TILBUD OM HJELP: Her ligger Heather Abbott i sykesenga i Boston, og har fått besøk av Michelle Obama. Heather har allerede fått tilbud om hjelp til å betale legeregningene. Foto: AP Photo/Courtesy of Alfred Colonese/NTBScanpix
TILBUD OM HJELP: Her ligger Heather Abbott i sykesenga i Boston, og har fått besøk av Michelle Obama. Heather har allerede fått tilbud om hjelp til å betale legeregningene. Foto: AP Photo/Courtesy of Alfred Colonese/NTBScanpixVis mer

Venner og fremmede har samlet inn millioner for å dekke legeregningene til bombeskadde

- Donasjonene gjør at økonomiske problemer ikke er en del av byrden hun må bære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag i forrige uke eksploderte to bomber i målområdet på Boston maraton. Over 200 personer har fått medisinsk behandling for skadene de fikk, og tre personer mistet livet.

Legene på de lokale sykehusene i Boston sa tidlig at de skadde stort sett hadde skader på nedre del av kroppen, og at de hadde gjennomført mange amputasjoner.

Samler inn Ifølge nyhetsbyrået AP begynte venner og fremmede tidlig å samle inn penger for å dekke legeregningene til de mange skadde. En av innsamlingsaksjonene har allerede fått inn over 23 millioner dollar, over 134 millioner norske kroner.

Heather Abbott (38) er en av de mange skadde etter bombene. Hun forteller at hun allerede har fått tilbud om hjelp til å betale for en protese.

38-åringen sto i kø for å komme inn på en bar da det eksploderte.

- Det kjentes ut som om noen hadde satt fyr på foten min. Jeg visste at jeg ikke kunne stå, sier hun fra sykehussenga. Legene amputerte hennes venstre bein like under kneet.

Venner AP skriver at det koster minst 100 000 norske kroner for å amputere et bein, en protese koster om lag 300 000 norske kroner, og i tillegg kommer kostnadene for rehabilitering og trening, ifølge AP.

Og for de fleste av de bombeskadde etter terroren under Boston maraton vil sykehusregninga totalt komme på mer enn dette.

Venner og familier har også laget egne innsamlingsaksjoner for å dekke regningene til enkeltpasienter. Roseann Sdoia har slike venner.

Hun sto nær mållinja da det eksploderte. Hun ble truffet av splinter, flammer og et tre, som ble kastet mot henne, og skadde hennes venstre bein.

- Sterk Hennes høyre bein måtte bli amputert over kneet. Etter flere operasjoner har Sdoia nå begynt på et rehabiliteringsprogram.

- Hun er sterk, sier hennes venninne Christine Hart, som har opprettet innsamlingsnettsiden for Sdoia.

Så langt har de samlet inn over 270 000 dollar, over 1,5 millioner norske kroner. Pengene går blant annet til en protese, transport til og fra trening og for å få bygget om Sdoias bil, slik at de er tilpasset hennes behov, forteller Hart.

- Donasjonene gjør at økonomiske problemer ikke er en del av byrden hun må bære, sier Hart.

Det er også planlagt flere veldedige arrangementer, med mål om å samle inn penger til ofrene.

Fond Ingen vet ennå om donasjonene og forsikringene til pasientene, sykehusfond og andre fon er nok til å dekke alle regninger.

Helseøkonom Ted Miller sier at det koster millioner av dollar for å behandle en alvorlig hodeskade. Og påpeker at det i de totale helsekostnadene også må regnes med behandling av angst og posttraumatiske stresslidelser, noe som sannsynligvis har rammet flere enn de som har fysiske skader.

Amerikanske statsborgere må ha helseforsikring for å få dekket noe av kostnadene når de blir syke, men ifølge AP dekker de stort sett ikke alle kostnadene.

Massachusetts er en av rundt 20 stater som krever at forsikringsselskaper betaler for proteser, men mange selskaper dekker kun de enkleste modellene.

- Ikke hinder Noen av de store forsikringsselskapene sier likevel at vurderer å gjøre om på sine regler når AP kontakter dem om kostnadene etter terrorbombene.

- Vi jobber med å forsikre at økonomiske spørsmål ikke skal være et hinder for behandlingen av våre medlemmer, sier Sharon Torgerson, talsmann for Blue Cross and Blue Shield of Massachusetts, en av statens største forsikringsselskaper når det angår helse.

De 26 sykehusene som har behandlet ofrene vil betale noe av regninga med sine veldedige fond, og noen kan også få dekket utgifter fra offentlige fond for de som ikke har eller har dårlig forsikring.

Tim Gens, som er sjef for Massachusetts Hospital Association, sier at sykehusene ikke ennå tenker på kostnadene.

- Dette er en veldig spesiell situasjon for mange. Sykehusene jobber hardt med å sikre at hver familie får den støtten de trenger. Regningen er ikke noe de tenker på nå, sier Gens til AP.