild ble brukt, men Robert Mood koblet ikke bombardementet med det store antallet døde, sa den russiske FN-ambassadøren Alexander Pankin.

- Det er ikke klart hvem som er ansvarlig for mesteparten av massakren, sier Pankin videre.

Storbritannia på sin side mener det er soleklart at Syria var innblandet i massakren.

- Det er ingen tvil om at regjeringen i Syria var innblandet, sier den britiske FN-ambassadøren Mark Lyall Grant, som mener at uttalelsen er for svak.

Blodbadet fortsetter Mens møtet pågikk i FNs sikkerhetsråd fortsatte syriske sikkerhetsstyrker sine angrep mot sivilbefolkningen.

BARNEMORDER: Demonstranter i Manama i Bahrain demonstrer mot Syrias president Bashar al-Assad, som de kaller en barnemorder. Foto: EPA/STR/Scanpix
BARNEMORDER: Demonstranter i Manama i Bahrain demonstrer mot Syrias president Bashar al-Assad, som de kaller en barnemorder. Foto: EPA/STR/Scanpix Vis mer

Syriske stridsvogner og militære kjøretøy åpnet ild mot en rekke nabolag i byen Hama etter en rekke angrep fra opprørshæren Free Syrian Army (FSA). Ifølge opprørerne har 41 personer blitt drept i løpet av de siste 24 timene. Opprørerne sier at åtte barn og fem kvinner skal være blant de drepte.

REDEGJORDE: Den norske generalmajoren Robert Mood, som leder FN-observatørene i Syria, redegjorde for funnene av 108 lik etter massakren i Houla. Foto: EPA/Youssef Badawi/Scanpix
REDEGJORDE: Den norske generalmajoren Robert Mood, som leder FN-observatørene i Syria, redegjorde for funnene av 108 lik etter massakren i Houla. Foto: EPA/Youssef Badawi/Scanpix Vis mer