ETTERLATTE:  Nå blir venner og kjærester for første gang tatt med i forskning på sorg og tap. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERLATTE: Nå blir venner og kjærester for første gang tatt med i forskning på sorg og tap. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Venner og kjærester av 22. juli-ofrene kan ha blitt oversett

Psykologer vil kartlegge etterlattes opplevelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det frykter psykologer ved Senter for Krisepsykologi i Bergen. Nå blir venner og kjærester for første gang tatt med i forskning på sorg og tap.

Senteret har fått det nasjonale ansvaret for å forske på de etterlattes opplevelser, reaksjoner og behandlingen de mottar fra helsevesenet.

Både foreldre, søsken og venner skal fylle ut et spørreskjema tre ganger fram til januar 2015. Hensikten er å kartlegge hvordan det går med jobb og skole, med søvn og annen daglig funksjon, sier forskningsleder Kari Dyregrov til Bergens Tidende.

For første gang blir de etterlatte denne gangen spurt om å rekruttere avdødes venner og eventuelle kjærester, slik at også de kan fortelle om tapet og sorgen de lever med, skriver avisa.

- Vi har en mistanke om at de ikke blir sett i hjelpeapparatet. I tillegg skal vi undersøke om partnere, foreldre, og søsken får nødvendig hjelp og oppfølging. Dette er det viktig å få tilbakemeldinger om, sier Dyregrov.

Hun sier tilbakemeldinger fra venner og kjærester av de avdøde vil kunne gi ny kunnskap om hvordan ungdommer håndterer tapet av en jevnaldrende som de er glade i.

Håpet er at resultatet av forskningen kan gjøre helsevesenet bedre i stand til å ivareta de etterlatte etter 22. juli-terroren.

(NTB)