Venner for livet

Hvem som er venner og fiender er vanskelig å sortere når debatten er på sitt heftigste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er

en risikosport å sette stortåa nedi den andedammen der endene sorteres etter om de er for eller imot medieprofessor og historiker Hans Fredrik Dahl. I den dammen svømmer det noen med utvidet elefanthusk og tilsvarende utholdenhet. For dem er ingenting over før det over, selv ikke etter at den fete damen har sunget.

Forleden dukket Jahn Otto Johansen opp på overtid over nesten en hel, grå tabloidside i Aftenpostens kulturbilag med en serie omkamper, deriblant en om Odd-Bjørn Fure for noen år siden oppfordret Dagbladets ledelse til å kvitte seg med Hans Fredrik Dahl som spaltist. For nye tilskuere ved andedammen er det nødvendig å fortelle at dette spørsmålet har spilt en rolle i en ganske omfattende utveksling mellom professorene Odd-Bjørn Fure og Rune Slagstad i Aftenpostens spalter. Utgangspunktet var Dahls bruk av begrepet dissident om Knut Hamsun. Fure har reservert dette ordet for regimemotstandere i den tidligere østblokken. Debatten gled gradvis fra Hamsun til Dahl, og så til Fure selv.

Fure nektet

for at han noen gang har oppfordret Dagbladet til å kvitte seg med Dahl, og skrev forarget at dette er noe av det verste en akademiker kan beskyldes for. Forargelsen fordampet noe da tidligere sjefredaktør her i avisa, John Olav Egeland, skrev at det var slik han erindret innholdet i det Fure hadde sagt om Dahl i telefonen til ham.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.