Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vennene USA ikke har råd til å miste

Problemene topper seg for USAs nære allierte i krigen mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• (Dagbladet.no): I Pakistan er det unntakstilstand og kaos. På grensa til Nord-Irak står 150 000 tyrkiske soldater klare til å invadere.

To av USAs aller nærmeste allierte i krigen mot terror taler Washington midt imot om dagen.

• Tyrkia, som et demokratisk, sekulært og NATO-alliert land, er en viktig brobygger mellom USA og Europa på den ene siden og det muslimske Midtøsten på den andre siden. Med sin geografiske nærhet til Irak, er USA også avhengig av å bruke baser i Tyrkia for flytransport inn i Irak.

• Pakistan, og spesielt president Pervez Musharraf, er og har vært helt avgjørende for i krigføringen mot Taliban i Afghanistan og i stammeområdene i Waziristan.

Derfor er det mye som står på spill i løpet av de neste timene og dagene.

Tyrkia-samtaler i Washington

I Washington er Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan på plass i Det hvite hus for å snakke om krisen i Nord-Irak.

Tyrkia ønsker at USA skal forplikte seg enda sterkere i kampen mot den kurdiske PKK-geriljaen. Tyrkia mener PKK utgjør en like alvorlig trussel mot Tyrkias eksistens, som USA mener at al-Qaida er mot dem.

DEMONSTRERER: Advokatstanden i Pakistan protesterer mot at Pervez Musharraf har erklært unntakstilstand. Foto: REUTERS/Mohsin Raza/SCANPIX
DEMONSTRERER: Advokatstanden i Pakistan protesterer mot at Pervez Musharraf har erklært unntakstilstand. Foto: REUTERS/Mohsin Raza/SCANPIX Vis mer

Etter at 12 tyrkiske soldater ble drept og 8 andre tatt til fange i et bakholdsangrep fra PKK i forrige måned, har Tyrkias regjering vært under hardt press fra sine egne om å gå til militært angrep på PKKs baser i det nordlige Irak.

Derfor kommer mest sannsynlig statsminister Erdogan til å be om at det blir felles militærangrep mot PKKs baser i Kandil-fjellene eller tillatelse til at Tyrkia kan gjennomføre disse luftangrepene på egen hånd.

Les også: Invasjon vil bety katastrofe og - USA vurderer å angripe PKK med kryssermissiler.

USA vil helst unngå tyrkisk invasjon. Kamphandlinger i det kurdiske Nord-Irak vil ødelegge en av de få, om ikke den eneste suksesshistorien, i det krigsherjede Irak. Dessuten må USA holde seg inne med de kurdiske regionale lederne i Nord-Irak.

Men med tyrkiske gatedemonstrasjoner og de sterke tradisjonene for at det tyrkiske militæret griper inn i politikken, har USA begynt å komme Ankara i møte.

Etter samtaler i den tyrkiske hovedstaden fredag, snakket utenriksminister Condoleezza Rice om strategien mot «en felles fiende», skriver Time Magazine.

- Jeg bekreftet overfor statsministeren, såvel som utenriksministeren, at USA anser PKK for å være en terrororganisasjon, og at vi helt klart har en felles fiende, og at vi må handle effektivt, slik at Tyrkia slipper flere terrorangrep, sa Rice, da hun snakket med reporterne.

- Må gå av som forsvarssjef

I Pakistan har president og general Pervez Musharraf gjennomført det som omtales som hans kupp nummer to, siden han kom til makta i 1999. Lørdag innførte presidenten unntakstilstand tross advarsler fra Condoleezza Rice.

Siden er alle ikke-statlige og enkelte andre radiostasjoner tatt av lufta. Flere hundre opposisjonspolitikere, aktivister og advokater er arrestert.

Statsminister Shaukat Aziz har signalisert at det planlagte valget i januar er utsatt og at unntakstilstanden vil fortsette «så lenge det er nødvendig».

Reaksjonen fra USA var lenge avventende. USA avlyste de årlige forsvarssamtalene mellom de to landene, og Condoleezza Rice sa at USA vurderer om de skal fortsette pengestrømmen til deres nærmeste allierte i krigen mot terror.

Pakistan har mottatt 10 milliarder dollar, eller nesten 60 milliarder norske kroner, fra USA siden 2001.

I dag sier Condoleezza Rice for første gang at Musharraf må gå av som forsvarssjef.

- President Musharraf har sagt at han vil ta av seg uniformen. Det ville vært et viktig skritt, sa USAs utenriksminister, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Bush-administrasjonen har de siste månedene i det stille forsøkt å presse Musharraf til å dele makta med Benazir Bhutto, lederen for Pakistans største opposisjonsparti.

I den spente og uavklarte situasjonen Pakistan står oppe i, avhenger mye av hva den hjemvendte eks-statsministeren Benazir Bhutto gjør.

Det har ligget i kortene at korrupsjonstiltalte Bhutto skulle inngå i et politisk samarbeid med Musharraf. Få av hennes tilhengere i Pakistan People\'s Party er blant de arresterte, noe som kan tyde på at Musharraf håper på å få hennes støtte, skriver nyhetsmagasinet The Economist.

<B>KAST UNIFORMEN:</B> Condoleezza Rice sa under en pressekonferanse på Vestbredden i dag, at president Pervez Musharraf bør kaste uniformen og gå av som forsvarssjef.
VIL STANSE PKK: Tyrkia legger press på USA om å få stanset PKK-angrep fra baser den kurdiske separatistgeriljaen har i Nord-Irak.
HANS ANDRE KUPP: Kritikerne mener at Pervez Musharraf lørdag gjennomførte sitt andre kupp. Det første skjedde da han kom til makta i 1999.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling