TYDELIG PREGET: Rødrussen deltok på folkemøtet i Vadsø på 17.mai og flere var tydelig preget av at to medelever druknet natt til i dag.
Foto: Ingjerd Tjelle
TYDELIG PREGET: Rødrussen deltok på folkemøtet i Vadsø på 17.mai og flere var tydelig preget av at to medelever druknet natt til i dag. Foto: Ingjerd TjelleVis mer

Vennene i sorg over Mia (17) og Vilde (19)

17. mai-feiringa i Vadsø ble til minnestund etter at bilen de satt i havnet i sjøen utenfor kaia i byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VADSØ (Dagbladet): - Det er ingen mening i dette. Bare meningsløshet. Dette er en dag som ble så annerledes som den kunne bli, sier Varanger-prost Stein Ovesen foran en forsamling i Sorg i Vadsø-hallen under dagens 17. mai-arrangement.

For i hallen skulle Vadsø-jenta Mia Berg Kestilæ (17) og Vilde Morso Avseth (19) fra Tana vært. Men de mistet da bilen de satt i sammen med to gutter på 20 og 21 år havnet i sjøen utenfor kaia i Vadsø natt til i dag.

En av guttene er bror til en av de omkomne og kjæreste med den andre. De to jentene var to av de totalt fem i helse- og sosialfagsklassen ved Vadsø videregående skole.

- Det er viktig at vi deler smerten og tankene, og at vi ser hverandre. Noen er mer sårbare, og de må vi passe ekstra på, sa prost Ovesen i sin 17. mai-tale.

ULYKKESSTED: Mange tok turen til ulykkesstedet på  Vadsø havn på 17.mai. Det var her ulykkesbilen ble dratt opp fra sjøen. Foto: Ingjerd Tjelle
ULYKKESSTED: Mange tok turen til ulykkesstedet på Vadsø havn på 17.mai. Det var her ulykkesbilen ble dratt opp fra sjøen. Foto: Ingjerd Tjelle Vis mer

Prosten var den planlagte taler for dagen, og ville bruke nasjonaldagen til å snakke om viktigheten av tilhørighet.  Lite visste han, da han ble vekket klokka fire på natta, om at det skulle bli en sorgens dag med dødsbudskap, minnestund-planlegging, medieuttalelser og trøst av fortvilte ungdommer.

Rektor Gunhild Snevoll ved Vadsø  videregående skole, der de to omkomne jentene gikk, forteller om en svært trist dag.

- Dette var trivelige, livsglade og åpne jenter som det er enormt tungt å miste. I lille Vadsø vet alle hvem alle er — derfor blir det et ekstra hardt slag når slikt skjer, sier Snevoll som inviterer hele skolen til minnestund i morgen.

Sjåføren er rødruss ved samme skole, og mange av de oppmøtte i Vadsøhallen i kveld var rødruss. Mange gråt og holdt rundt hverandre.

MENINGSLØST: -Det er bare meningsløshet i at to unge jenter drukner på 17.mai, sa prosten i Varanger, Stein Ovesen. Foto: Ingjerd Tjelle
MENINGSLØST: -Det er bare meningsløshet i at to unge jenter drukner på 17.mai, sa prosten i Varanger, Stein Ovesen. Foto: Ingjerd Tjelle Vis mer

Russepresident Bjørn Aarseth talte under folkemøte på vegne av rødrussen og skrøt av Vadsø kommune som la forholdene til rette for at de fortvilte ungdommene som var ute for å feire 16.mai fikk mat, drikke og omsorg av kommunens krise-team.

- Vi må hjelpe hverandre gjennom denne harde tida, og vi sender våre beste tanker til slekt, familie og venner av de omkomne, sa en rørt Aarseth, som er rødruss sammen med sjåføren i ulykkesbilen.

Varanger-prost Stein Ovesen skryter av samholdet i lokalmiljøet.

- Det er fantastisk å se hvordan ungdommene i denne byen tar vare på hverandre. Det har vært en opplevelse å stå midt i dette, og spesielt se omsorgen for de som har det tyngst. Jeg tror at flere av ungdommene gjennom en slik hendelse også møter egne ubearbeidede sorger, og derfor blir det ekstra sterkt for noen.

- TRIVELIGE OG LIVSGLADE: Rektor ved Vadsø videregående skole, Gunnhild Snevoll, omtaler de omkomne jentene som trivelige og livsglade. Prost i Varanger, Stein Ovesen, brukte nasjonaldagen på å planlegge minnestund for de to omkomne. Her er de utenfor Vårbrudd der ungdommene samlet seg for å sørge gjennom hele 17.mai.
Foto: Ingjerd Tjelle
- TRIVELIGE OG LIVSGLADE: Rektor ved Vadsø videregående skole, Gunnhild Snevoll, omtaler de omkomne jentene som trivelige og livsglade. Prost i Varanger, Stein Ovesen, brukte nasjonaldagen på å planlegge minnestund for de to omkomne. Her er de utenfor Vårbrudd der ungdommene samlet seg for å sørge gjennom hele 17.mai. Foto: Ingjerd Tjelle Vis mer