Venner igjen tross krigen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Alt virket normalt igjen i går, da G8-landenes ledere møttes i Köln. Boris Jeltsin kom ustø ned flytrappa, og måtte støttes av fru Naina. Han tok vertskap og forbundskansler Gerhard Schröder i sin bjørnefavn og klemte ham sjenerøst, og litt mer enn etiketten tilsier. «Etter denne krangelen må vi forsones,» sa Jeltsin. Og forsoning ble det. «Det er bygd ei bru av forståelse,» mellom Russland og de andre landene i G8-gruppen, mente Storbritannias statsminister Tony Blair.
  • Overstrømmende velvilje, altså, på overflaten. Men når Vesten og Russland skal danse inn i neste århundre, vil krangelen om hvem som skal føre, blusse opp igjen. Under krigen i Jugoslavia har man vekselvis danset tett og tråkket hverandre på tærne, og bedrevet regelrette kroppsfinter, på den diplomatiske parketten. Og når freden nå etter hvert senker seg, så ligger partene i kontinuerlig krangel om penger og prestisje. Og framtida? Den er som før brulagt av fagre løfter - og snublesteiner.
  • Med litt flaks og politisk velvilje fra begge sider kan Jugoslavia og Kosovo være et tilbakelagt kapittel når det gjelder konflikter. Etter å ha demonstrert sluhet, og noe som kan passere som politisk styrke da Russland tok Vesten ved nesen og okkuperte flyplassen ved Pristina, kan Russland si at landet har kommet ut av krisen i Jugoslavia med løftet hode. Landet kan igjen begynne å konsentrere seg om sine egentlige problemer.
  • Og Boris Jeltsins viktigste ærend i Köln var penger. Regjeringen trenger de 35 milliarder kronene landet er lovet av IMF, for å overleve sommeren og høsten, før det viktige parlamentsvalget i oktober. På den annen side krevde Jeltsin å bli behandlet som en likeverdig stormaktspartner, og ikke som en tigger. Her fikk den russiske presidenten høflige svar, men klar beskjed om at Russland ikke vil være med på alle økonomiske beslutninger i den eksklusive klubben. Så tross krigen - det meste er igjen som det var mellom Russland og Vesten.