Politiet med ny Anne-Elisabeth Hagen-hypotese:

Venninna: - Har tenkt den tanken hele veien

Selv om Liv Engom hele tiden har trodd at venninna hennes har blitt drept, var det tøft å høre politiet fortelle at dette nå også er deres hovedhypotese.

DET SISTE MØTET: Anne-Elisabeth Hagen (t.v.) og Liv Engom (t.h.) møttes til skolegjenforening i fjor sommer. Det markerte også 50 års vennskap. Foto: Privat
DET SISTE MØTET: Anne-Elisabeth Hagen (t.v.) og Liv Engom (t.h.) møttes til skolegjenforening i fjor sommer. Det markerte også 50 års vennskap. Foto: PrivatVis mer

Onsdag gikk politiet ut og fortalte at de har byttet hovedhypotese i etterforskningen av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning. Politiet har, helt siden saken ble kjent i januar i år, holdt fast ved at de tror hun har blitt bortført.

Nå sier politiet at Hagen mest sannsynlig har blitt drept.

I et intervju med Dagbladet i april, fortalte Hagens venninne, Liv Engom, om den følelsesmessige berg-og-dalbanen hun har vært gjennom etter at hun fikk vite at venninnen var forsvunnet.

Samtidig fortalte Engom at hun hadde bestemt seg for at Hagen ikke kommer hjem i live.

- Hver gang det dukker opp noe i avisa eller på TV, så får man håp. Finner de henne nå, tenker man. Men så går det dager og uker uten at det skjer noe. Man faller ned i en bølgedal. Det er slitsomt og utmattende. Jeg har selv bestemt meg for at hun ikke kommer hjem i live. Det er en stygg tanke, men det er for å beskytte meg selv mot de verste nedturene, sa Engom.

NY HOVEDTEORI: Politiet har endret hovedteori i saken om Anne-Elisabeth Hagen. Tommy Brøske orienterte onsdag 26. juni om at de ser på det som svært sannsynlig at Hagen er død. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV. Vis mer

Ikke forbauset

Nå, to måneder etter intervjuet, forteller Engom til Dagbladet at det var tøft for henne å se på politiets pressekonferanse. Hun sitter igjen med mange forskjellige tanker, men forteller at hun ikke ble forbauset.

- Jeg tenker mye rart. Jeg har jo egentlig regnet med at hun ikke har vært bortført. Jeg var egentlig ikke forbauset da politiet sa det, jeg har bare ventet på det.

Denne nye hypotesen innebærer også en hypotese om at bortføringen av Hagen kan ha vært «fingert» for å skjule et drap, noe Engom også tror kan være en realitet.

- Ganske tøft

- Hver gang det blir tatt opp og kommer i media, så merker jeg at det er en påminnelse om noe forferdelig. Det er ikke noe koselig, selv om jeg innerst inne er klar over at hun er død for lenge siden, sier hun.

Engom forteller at hun helt siden saken ble kjent har trodd at venninnen ble drept med en gang.

- Jeg har tenkt den tanken hele veien. Jeg har ikke turt å si det høyt, bortsett fra til mine nærmeste.

- Å få det øye til øye i dag var ganske tøft. Det var tøft å se på den pressekonferansen, legger hun til.

TUNGT: Liv Engom synes det er forferdelig at venninna er forsvunnet. Foto: Privat
TUNGT: Liv Engom synes det er forferdelig at venninna er forsvunnet. Foto: Privat Vis mer

Det siste møtet

Engom ble kjent med Hagen da de var 15-16 år gamle. Selv om det i voksen alder kunne gå måneder mellom hver gang de møttes, var det likevel alltid som de hadde sett hverandre dagen før, fortalte Engom i april.

September var siste gang hun møtte Lisbeth, som hun alltid har kalt venninna. Da hadde de nettopp lagt bak seg en av sommerens store høydepunkter - 50-årsjubileet ved folkehøyskolen på Gjøvik, med mimring og gode venner.

31. oktober forsvant altså Hagen fra sitt hjem, og i januar ble saken kjent for offentligheten. Engom forteller at mange fra folkehøyskolen har henvendt seg og spurt henne om hun vet noe mer.

- Vi snakker jo litt sammen, vi som var på treffet i mai i fjor. Alle synes det er leit, det gjør vi.