Venner i sorg på drapsstedet

Fortvilte venner og bekjente av den 15 år gamle Benjamin Hermansen, som i går kveld ble drept på Holmlia i Oslo, samlet seg i kveld på åstedet. De tre mennene som er siktet for drapet er sentrale i det nynazistiske miljøet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem personer i alderen 17 til 21 år er pågrepet etter knivdrapet på Benjamin Hermansen i går kveld. Gutten ville ha fylt 16 år den 29. mai i år.

Dagbladet får bekreftet at de tre mennene som er pågrepet er sentrale i det nynazistiske miljøet i Oslo. De vil bli siktet for forsettelig drap.
De to jentene som også ble innbragt i natt er 17 år og hjemmehørende i Kristiansand, den ene for tida bosatt i Hokksund.

- Det er ikke ukjente personer vi har med å gjøre. De har tilknytning til det nynazistiske miljøet, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no i kveld.

Politiet har satt i gang en bred etterforskning, og vil se nærmere på det nynazistiske miljøet, i tillegg til at de sjekker ut andre tips.

- Vi ser veldig alvorlig på denne saken, sier Abrahamsen.

Etterlyser flere

Politiet utelukker ikke at flere personer kan bli pågrepet.

Ugjerningen ble meldt klokka 23.45 i går kveld. Da politiet kom til stedet lå 15-åringen skadd på en parkeringsplass utenfor et kjøpesenter på Holmlia. Han hadde sluttet å puste og ble erklært død ved midnatt.

Abrahamsen vil ikke ut med mye rundt omstendighetene.

- Han ble knivstukket og døde kort tid etterpå. Hva som var foranledningen til drapet, er for tidlig å si, sier Abrahamsen.

Kamerater av Benjamin Hermansen skal ha vært i området da drapet skjedde.

Sorg

Benjamin Hermansen er av norsk-afrikansk opprinnelse. Hans mor er norsk, mens den avdøde faren kom fra Afrika. Etter det Dagbladet.no erfarer, har Benjamin ingen søsken. Moren har snakket med politiet tidligere i dag, og har i kveld besøk av venner.

Fortvilte venner, klassekamerater og bekjente av 15-åringer samlet seg i kveld rundt levende lys og blomster på åstedet. Mange omfavnet hverandre. De fleste gråt.

- 29. mai ville han fylt 16 år. Vi skal feire bursdagen, fortalte to av ungdommene, Ola (14) og Ferik (18).

De første ungdommene kom til åstedet få timer etter at ugjerningen var kjent. Spontant bygde de en snøborg rundt drapsstedet og tente de første lysene, forteller Simsek Vmer, som jobber ved Søndre Holmlia fritidsklubb.

Vmer kjente den drepte gutten fra klubben og miljøet rundt den gjennom de siste fem, seks år.

- Han var en glad og snill gutt. Aldri problemer av noe slag, sier Vmer.

Åpnet klubben

Sent natt til lørdag åpnet Vmer klubblokalene - som normalt bare er åpne på dagtid - for å gi ungdommene og voksne i nærmiljøet et sted å samles etter det første sjokket over meldingen om drapet.

Vmer forteller at han jobbet som dørvakt på Kings Pub på Holmlia senter da han fikk vite at det hadde skjedd et drap i nærmiljøet.

- Ved 3-tida stengte jeg puben, og allerede et kvarter senere så jeg bevæpnet politi dukke opp og pågripe tre personer, forteller han.

Vmer dro deretter til åstedet, som ligger like ved fritidsklubben han er ansatt i, og åpnet dørene for ungdommene som kom til.

Forsiktig

Flere av de frammøtte fortalte at den drepte ikke var alene, men var sammen med en annen gutt i minuttene før han ble drept.

- Den ene kom seg i sikkerhet. Den andre fikk de fatt i fordi han skled, fortalte de.

- Det kunne skjedd hvem som helst. Det er helt sprøtt, sier en av jentene.

DREPT: Tre menn og to kvinner er pågrepet etter at den 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept i natt. Dette bildet er fra minnestunden på Holmlia i Oslo. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
MINNESTUND: Fortvilte venner, klassekamerater og bekjente av 15-åringer samlet seg i kveld rundt levende lys og blomster på åstedet. Mange omfavnet hverandre. De fleste gråt.Foto: ROBERT S. EIK
ÅSTEDET: Her ble den norsk-afrikanske Benjamin Hermansen knivstukket og drept i natt.Foto: FREDRIK NEUMANN