Venner og fiender rundt Orderud gård

SØRUMSAND/OSLO (Dagbladet): Venner er blitt fiender, familiebånd er sønderrevne: Snart to år etter det grusomme trippeldrapet på Orderud gård er sårene fortsatt åpne og vonde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen begynner rettssaldramaet. Blir de tiltalte funnet skyldige, risikerer de 21 års fengsel.

- Det har vært en tid preget av sorg, venting, mange spørsmål og frustrasjoner. Det har ikke vært en dag uten at jeg har tenkt på Orderud-saken, sier Harald Orderud (48) til Dagbladet. Han er fetter av tiltalte Per Kristian Orderud. Det var Haralds far, Hans (72), som fant de tre drepte.

Det er over ni uker til dommen faller. Men det er lenge siden enkelte familiemedlemmer og venner gjorde seg opp en mening om hva som kan ha skjedd drapsnatta.

Presset på familie og venner har vært enormt. I kjølvannet av trippeldrapet er gamle konflikter avdekket. Men nye har også kommet til.

Her følger en oversikt over stridstemaene og menneskene som må leve med dem.

Arvestriden

Påtalemyndigheten mener motivet for trippeldrapet nettopp er å finne i feiden om Orderud gård.

Per Kristian, som hadde drevet gården i en årrekke, ble rasende på sin far, Kristian Magnus, sommeren 1997, da han motsatte seg at sønnen skulle få ansvaret for gårdsdriften.

Faren satte da opp en urådighetserklæring, som begrenset Pers muligheter til å utvikle gården slik han ønsket.

Pers store mål var å kjøpe gården av faren, og det anspente forholdet mellom de to ble ikke bedre da faren forlangte at sønnen måtte betale en stadig høyere pris for å få overta.

Faren ville til slutt ha 1,5 millioner kroner, noe Per mente var altfor mye.

Da faren hadde endret kjøpekontraktene tre ganger, ble Per fortvilt.

Som en følge av dette - og urådighetserklæringen - har Per i politiavhør forklart at to underskrifter på kontraktene som skulle sikre ham farsgården, ble forfalsket.

Falsk kontrakt

Under etterforskningen av trippeldrapet har det vært en gåte hvem som forfalsket underskriftene.

I dag kan Dagbladet avdekke at en nær slektning av Per i politiavhør påstår at Marie Orderud undertegnet kjøpekontraktene i ektemannens navn.

Den nære slektningen hevder det er Per selv som fortalte ham at det var Marie som signerte med Kristian Magnus Orderuds navn.

Per har i politiavhør nektet å fortelle hvem som forfalsket underskriftene, og hvem som visste at de var falske. Det har også Veronica gjort.

Påtalemyndigheten mener ekteparet Orderud hadde økonomiske problemer, og at også det er en del av drapsmotivet. Distriktsveterinær Anne Marie Jahr, som har god kjennskap til gården, er innkalt av Pers forsvarer for å motbevise at gårdsdriften skrantet.

Også Pers advokat under arvestriden med faren, Rolf Nybakk (47), skal vitne. Det er på det reine at Marie Orderud av hele sitt hjerte ønsket en løsning på den bitre arvestriden mellom far og sønn.

Orderud-familien

Etter trippeldrapet har arvestriden spredd seg til resten av slekten.

Hans Orderud støttet sin bror, Kristian Magnus, i hans konflikt med sønnen. Etter trippeldrapet har blant annet Hans Orderud, med sin sønn Harald som talsperson, gått sterkt imot at Per skulle få arve sine foreldre før en eventuelt frifinnende dom foreligger. Slektninger mener det ikke går an at en eventuelt drapsdømt sønn skal kunne arve foreldre han har medvirket i drapet på.

Orderud-familen er splittet i arvesaken: Per Kristians fetter, Lars Martin Orderud (51), er blant dem som hele tida har stått på Per Kristians side.

- Til bunns

- Jeg er veldig glad for at saken endelig kommer i gang. Nå kommer vi kanskje til bunns i denne tragedien, sier Harald Orderud til Dagbladet.

Det er nesten to år siden tre av hans familiemedlemmer ble skutt ned og drept.

Det var Harald Orderuds far, Hans Orderud, som fant de tre drepte.

- Det har vært en tung belastning. I løpet av rettssaken får folk sikkert innsyn i hva som møtte faren min den dagen og hva han har båret på i disse to årene.

Selv får ikke Harald Orderud følge rettssaken før etter at han har vitnet i begynnelsen av mai. I mellomtida vil han følge rettsforhandlingene via tv og aviser.

Kirkemo-familien

En annen som er overbevist om at ekteparet Per og Veronica ikke har noe med drapet å gjøre, er Bodil Kirkemo (51), mor til Veronica og Kristin.

Hun er et av menneskene i Orderud-drapenes kjølvann som har vært utsatt for de største påkjenningene: To av tre døtre møter i morgen i Frogner grendehus, tiltalt i trippeldrapsaken.

Den yngste datteren Synnøve skal vitne.

Bodil er en engasjert støttespiller for Per og Veronica. Hun tror heller ikke Kristin er skyldig, men har tidligere hevdet at Kristin må ha forklart seg feil om enkelte av sakens sentrale spor.

Veronica og Kristins bror, Ole Robert Kirkemo (26), har i politiforhør forklart at Kristin viste ham to pistoler før juleselskapet i 1998.

Forholdet mellom Kristin og Veronica har blitt kraftig skadd som en følge av Kristins politiforklaringer. De skal ikke ha snakket sammen etter et fengslingsmøte sommeren 1999.

Kristin har også et anstrengt forhold til den fjerde drapstiltalte, Lars Grønnerød. De to er ekskjærester, men Lars er kraftig irritert over at Kristin har trukket også ham inn i et angivelig møte der drapene skal ha blitt planlagt.

Kristins far, og Veronicas stefar, Sverre Martin Kirkemo (53), er en aktiv støttespiller for Kristin.

Han har imidlertid forklart politiet at han mener å ha sett Veronica bruke samme type støvlett som satte igjen spor på åstedet.

- Jeg er glad i begge, og mine følelser vil være de samme til jeg dør, har han sagt til Dagbladet.

Han har likevel ikke snakket med Per og Veronica på over ett år.

Sverre Martin mener selv han var mistenkt, da politiet etterforsket de to attentatforsøkene mot Per Kristians søster, Anne Orderud Paust og hennes ektemann, Per Paust.

Paust-familien

Attentatforsøkene fant sted seinsommeren 1998, og blir av påtalemyndigheten oppfattet som et groteskt preludium til trippeldrapet året etter. Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo Haukeland er begge tiltalt for ett av attentatforsøkene.

Anne Orderud Pausts forhold til broren Per Kristian skal ha vært iskaldt mange år før trippeldrapet. Etter hennes død fant Per Pausts sønn, Jan Christian Paust (31), et testamente fra 1997, skrevet av Anne. Der het det at «Per Kristian Orderud skal intet arve etter meg».

Jan Christian Paust hadde selv et problematisk forhold til Anne. Hans far og Annes ektemann, diplomaten Per Paust, døde av kreft tre uker før trippeldrapet natt til 22. mai 1999.

Per Pausts første kone skal i retten vitne om sitt anstrengte forhold til Anne Orderud Paust.

Kriminelt miljø

Jan Christian og Lars Grønnerød benekter at de kjenner hverandre, men Dagbladet har fått bekreftet på annet hold at de har møtt hverandre.

En annen kjenning av Lars og Kristin er den kjente ekstennisstjernen Morten Rønneberg (36).

I rettssaken er han et av flere vitner som har en kriminelt belastet bakgrunn.

Rønneberg har i politiavhør forklart at han har hørt personer fortelle detaljer fra drapene. Han blir et sentralt vitne for forsvarerne til ekteparet Orderud.

De mener politiet ikke har etterforsket muligheten for at det finnes en eller flere ukjente gjerningsmenn godt nok.

Privatetterforsker Harald Olsen, som er engasjert av ekteparet Orderuds advokater, skal også forklare seg om sin jakt på hittil ukjente gjerningsmenn.

En 32 år gammel Oslo-mann, som Lars beskriver som en god kamerat, har forklart politiet at han ble spurt om han var villig til å drepe tre personer.

Han har også forklart at Lars fortalte at han skulle prøve å skaffe til veie et fryktet israelsk automatvåpen, av merket UZI, til Per Kristian Orderud.

En 32 år gammel torpedo, bosatt i Drammen, skal ha fortalt sin 26 år gamle finske kjæreste detaljer om drapene, som hun deretter skrev ned i dagboka si. Begge skal vitne under rettssaken. Torpedoen er en bekjent av Kristin Kirkemo Haukeland.

En 57 år gammel kvinne, som satt fengslet sammen med Kristin, har i politiavhør forklart at Kristin mente at politiet var dumme når de ikke allerede hadde funnet ut hvem i familien som hadde strikket den såkalte Orderud-sokken, som ble funnet fem meter fra verandadøra.

Politiets teori er at en kvinnelig morder brukte sokken utenpå skoen under ugjerningen.

En 20 år gammel mann er siktet for falsk forklaring i forbindelse med at han gir Kristin alibi for drapsnatta. De har begge forklart at hun var med ham da han kjørte ut Aftenposten.

Naboer

Flere naboer skal også vitne i forbindelse med de tiltaltes alibiforklaringer.

De to leieboerne på Orderud gård, Henrik Bjarne Bruun (46) og Håvard Lund, hevder at ekteparet ikke var hjemme drapsnatta. Dette har falt Veronica og Per tungt for brystet. De har bare hverandre som alibi, og påstår at de sov i ektesenga hele natta.

Rune Øystein Lang (33) er nærmeste nabo til kårboligen der trippeldrapet fant sted. Han hadde fest drapsnatta, og skal vitne i retten. Han har tidligere forklart at han ikke så eller hørte noe spesielt.

Ekteparet Orderuds avløser (34), som er av bosnisk opprinnelse, skal under rettssaken fortelle hvordan Per Kristian oppførte seg drapshelga.

De tiltalte, deres forsvarsadvokater og familiemedlemmer har rettet sterk kritikk mot politiets etterforskning av saken.

Venner og ekser

Flere venner og ekskjærester av de tiltalte skal også vitne, blant dem Vetle Zacharias Hrstka (24), Kristins ekskjæreste. Han var til stede da hun ble pågrepet.

Da Kristin slapp ut av varetekt, møtte hun pizzarestaurant-innehaver Per Haukeland, som hun i august i fjor giftet seg med.

Torsdag denne uka skal han møte i Halden byrett, tiltalt for medvirkning til Norgeshistoriens største sigarettsmuglingssak.

<B>STRIDENS KJERNE:</B> Arvestriden omkring Orderud gård vil bli et sentralt tema i rettssaken.