Vennen reddet Flatlands TV-framtid

Hallvard Flatland (43) og programdirektør Nils Ketil Andresen (38) er ikke bare venner og TV2-kolleger. De er også forretningspartnere i et Internett- og bredbåndsselskap som står i direkte konkurranse med TV2. I går var Andresen med og berget skinnet til Flatland som TV-stjerne. Inntil videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På gårsdagens oppvaskmøte mellom TV2 og Hallvard Flatland var det nettopp Nils Ketil Andresen som var Kåre Valebrokks sendebud. Sammen med informasjonsdirektør Rune Indrøy gjennomførte han en lengre samtale med Flatland om aksjeinvesteringen i Global Fondsforvaltning. Møtet foregikk i et kontorlokale på Aker Brygge.

Men ble Flatland grillet?

- Ja, mener Nils Ketil Andresen etter den tøffe dagen i går. Som endte med at Kåre Valebrokk - på anbefaling fra Andresen og Rune Indrøy - ga Flatland lov til å bli sittende i sulkyen fram mot TV-showet som trolig får premiere på TV2 siste lørdag i januar.

- Jeg mener vi fikk ut alle relevante opplysninger av Hallvard, sier Andresen.

Golfvenner

Overfor Dagbladet bekrefter Nils Ketil Andresen dette om forholdet til Hallvard Flatland:

  • De har vært gode bekjente og golfkamerater siden de jobbet sammen i TVNorge for over ti år siden.
  • Begge eier ca 10 prosent aksjer i selskapet Live Broadband Productions, et selskap som produserer innhold til web-TV og bredbånd - og som sådan konkurrerer direkte med TV2.
  • Som nytilsatt programdirektør i TV2 var Andresen sentral i jakten på Flatland som ny lørdagsunderholder på TV2.

Ultimatum

Ifølge lekkasjer fra redaksjonen i TV2 skal Nils Ketil Andresen ha stilt to ultimatumer da toppsjef Kåre Valebrokk ba ham bli programdirektør for under ett år siden:

  • Hallvard Flatland måtte hentes inn som programleder.
  • Både han (og seinere Flatland) måtte få beholde sine aksjer i Live Broadband Productions, selv om selskapet konkurrerte med TV2.

- Jeg kan helt og holdent avkrefte det første punktet. Flatlands navn var ikke diskutert da jeg takket ja til jobben, understreker Andresen.

Han var på vei over i jobb som daglig leder ved Live Broadband Productions da Valebrokk fikk ham til å snu. Andresen bekrefter at han ba om å få fortsette som passiv aksjeinnehaver i LBP:

- Både mine og Flatlands aksjeposter i dette selskapet er avklart med Kåre Valebrokk.

Nils Ketil Andresen legger ikke skjul på at han spilte en sentral rolle da TV2 i år huket Hallvard Flatland som lørdagsunderholder:

- Det sier seg selv, jeg er jo programdirektør i TV2. Men Kåre Valebrokk og flere andre i ledelsen var sterkt inne i prosessen. Bare for å avkrefte enhver misforståelse kan jeg røpe at vi spurte andre kjente TV-personligheter og fikk nei - før vi spurte Flatland, forteller Andresen.

Etter det Dagbladet erfarer, spilte Nils Ketil Andresen en viktig rolle for karrieren til Hallvard Flatland for om lag tre år siden, den gangen konseptet «Fredagsbørsen» ble lansert for daværende programdirektør Finn H. Andreassen.

- Er det ubehagelig for deg at lekkasjer tyder på at medlemmer av TV2-redaksjonen fatter interesse for ditt forhold til Flatland, og for Flatlands økonomi og lønn?

- Nei. Jeg har flagget mitt forhold til Flatland for lenge siden, og har ingenting å skjule, sier Andresen.

Skeptisk

Kilder Dagbladet har vært i kontakt med opplyser at daværende programdirektør i TV2, Finn H. Andreassen, tidlig ble skeptisk til Hallvard Flatlands rolle i «Fredagsbørsen» - et program som gikk på TV2 våren og høsten 1998.

- Det begynte raskt å versere rykter om at Hallvard Flatland skulle kunne oppnå forretningsmessige fordeler i lys av sin rolle som programleder. Jeg tok derfor kontakt med lederen av vår juridiske avdeling, Per Schrader-Nielsen. Han kom fram til en skriftlig avtale der Flatland forsikret at han ikke ville oppnå økonomiske fordeler, sier Finn H. Andreassen.

Da Finn H. Andreassen 15. mai i år måtte gå, rykket Nils Ketil Andresen opp, og overtok stillingen som programdirektør. Noe av det første han gjorde var å hente tilbake Hallvard Flatland til kanalen med topplønn.

Samtidig er Flatland og Andresen kompanjonger i forretningslivet. Sammen med blant andre tidligere TV2-direktør Ivar Steen-Johnsen og gründer Henry Piney investerer de to i web-TV gjennom selskapet Live Broadband Productions. TV på Internett er et satsingsområde også for TV2. Flatland og Andresen kan altså komme i en direkte konkurransesituasjon til TV2.

Så langt er imidlertid ikke satsingen blitt ansett som noe problem. Live Broadband Productions skal nemlig ikke bli noen ordinær TV-kanal på Internett, men et produksjons- og distribusjonsnettverk utenforstående kan kjøpe tjenester av.

Mer problematisk

Mer problematisk kan det bli at Hallvard Flatland også er inne med en eierandel på 30 prosent i TV Invest AS. Erik Rynning, mannen Flatland grunnla TVNorge sammen med, har en like stor eierandel, mens industrigiganten Orkla sitter på de resterende 40 prosentene. Selskapets formål er å skape en ny allmennkringkastingskanal. TV Invest AS sikler allerede på TV2s konsesjon til å drive riksdekkende reklamefjernsyn.

Kåre Valebrokk svarer følgende på Flatlands og Andresens vennskapsforhold:

- Er du komfortabel med at din programsjef Nils Ketil Andresen og Hallvard Flatland driver virksomhet som konkurrer med TV2?

- Ja, jeg har akseptert at de har en passiv rolle i selskapet.

- Hva synes du om at programsjef Andresen hentet sin venn og forretningspartner Flatland til TV?

- Det var ikke bare Andresen, men en hel flokk mennesker som mente Flatland var programlederen vi trengte.

Styreleder i TV2, Harald Norvik, har full tillit til at TV2-ledelsen har håndtert Flatland-saken korrekt.

OPPVASKMØTE: Sammen med informasjonsdirektør Rune Indrøy (t.v.) gjennomførte programdirektør Nils Ketil Andresen i går en lengre samtale med Hallvard Flatland om aksjeinvesteringen i Global Fondsforvaltning. - Jeg mener vi fikk ut alle relevante opplysninger av Hallvard, sier Andresen.