Venner i fiendeland

MITROVICA (Dagbladet): En gang i uka tar Kimete Zabergja (57) på seg yttertøyet og går ned de fire etasjene til ytterdøra. Hun titter forsiktig ut for å se om kysten er klar. Så småløper hun 50- 60 meter til brua som deler Mitrovica i to. På den kosovoalbanske sida er hun i sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken til at Kimete i det hele tatt beveger seg utenfor stuedøra, er at hun må til legekontroll hos en fransk KFOR-lege i Mitrovica. Helsa er nemlig skral etter at hun ble slått ned av to serbiske kvinner for noen uker siden.

Beskyttet

Fotograf Tomm W. Christiansen og jeg befinner oss i stua til familien Zabergja i Kolasinskagata 8. I juni satt Tomm her sammen med Dagbladets korrespondent Håkon Lund. Den serbiske nabokvinnen Desanka Djuric (65) var også på besøk.

Da ble de fortalt at i nesten tre krigsmåneder ble Kimete, som er universitetslektor i kjemi, og datteren Flora (28) holdt skjult og beskyttet mot serbiske overgrep av Desanka Djuric og en annen serbisk nabo. Da krigen var over i juni, var det Kimetes tur til å beskytte sine serbiske venner mot kosovoalbanske overgrep.

Men så kom KFOR. Mitrovica ble delt i en serbisk og en albansk bydel, med brua som «grenseovergang». Sammen med flere hundre andre albanere ble Kimete boende på den serbiske sida. Nå trenger hun beskyttelse igjen.

Ingen steder å dra

Kimete og Flora har mottatt en rekke trusler fra serbere i nabolaget i løpet av de siste ukene og månedene.

- Jeg flytter ikke med mindre jeg blir kastet ut med våpenmakt. Jeg kan ikke bare la serberne ta leiligheten og møblene mine. Og hvor skal jeg flytte? sier Kimete.

Flora, som studerer kjemi, gjør som mora og holder seg mest hjemme.

- Naboene kjøper brød til oss, sier Flora. Mens mora hekler for å få dagene til å gå, leser Flora pensum. Hun går bare til fakultetet på den andre sida når det er eksamen eller en spesielt viktig forelesning.

- Vi lever som i et fengsel, sier Flora stille.

Sover påkledd

Mor og datter sover med klærne på - om de skulle bli nødt til å rømme i all hast.

Den serbiske nabokvinnen Desanka er innom og hilser på. Livet er blitt vanskelig for henne også. Andre serbiske naboer liker ikke at hun beskyttet den kosovoalbanske familien under krigen. Nå kalles hun «spion» og «forræder».