JULEPYNT: Det henger pynt i vinduene i huset der Per Vålnes bodde sammen med sin nå drapssiktede ekssamboer. Kvinnen og hennes nye samboer skal ha pusset opp den siste tida. Foto: Thomas Rasmus Skaug
JULEPYNT: Det henger pynt i vinduene i huset der Per Vålnes bodde sammen med sin nå drapssiktede ekssamboer. Kvinnen og hennes nye samboer skal ha pusset opp den siste tida. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Vennene frykter: - Drept etter «surprise-party»

Venner og familie av Per Vålnes sier han ikke visste at det skulle bli arrangert 50-årslag for ham. Tre av festdeltagerne er nå siktet for drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORSTEINNES/OSLO (Dagbladet): Alle de tre som nå er siktet for å ha drept Per Vålnes var til stede da det ble arrangert et 50-årsdagen for ham på gården på Sagelv, like utenfor Storsteinnes i Balsfjord, 26. november i fjor. Hans nå drapssiktede ekssamboer meldte Vålnes savnet fire dager etter festen.

Per Vålnes? søster, Hedda Christensen sier til Dagbladet at hun oppfattet det slik at feiringen var et såkalt «surprise-party», der Per Vålnes selv ikke fikk vite om festen før like før den fant sted.

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke venner av Vålnes og ekssamboeren. Alle bekrefter inntrykket av at Vålnes selv ikke visste om festen.

- Overraskelse Christensen sier hun fikk dette inntrykket da hun snakket med den nå drapssiktede ekssamboeren til Vålnes, noen dager etter at Vålnes var meldt savnet.

- Jeg lurte på hvem som hadde vært i bursdagen. Da fikk jeg vite at det hadde vært en overraskelse, og at Per hadde gledet seg og var svært spent, sier Christensen til Dagbladet.

DREPT: Per Vålnes, her med en av de mange hundene han har oppdrettet. Han var kjent for sin oppdrett av Dogo Canario-hunder. Foto: Privat
DREPT: Per Vålnes, her med en av de mange hundene han har oppdrettet. Han var kjent for sin oppdrett av Dogo Canario-hunder. Foto: Privat Vis mer

Verken regionlensmann Andreas Nilsen eller den drapssiktede ekssamboerens advokat Tore Pedersen besvarte Dagbladets anrop i går, men Nilsen bekreftet ifølge NTB torsdag at 50-årslaget er interessant for politiet. Politiet mistenker at de tre siktede har vært sammen om drapet.

- Hadde ingen planer Christensen har lenge fryktet at broren var utsatt for noe kriminelt, og kontaktet selv politiet like etter at broren ble meldt savnet.

- Jeg ble ganske tidlig overbevist om at det hadde skjedd noe kriminelt, og jeg er glad for at Kripos kom til samme slutning, men har vært en forferdelig lang og vanskelig ventetid, sa hun til Dagbladet søndag.

Venninen Hanne-Mette Olafson hadde mye kontakt med Vålnes i tida før han forsvant, og før bursdagen skal de ha snakket sammen i rundt halvannen time:

- Jeg snakket med Per om bursdagen hans 17. november, jeg så på Facebook at han snart fylte femti år, sier venninnen Hanne-Mette Olafson (38) til Dagbladet.

REV OPP GULVET: Politifolk bærer ut parkett fra stua i huset der Vålnes bodde. Foto: Ørjan Bertelsen
REV OPP GULVET: Politifolk bærer ut parkett fra stua i huset der Vålnes bodde. Foto: Ørjan Bertelsen Vis mer

- Jeg spurte om han skulle feire dagen, men han sa han var ikke så glad i å holde selskaper for seg selv. Han sa at «jeg er ikke den selskapelig typen», husker Olafson.

- Jeg har snakket med flere personer i hundemiljøet etter at han ble meldt savnet, og vi ble veldig overrasket da vi hørte at det hadde vært en femtiårsdagsfest. Da jeg snakket med ham, hadde han ingen sånne planer, og han hadde heller ingen forventninger om at det skulle komme folk til gården.

- Jeg hadde inntrykk av at det ikke var planlagt noen fest, så det kom overraskende, sier en annen venn av Vålnes.

Ensom ulv Hanne-Mette Olafson reagerte på at Per Vålnes plutselig ikke var å få tak i.

- I dagene etter festen fikk ingen tak i ham. Han var ikke engang på Facebook, hvor han pleide å være aktiv, sier venninnen.

Vålnes var kjent i hundemiljøet for sin oppdrett av rasen Dogo Canario. Olafson kjøpte selv en valp av Vålnes i august, og de to hadde nesten daglig kontakt om hvordan det gikk med hunden.

- Per var en ensom ulv, men han likte det. Han var alltid ute med hundene og kameraet sitt. Han ville bare ha ro og få være i fred, sier  Olafson.

VARSLET POLITIET: Hedda Christensen, søster til Per Vålnes. Foto: Privat
VARSLET POLITIET: Hedda Christensen, søster til Per Vålnes. Foto: Privat Vis mer