Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varhaug-drapet:

Venner av siktede (17) forteller: - Han gikk med ting i sekken for å beskytte seg selv

To venner av den siktede 17-åringen sier de er overrasket over siktelsen.

GLADGUTT: Venner av den siktede 17-åringen beskriver ham som en gladgutt og en person alle likte. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VARHAUG (Dagbladet): Vennene er fra hans innerste krets og har kjent den siktede 17-åringen i flere år.

17-åringen, som tirsdag ble varetektsfengslet i to uker for å ha drept 13 år gamle Sunniva Ødegård, var lørdag kveld/natt til søndag på vei hjem, da han ble stoppet på Mix-kiosken i Varhaug av noen venner.

Iført jeans, caps og ryggsekk stoppet han sykkelen og satte seg ned ved vennene. Vennene anslår tidspunktet til rundt klokka 23.30.

SIKTET: En 17 år gammel gutt er siktet for å ha drept 13 år gamle Sunniva Ødegård. Han er varetektsfengslet i to uker. Han nekter straffskyld. Foto: Privat
SIKTET: En 17 år gammel gutt er siktet for å ha drept 13 år gamle Sunniva Ødegård. Han er varetektsfengslet i to uker. Han nekter straffskyld. Foto: Privat Vis mer

Gjemte sekken

På ryggen hadde han en sekk, som ifølge vennene er noe han alltid går med.

- Så kjørte politiet forbi. Idet politiet kjørte forbi, kastet han sekken sin under en firehjuling. Det var som om han fikk panikk og slengte sekken der. Vi hørte at det var noen gjenstander der, forteller vennene, som begge ønsker å være anonyme.

Vennene forteller at de ble nysgjerrige, og spurte hva han hadde i sekken. Der fant de flere gjenstander, som de ble fortalt kunne bli brukt dersom det skulle skje ham noe.

- Han sa han aldri visste når han kom til å få bruk for gjenstandene, sier vennene, og sier det var i tilfelle han måtte beskytte seg selv.

De forteller at dette var ikke første gangen at han sa noe sånt. Også for en stund tilbake var innholdet i sekken hans et tema.

På det tidspunktet satt det flere ved Mix-kiosken Bø'en, som er bygdas møtested.

SAMLINGSSTED: Vennene til den sikede 17-åringen forteller at Mix-kiosken er bygdas samlingssted, og har vært det i alle år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SAMLINGSSTED: Vennene til den sikede 17-åringen forteller at Mix-kiosken er bygdas samlingssted, og har vært det i alle år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vurdert av lege

13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet død på en gangvei like ved hjemmet på Varhaug i Hå kommune klokka 03.09 natt til mandag. Om lag 17 timer seinere ble en 17-åring siktet for drapet. Han nekter straffskyld, men sier han var på funnstedet.

Politiet framstilte den siktede 17-åringen for lege tirsdag ettermiddag for å få vurdert blant annet hans psykiske tilstand før han ble han varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll.

Da han møtte til varetektsfengsling i Jæren tingrett i Sandnes tirsdag, kom han inn rettssal 1 ustelt, i grå T-skjorte og grå joggebukse. Han så preget ut. Han stirret i taket og så ut til å prøve å unngå å se på all presse som var i rommet.

KJENTE HVERANDRE: Vennene forteller at de kjente den siktede 17-åringen godt. Foto: Lars Eivind Bones
KJENTE HVERANDRE: Vennene forteller at de kjente den siktede 17-åringen godt. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Han er kjent for politiet fra tidligere forhold, men ikke for voldssaker.

Erkjenner innbrudd

Onsdag meldte NRK at gutten erkjenner å ha brutt seg inn i Trekløveren barnehage på Varhaug noen timer før Ødegård ble funnet død. Politiet har hele tida mistenkt ham for dette, men setter ikke drapet i forbindelse med at 13-åringen kan ha sett ham bryte seg inn.

Politiet har sagt at de prøver å drive en åpen etterforskning, og tror at de er på rett vei, men kan ikke utelukke andre mulige gjerningspersoner.

Da Dagbladet møtte den siktedes forsvarer Tor Inge Borgersen tirsdag, sa han at han ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt. Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med forsvareren i forbindelse med denne artikkelen, men har foreløpig ikke lyktes.

ROGALAND: Natt til mandag ble Sunniva (13) funnet drept rett ved huset sitt i Varhaug i Hå kommune. Tirsdag ble en 17 år gammel gutt, også fra Varhaug, siktet for drapet. Dette er saken. Video: Frank Karlsen / Lars Eivind Bones / Nicolai Delebekk / Nicolai Eriksen. Klipp/redigering: Emilie Rydning Vis mer

Overrasket

Vennene til den siktede 17-åringen forteller at de dro fra Mix-kiosken rundt 00.55 natt til søndag. De forteller at det er det siste de har sett til gutten, som er siktet for å ha drept Sunniva Ødegård cirka ett døgn seinere.

De forteller at de er overrasket over at han er siktet i saken.

- Han har alltid vært en rampegutt. Men også alltid vært snill. Han har gjort en del kriminelle ting. Hærverk og sånn, men har aldri vært voldelig, sier vennen.

VARHAUG: Harald Øglænd er bistandsadvokat for Sunniva Ødegård (13) sin familie etter at hun ble funnet drept natt til mandag. Reporter: Karen Setten / Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Vennene beskriver ham som en god «god gutt» og en «gledesspreder». De forteller også at han hang med alle, men aldri hadde noen nære, gode venner. De er overrasket over at han er siktet for drap.

NABOLAG: Sunniva Ødegård bodde ved den røde markeringen til høyre. Hun ble funnet død ved markeringen i midten. Tirsdag har politiet sperret av området til venstre i bildet. Foto: Frank Karlsen Grafikk: Marius Grøndahl / Dagbladet
NABOLAG: Sunniva Ødegård bodde ved den røde markeringen til høyre. Hun ble funnet død ved markeringen i midten. Tirsdag har politiet sperret av området til venstre i bildet. Foto: Frank Karlsen Grafikk: Marius Grøndahl / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om hans relasjon til avdøde Sunniva Ødegård sier de at de ikke kan se for seg at de hadde noen kontakt.

- De kjente nok til hverandre siden det er ei lita bygd, men de var ikke i samme omgangskrets, sier vennen.