Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venner skylt på havet

Live Nelvik (21) fra «Farmen» skulle ha vært med da fem studenter ble tatt av den voldsomme bølgen natt til i går. 21 år gamle Frode Ueland Amdal ble skylt på havet og har trolig omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Fortsatt savnet

  Det var i 00.30-tida natt til i går at fem studenter fra Høgskulen i Volda ble tatt av en brottsjø på Stadlandet ved Selje i Sogn og Fjordane. Politiet har nå gitt opp håpet om å finne den savnede studenten fra Hundvåg i Rogaland i live.

  Skulle vært med


  Live Nelvik (21), kjent fra «Farmen», skulle vært med på turen til Stadlandet. Hun avlyste turen med gode venner og valgte å prioritere skolearbeid.

  -  Dette er forferdelig tragisk, sier Live Nelvik.

  Det siste døgnet har vært tøft for 21-åringen som studerer journalistikk ved Høgskulen i Volda, samme skole som den savnede gutten går på.

  Live er medlem i friluftsgruppa Natura som arrangerte turen. Hun bor sammen med to av studentene som var med på turen og kjenner flere av dem.

  -  Det er ikke mobildekning der ute. Men da jeg hørte om ulykken, prøvde jeg å ringe og fikk bare snakket kort med noen av dem. Det var ekkelt å våkne og ikke vite noe, sier hun.

  Live er godt kjent i området, som er populært for surfere. Live startet selv med surfing da hun flyttet til Volda for litt over ett år siden.

  -  Det er utrolig tøffe værforhold og kraftige strømninger i havet der. Jeg hørte om værforholdene og at det var ti meter høye bølger. En av dem som var med, er en erfaren surfer, og han begynte å svette litt da han hørte om værutsiktene. Jeg tenker at det er rart hvordan man av og til er på rett eller galt sted til rett eller feil tid, sier Live.

  Skylt på sjøen


  Letingen etter studenten pågikk hele natt til i går og fram til klokka 16.40. Det var fortsatt kraftig vind og mye nedbør i området i går. Ved mørkets frambrudd ble leteaksjonen avsluttet, men den skal fortsette i dag. Det var ei gruppe på omkring 25 studenter fra Høgskulen som var på en årlig surfetur til Stadlandet. Studentene reiste med friluftsklubben Natura og skulle være på tur fra fredag til søndag.

  -  Det var ei gruppe på fem som hadde lest bølgevarselet og skulle ned på moloen i Hoddevika og sjekke værforholdene, fordi vi skulle surfe dagen etter. Men et stykke utpå moloen ble de overrasket av to store bølger. Den siste skylt fire av dem på sjøen. Den femte ble kastet inn i en kran og klarte å holde seg fast i den. Tre av dem klarte å komme seg opp, forteller Belinda Yasmin Moltu.

  Sjokk og tomhet


  Moltu oppholdt seg i huset gruppa leide da en av de fire kom løpende og fortalte at en av guttene ikke hadde kommet på land. I mellomtida hadde lokale varslet politiet.

  -  Vi tok biler og traktorer og det som var, og kjørte bort og begynte å lete. Men etter en stund ble vi kalt tilbake på grunn av sikkerheten, forteller hun.

  Studentene fikk raskt hjelp av et kriseteam, redningsfolk og ambulanser. Noen av studentene ble igjen for å lete etter kameraten, andre dro tilbake til Volda, der det ventet kriseteam, prost og ansatte ved skolen. Også mange av studentenes foreldre ringte til skolen utover dagen.

  -  Dette er bare utrolig tragisk. Vi kunne glede mange med at deres håpefulle var i god behold. Dessverre måtte vi også gi det triste budskapet til én familie, sier rektor ved høgskolen Gunnar Stave.

  -  Vi har fått god oppfølging og hjelp. Noen valgte å snakke med kriseteamet, andre var så slitne at de gikk rett og la seg, forteller Moltu.

  -  Det er helt forferdelig. En medstudent er plutselig vekk. Han er en gutt som har engasjert seg mye i studentsamfunnet og vært med på flere Natura-turer. Han er en veldig blid og sosial gutt. Man får jo sjokk og føler seg tom og målløs. Våre tanker går til Frodes familie, sier Moltu.

  Hun sier at ingen av studentene tenkte på at turen ut på moloen kunne være livsfarlig.

  -  Ingen kunne forutse at det ville få sånne fatale følger. Det var til og med lokale folk på moloen, forteller Moltu.

  I går kveld samlet studenter og ansatte ved skolen seg på studentkroa for å snakke ut om ulykken.

  -  Vi er et lite studiemiljø, og det er svært tøft for oss at en er savnet, sier Ingelill Lamto, leder av Studenttinget.

  Farlig letearbeid


  Tre studenter pådro seg lettere bruddskader i ulykken og ble kjørt til sykehus. Omkring 30 personer fra Selje, Vågsøy og Eid Røde Kors, samt politi og frivillige har deltatt i letearbeidet, som ikke har vært helt ufarlig. Forholdene tillot verken båter eller helikoptre å delta i søkene etter 21-åringen. Det ble derfor bare gjort strandsøk fra land, og letemannskapene måtte til tider gå i line fordi bølgene var så kraftige.

  -  Vi håper været tillater å sette inn helikoptre søndag, sier operasjonsleder Stig Inge Hauge i Fjordane politidistrikt.

SKULLE VÆRT MED: Live Nelvik (21), kjent fra «Farmen», studerer ved Høgskulen i Volda og hadde meldt seg på surfeturen til Stadlandet. Men på grunn av mye skolearbeid kunne ikke Live delta. - Dette er forferdelig tragisk, sier Live, som er godt kjent i ulykkesområdet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media