Venninna vår

Det er nesten umulig å ikke vite alt om Britney Spears.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HUN DRO RETT til solbruning i Bel Air etter å ha overlevert sønnene til eksmannen Kevin Federline (29), ifølge US Magazine. Den fallerte popstjernen Britney Jean Spears (25) er altså blitt fratatt omsorgen for sønnene Sean Preston and Yayden James. Skandalestjernen framstår som ustabil, sårbar, ensom og i fritt fall.

Britney-nettkjøret er dermed ekstra hysterisk.«At Federline har fått foreldreretten har nok mer å gjøre med Spears’ mangler enn hans faderlige evner», skriver APs underholdningsreporter syrlig mens tanta til Britney frykter niesen vil dø. Atferdsforskere og kjendiscoachere (spesiell jobb!) spør: «Hvor dypt kan hun synke nå?» Ekslivvakten er glad på barnas vegne. Kjendisblogger Perez Hilton konkluderer: «Jeg tror ikke Britney Spears vet hvem hun er».

VI VET HVEM hun er, definitivt. Folk under 50 år som påstår de aldri har hørt om dama, lyver. Vi har fulgt henne siden hun poserte med bamsen sin i senga og ble markedsført som jomfru mens hun sang «…baby, hit me one more time» i 1998. Hun representerte det mange hater: Forhåndsprodusert pop, tanketomme tekster, hun var republikaner, kristen og falsk blondine iført minimale tekstiler.

Poenget er at jeg vet veldig mye om Britney selv om jeg egentlig ikke er interessert. Jeg vet at hun har en tendens til å sjokkgifte seg, har opptrådt truseløs på rangel med sviresøster Paris Hilton, har kollapset, snauet av seg håret, bulket biler, tørket kyllingfett av fingrene med Gucci-kjolen sin og rømt fra rusrehabilitering. Hun har liksom bare vært der, veldig lenge, akkurat som kunstige tilsetningsstoffer i maten eller ei gammel, litt gæren barndomsvenninne du aldri blir kvitt. Underveis har jeg på en merkelig måte blitt litt interessert.

VI KLIKKER på frøken Spears når vi kjeder oss, snakker i telefonen og skulle ha gjort noe annet. I gamle dager stirret vi på pausefiskene til NRK som svømte rundt og rundt i et akvarium. Britney er pausefisk på nett. (Det mest dramatiske som skjedde med fiskene var da en svær, feit en spiste opp alle de andre fiskene, foran øynene på forskremte barn, men det er kanskje en vandrehistorie?)

Lindsay Lohan (21), Paris Hilton (26), Nicole Richie (26) og Britney er 2000-tallets superstjerner på nettet. Vi følger dem fra time til time. Ikke fra suksess til suksess, men på shopping og nattklubber, inn og ut av biler og behandlingsopplegg. De sier aldri noe. Står ikke for noe. Men de skifter kjærester og blir sprø.

«HUN ER ikke engang lekker. Jeg har aldri skjønt hva det er med henne», sier en kollega. Britney er ei popboble. Suksessen skyldtes noen fengende hits, blandingen uskyld & sex, men aller mest var hun The girl nextdoor. Ei enkel, landsens jente som ble rik superstjerne. En identifiserbar stjerne for unge jenter i hele verden, i motsetning til perfekte Beyoncé eller råskinnet Madonna.

For årets førstedame Amy Winehouse kom sammenbruddet parallelt med gjennombruddet. Britney har vi fulgt fra prektighet til pinligheter til tristesse. Nå oppfyller hun pressens hang til misere. Uansett hvordan det går, vil vi fortsette å følge henne. Det er bare én ting vi, folket, elsker mer enn knall og fall; comeback og anger.