Venner stakk av fra død basehopper

Etter at kameraten ble knust mot fjellet i Trollveggen valgte kompisene å pakke skjermene i full fart og rømme fra området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): I følge vitner hoppet sju basehoppere ulovlig ut fra Stabbeskaret ved Trollveggen. En 30 år gammel australsk mann fikk problemer, ble knust mot fjellveggen og ble liggende 130 meter over dalbunnen. Han omkom momentant. Like nedenfor pakket kameratene sammen fallskjermene sine i full fart og stakk av fra området uten å melde fra om ulykken. Nå jakter politiet på dem.

Leide hytte

- Vi har funnet spor i en fiskehytte i området som tyder på at denne er leid av hopperne. Her har vi også gjort funn som har gitt oss identiteten på basehopperen som omkom, sier politibetent Sindre Mittet ved Rauma lensmannskontor til Dagbladet.

- Kan det ha vært nordmenn med i hopplaget?

- Det ser vi ikke bort fra, men vi kan enda ikke bekrefte verken nasjonalitet på hopperne eller antallet, men vi er klar over at flere vitner har sagt de skal ha vært sju stykker, sier Mittet.

Få tatt for hopping

Den omkomne australieren er den sjuende hopperen som er fraktet død ned fra fjellmassivet i Romsdalen og den fjerde siden forbudet trådte i kraft i 1986. Rundt to hundre hoppere foretar ulovlige utsprang hvert år. Lensmann i Rauma, Frank Frilund er klar over at antallet hoppere er høyt. Svært få er tatt.

- Vi har vel tatt en ti tolv stykker etter at forbudet kom i 1986. Dette inkluderer også medhjelpere. Alle disse har fått bøter på mellom femten og tjue tusen kroner samt inndragning av utstyr, sier Frilund til Dagbladet.

ALPIN GRUPPE: Morten Eilivmo og Henki Flatlandsmo fra Romsdal alpine redningsgruppe tok seg ned til den omkomne australieren. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
ALPIN GRUPPE: Morten Eilivmo og Henki Flatlandsmo fra Romsdal alpine redningsgruppe tok seg ned til den omkomne australieren. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG Vis mer

- De som er bøtelagt har ofte avslørt seg selv ved egne bilder og videofilm, sier han. Lensmannen legger ikke skjul på at det er brutalt når kameratene til en omkommet hopper pakker sakene sine og stikker fra området.

- Jo, det råder en hard justis i hoppmiljøet på dette området, klart det er brutalt.

Søker vitner

Å ta basehoppere er langt fra noen lett oppgave. Det er rundt tre kilometer fra hovedveien og bort til fjellveggen og i mellom renner elva Rauma omgitt av tett krattskog.

- Landingsplassene er mange og det er lett å stikke seg bort. Men etter det fatale hoppet på lørdag vet vi det er mange vitner. Disse vil nå den nedsatte etterforskningsgruppen prøve å komme i kontakt med, sier Sindre Mittet.

Venner stakk av fra død basehopper