Venner kjøper sammen

Her ser du familien Leistad/Meland! Ekteparet Kerstin (31) og Øyvind (29) og kameraten Vegard Meland (31) har kjøpt hus sammen. Stadig flere velger å gjøre som dem, og kjøper bolig med venner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kerstin og Øyvind hadde lyst på bedre plass og så seg om etter et oppussingsobjekt. Øyvinds studiekamerat, Vegard, skulle flytte til Oslo og visste at han bare ville hatt råd til en liten hybel dersom han skulle finne noe for seg sjøl.

Dermed var saken klar. I fjor høst la de tre hver sine tredel i potten for å kjøpe rekkehus til 2,5 millioner kroner i idylliske Lille Tøyen hageby i Oslo. Nå pusser de opp for harde livet, for å utvide og bygge om.

- Veldig sosiale

- Vi er veldig sosialt anlagt og har mange felles venner, sier Kerstin Leistad.

De tre har felles husholdning og deler alt husarbeidet. De har felles konto for mat, husleie, strøm og telefon. Og så langt har alt gått knirkefritt. De har nok plass til privatliv, synes de.

- Og så kommer man oftere hjem til middag! Det er veldig kjekt å komme hjem og se at noen har laget middag eller til og med vasket huset. Dette er noe annet enn et kollektiv med seks personer, sier Øyvind Leistad.

De tre har bodd i kollektiv sammen før, i leide hus og med flere beboere.

De har flere venner som har kjøpt bolig sammen med andre venner eller andre par.

- Men man bør ikke ha ensidige økonomiske motiver for å gjøre det, sier Øyvind.

- Og man bør kanskje ha prøvd å bo sammen før man kjøper. Og det bør ikke være for trangt, istemmer Kerstin.

- Du må kjenne de andre godt og være sikre på at de betaler banklånet sitt, sier Vegard.

Tøft å etablere seg

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke eiendomsmeklere i de største byene, som merker at flere velger å kjøpe bolig sammen med venner.

- Vi ser at flere og flere gjør det, for eksempel folk i studiemiljø. Det er nok mest vanlig for de mellom 22 og 28 år, men den grensen flytter seg stadig, sier markedssjef Rune Garborg i DnB Eiendomsmegling.

Han tror det er flere grunner til at en del «unge voksne» ikke nøyer seg med å leie bolig sammen: flere flytter til byene, økte boligpriser i sentrale strøk og - ikke minst - folk etablerer seg seinere.

- Å etablere seg alene i Oslo er en særdeles tøff affære. Er du gift eller samboer, går det til nød. Samtidig ønsker jo folk å ta del i prisveksten i boligmarkedet, sier Garborg.

I Stavanger opplever de at kamerater eller venninner kjøper tomannsbolig sammen.

- Før var det par som kjøpte slike boliger og leide ut en del. Nå går venner sammen og kjøper, sier daglig leder Grete Eriksen i Eiendomsmegler1.

Dyrt for unge

Også i Bergen og Trondheim har de sett trenden:

- Det skjer ikke så ofte, men prisene begynner nå å bli rimelig høye, så vi ser at flere velger å gjøre dette. Vi ser gjerne at to jenter eller to gutter kjøper sammen. Det så vi ikke før. Folk er blitt mer bevisst på at de vil inn på boligmarkedet. Det kommer nok av at flere unge er i jobb og har gode inntekter, samtidig som terskelen for å komme inn på boligmarkedet er høy, sier administrerende direktør Kjetil Reinsberg hos Eiendomsmegler1 Midt-Norge.

Foreløpig finnes det ingen tall på hvor vanlig slike sameier er. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at andelen unge som eier sin egen bolig gikk dramatisk ned fra 1990 til 2001:

I 1990 eide 41 prosent av unge mellom 20 og 24 boligen sin. I 2001 var tallet 34 prosent.

I 1990 eide 69 prosent av de mellom 25 og 34 år boligen sin. I fjor var tallet 61 prosent.

I Tore Hunds vei i Lille Tøyen Hageby sitter to menn og en kvinne rundt middagsbordet med pannekaker og bacon. Hvor lenge de vil bo slik, har de ikke tenkt på.

- Vi har ikke noe tidsperspektiv på dette. Men jeg regner vel med at vi ikke kommer til å bo med Vegard resten av livet, medgir Kerstin Leistad.

b> 1 + 2 = SANT: Vegard D. Meland (t.v.) føler seg ikke som femte hjul på vogna, sjøl om han har kjøpt bolig sammen med ekteparet Kerstin og Øyvind Leistad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer