Vennene får ikke komme i retten

De nærmeste vennene til Dereka Maria Rukan Mikula (16) får ikke være til stede i rettssalen når drapssaken starter i Ytre Follo Tingrett mandag. Dommeren vil nekte alle under 18 år adgang til rettslokalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): Årsaken til avgjørelsen er at sorenskriver Finn Kløvstad mener at saken kan inneholde bevis som er av en slik karakter at ungdom under 18 år ikke bør se det.

En 20 år gamle venn av Dereka er tiltalt for å ha voldtatt og drept den 16 år gamle jenta.

- Den typen sak som tiltalen bærer bud om er ikke noe for ungdom. Jeg vil ikke at mindreårige venner av den drepte skal bli forelagt disse opplysningene. Det er ikke slik de skal huske en venninne, sier Kløvstad til Dagbladet.

Reagerer på forbud

Flere av Derekas nærmeste venner har reagert på forbudet. Flere ønsker å være til stede for å få vite sannheten om hva som skjedde natt til 15. mars.

Også bistandsadvokatene til Derekas foreldre har reagert på plassbegrensningene. Totalt er det 32 plasser i rettslokalet - 20 av dem er tildelt pressen. Det er heller ikke mulig for de pårørende å reservere plasser.

- Rettssaken er en stor belastning for familien. Jeg synes ikke det er riktig at man skal være usikker på om man får plass, og at man som pårørende er nødt til å stå i kø for å komme inn i rettssalen, sier advokat Trond Dyvik som er bistandsadvokat for Derekas far.

- Mange har et naturlig ønske å være til stede i rettssalen. Både for å få svar på spørsmål, og for å støtte de nærmeste pårørende, sier advokat Elsbeth Bergsland som er bistandsdavokat for Derekas mor.

Vurderer lukkede dører

En av bistandsadvokatene henstilte i går dommeren om å revurdere sin beslutning. Finn Kløvstad står imidlertid fast på sin avgjørelse.

- Statsadvokaten har signalisert at saken har en sterk karakter. Selv om jeg ikke vet noe om hva som ligger av bevis i saken, mener jeg det er fornuftig å ta et slikt signal på alvor, sier Kløvstad.

Han viser til at avgjørelsen er i henhold til loven.

- Jeg er kjent med at dette praktiseres ulikt, men jeg mener at det er mest fornuftig å gjøre det på denne måten. I denne saken kan man bli forelagt bevis som gjør sterkt inntrykk på en. Jeg vil derfor også vurdere å holde deler av saken for lukkede dører, sier Kløvstad.

STØTTEAPPARAT: Ungdomsarbeiderne Marit bakke og Nina Sletteng har jobbet sammen med ungdommene i Son etter drapet på Dereka Maria Rukan Mikula. Nå håper de rettssaken kan gi ungdommene flere svar.