Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump i trøbbel

Venner advarer: - Taper

USAs president, Donald Trump, fortsetter å stupe på meningsmålingene. Nå har nære allierte begynt å advare ham offentlig om at han vil tape valget dersom han ikke endrer kurs.

VANSKELIGE FOLK: Donald Trump fortalte hvor vanskelige demokratene er å forholde seg til da han besøkte et skipsverft i Wisconsin torsdag 26. juni. Video: AP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Mens coronapandemien nærmest herjer helt ute av kontroll mange steder i USA, sliter landet også tungt med økonomisk krise og rasemotsetning. Samtidig stuper oppslutningen om Trump blant velgere han trenger for å vinne gjenvalg til høsten. Det kan sørge for at hele det republikanske partiet blir dratt med ned i dragsuget.

Torsdag satte USA en ny dyster rekord med over 40 000 nye coronatilfeller på én dag. Så langt har mer enn 124 000 mennesker mistet livet.

- Dersom vi ikke testet, ville vi ikke ha noen tilfeller, hevder Trump selv.

Men ikke mange er enige med ham i den måten å se pandemien på. Nå har selv republikanske guvernøreni Texas bestemt seg for å bremse gjenåpningen for å prøve å å få situasjonen under kontroll.

Meningsmåling etter meningsmåling viser hvordan ha ligger langt bak den demokratiske kandidaten Joe Biden både på nasjonale målinger og i målinger i de avgjørende vippestatene.

IKKE SMIL: President Donald Trump så ikke glad ut da han kom hjem til Det hvite hus fra folkemøtet i Tulsa. Foto/video: AP Photo/Patrick Semansky / Twitter Vis mer

Langt bak

Gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene leder Biden nå med 9,5 prosentpoeng med 49,7 prosent oppslutning mot Trumps 40,2 prosent, ifølge Real Clear Politics. Trump ligger også betydelig bak Biden i målinger i vippestatene Florida, Pennsylvania, Wisconsin, Nord-Carolina og Arizona. Målinger har også vist at de to ligger helt jevnt i tradisjonelt erkerepublikanske delstater som Georgia og Texas. Mange republikanere begynner nå å bli bekymret for at partiet også skal tape en rekke andre seter i Representantenes hus, miste flertallet i Kongressen og tape grunn i delstatsforsamling etter delstatsforsamling. Det kan bli resultatet dersom partiet står last og brast med upopulære Trump mens han styrer mot nederlag i november.

- Vanskelig

Selv har Trump gjentatte ganger avvist dårlige målinger som «fake news».

ADVARER: Den profilerte Fox News-profilen og Trump-tilhengeren, Tucker Carlson, mener Trump er på vei mot nederlag i valget. Foto: AP Photo/Richard Drew, File
ADVARER: Den profilerte Fox News-profilen og Trump-tilhengeren, Tucker Carlson, mener Trump er på vei mot nederlag i valget. Foto: AP Photo/Richard Drew, File Vis mer

- Ikke mange sier det høyt på høyresiden, men faktum er at president Trump kan tape dette valget. Faktisk, dersom fundamentale fakta ikke forandrer seg snart, så kan det bli vanskelig for ham å bli gjenvalgt, skriver Fox News-profilen som er en viktig støttespiller for Trump, Tucker Carlson.

- Kan noen med tilgang til Det ovale kontor lese lederartikkelen fra Wall Street Journal, «Folkeavstemningen om Trump» til president Trump. Vi vil ikke få flere gode høyesterettsdommere eller den beste økonomien på 50 år, slik vi hadde, dersom han ikke følger dette rådet, trygler den republikanske senatoren Chuck Grassley på Twitter.

Det kommer etter at de republikanske senatorene fra Texas, John Cornyn og Ted Cruz, har sendt brev til Trump. De reagerer etter at han varslet at han vil stanse den føderale støtten til coronatesting, noe som særlig vil ramme Texas. Delstaten opplever for tida en voldsom vekst i antall tilfeller.

Nok et tegn på at republikanere begynner å si ifra offentlig mot Trump kom fredag kveld da kongressrepresentant Liz Cheney, som er datter til tidligere visepresident, Dick Cheney, sendte ut en melding på Twitter.

- Dick Cheney sier BRUK MUNNBIND #realmenwearmask, skriver Lis Cheney med et bilde av faren med maske.

Dette ble raskt tolket som et klart spark mot Trump som har nektet å bruke munnbind offentlig til tross for at amerikanske helsemyndigheter anbefaler dette på det sterkeste.

Trump gjorde det også denne uka klart at han «ikke spøkte» da han på et folkemøte i Tulsa forrige lørdag sa at han hadde bedt om at USA bremset testingen fordi de høye tallene «ser dårlig ut».

- Historisk nederlag

Den knusende lederartikkelen fra konservative Wall Street Journal, som er eid av Trump-vennen Rupert Murdoch, spår at Biden vil bli USAs neste president.

- Herr Trump er på vei mot det som kan bli et historisk nederlag, som vil ta med seg det republikanske flertallet i Senatet i dragsuget, skriver avisa.

Mange er svært kritiske til hvordan Trump har håndtert coronapandemien.

RASISTISK: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for "Kung flu" i gårsdagens arrangement. Video: AP Vis mer

- Han gjorde pressebriefingene til slåsskamper med pressen og enhver politiker som ikke roste ham opp i skyene, skriver Wall Street Journal og fortsetter:

- I det siste har han nesten sluttet å snakke om pandemien når han kunne ha gitt realisme og håp om veien framover mens landet gjenåpner. Nå svarer han automatisk med en defensiv selvgratulasjon, skriver Wall Street Journal.

Eneste sjanse

De påpeker også hvor lite fornøyd de er med måten han har håndtert demonstrasjonene og rasemotsetningen de siste ukene.

- Landet ønsker tydelig, men empatisk lederskap etter dødsfallet til George Floyd, men herr Trump gir oss stridslystne tvittermeldinger som fyrer opp stemningen, skriver Wall Street Journal.

De gjorde det samtidig klart at hans eneste sjanse til å vinne gjenvalg, er å legge fram en tydelig plan for de neste fire åra.

- Det ene temaet hvor velgerne nå gir ham en fordel framfor Biden, er på økonomien. En plan for å gjenoppbygge økonomien etter pandemien, og gjenskape gevinsten amerikanske arbeidere hadde i hans første tre år, vil appellere til millioner, skriver avisa.

VALGFUSK: President Donald Trump fyrer løs på Twitter. Vis mer

- Taper skikkelig

Joe Scarborough, nå programleder på MSNBC og tidligere republikansk kongressrepresentant, var venn med Trump i mange år. Men de siste åra har forholdet mildt sagt surnet. Trump har blant annet spredd en konspirasjonsteori på Twitter om at Scarborough sto bak dødsfallet til en medarbeider i 2000 til tross for at påstanden gjentatte ganger er blitt avdekket som usann.

Nå er Scarborough svært kritisk til om Trump egentlig har lyst til å bli gjenvalgt.

- Denne fyren, som jeg har kjent i årevis, opptrer ikke bare som han ikke ønsker å bli gjenvalgt. Han opptrer som han har lyst til å tape skikkelig og ta det republikanske partiet med seg i dragsuget, sier Scarborough under programmet «Morning Joe» fredag.

Han mener det er ufattelig hvordan Trump opptrer og inntar posisjoner som bare støttes av et lite mindretall i USA.

- Ingen kan forstå dette basert konvensjonell visdom. Det ser ut som han forsøker å kjøre kampanjen i grøfta hver dag. Han vet at det han gjør fører til lavere oppslutning på meningsmålingene. Og de kollapser hver dag, sier Scarborough.

NÅDELØST OPPGJØR: Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden (t.v.) ber USAs president, Donald Trump, våkne opp. Video: AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!