VITNER FOR KOPSENG: Kopsengs venninne (31) er overbevist om at han er uskyldig. I dag vitner hun til fordel for ham i retten. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
VITNER FOR KOPSENG: Kopsengs venninne (31) er overbevist om at han er uskyldig. I dag vitner hun til fordel for ham i retten. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Venninne av Julio Kopseng: - Han er omtenksom og veldig opptatt av rettferdighet

Kan ikke skjønne at vennen skal være en serievoldtektsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Julio er en veldig engasjert person. Han er veldig nysgjerrig, omtenksom, og bryr seg veldig mye om folk rundt ham. Han er veldig opptatt av rettferdighet, er den første til å ta svake i forsvar.

Det forteller en 31-årig kvinne som har vært en nær venn av Julio Kopseng (38) i nær et tiår. Hun er ett av vitnene som forklarer seg til fordel for den serieovergrepstiltalte danseren i retten, og kjenner seg overhodet ikke igjen i beskrivelsene av ham.

31-åringen forteller at hun reagerte med vantro første gang hun hørte om voldtektsanklagene.

- Jeg prøvde å oppsøke andre som kjente Julio, for å finne ut om jeg var helt på jordet. Om jeg var den eneste i Norge som har opplevd ham som en ålreit fyr.

Omfattende tiltale Borgarting lagmannsrett har lagt bak seg én av tre måneder i den svært omfattende overgrepssaken. 38-åringen er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på 17 kvinner i tidsrommet 2001 til 2013, og risikerer forvaringsstraff dersom han blir funnet skyldig.

Den 31-årige venninna har gjentatte ganger uttalt seg støttende om Kopseng overfor Dagbladet, seinest foran den siste tingrettssaken i fjor høst. Da uttalte hun og ei annen venninne av ham at danseren var så populær at han ikke trengte å voldta noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FLAMMEDANS: En av Julio Kopsengs spesialiteter er såkalt flammedans, som han deltok i TV 2s «Norske talenter» med i 2010. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FLAMMEDANS: En av Julio Kopsengs spesialiteter er såkalt flammedans, som han deltok i TV 2s «Norske talenter» med i 2010. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han hadde minst ni-ti frivillige elskerinneforhold til enhver tid, om han var singel, og tok jentene med på kino og restauranter. Vi får det ikke til å stemme at han skulle trenge å begå overgrep for å bli tilfredsstilt, sa de to.

I dag gjentar 31-åringen at Kopseng, som var sentral i Oslos glamourmiljø, hadde god tilgang på unge kvinner.

- Han hadde veldig mange jenter rundt seg hele tida, det var nesten alltid ei jente i leiligheten hans. Det var en vennskapelig tone mellom dem, samtidig virket det som om han hadde et seksuelt forhold til alle, forteller hun.

På swingersklubb Vitnene som stiller i retten i dag, forklarer seg om forholdet mellom Kopseng og hans 29-årige ekssamboer. Ifølge tiltalen ble hun utsatt for gjentatte voldtekter og grov vold over en lengre tidsperiode.

Sentralt i tiltalepunktet om eksen er at danseren ved en anledning skal ha tvunget henne med på swingersklubb og til ha sex med andre. Men venninna, som var til stede på klubben den aktuelle kvelden, stiller seg uforstående til dette.

- Hun var veldig utadvendt, sier 31-åringen om hvordan eksen oppførte seg på klubben.

Venninnas vitnemål står i stor kontrast til hva en 42-årig bekjent av Kopseng forklarer.

- Jeg anser ikke personer som hopper på folk som sover, som veldig stabile, sier kvinnen.

Hun hevder selv at danseren forgrep seg på henne i 2006, i hennes eget hjem, mens hun sov. Den angivelige voldtekten er aldri blitt anmeldt, fordi hun ikke orket belastningen av rettsprosessen.

Kjemper mot tårene 42-åringen, som kjemper mot tårene i vitneboksen, forteller at hun vet om flere andre kvinner Kopseng skal ha forgrepet seg på.

- Jeg vet at [ekssamboeren] fikk trusler. Også andre jenter tiet på grunn av at han truet dem, sier hun.

Hun sier Kopsengs eks fortalte om de anmeldte overgrepene til henne.

- Hun fortalte at Julio hadde holdt hodet hennes under vann helt til hun gikk med på å gjøre som han ønsket. Hun hadde også vært på fester der hun måtte ha sex med andre. Han truet henne med gruppevoldtekt og kniv, og fikk henne til å ta abort, sier 42-åringen.

Advokat Trine Rjukan representerer ti av de fornærmede kvinnene, blant dem ekssamboeren.

- Min klient er kjent med hennes framstilling, og reagerer sterkt. Forklaringen står også i stor kontrast til bildet som er tegnet av et overveldende flertall av vitnene, sier Rjukan til Dagbladet.

Nekter skyld Kopeng fikk i fjor to tingrettsdommer mot seg - en på 15 års forvaring og en på 12 års forvaring. Han anket begge dommene, og ankesakene kjøres nå som én lagmannsrettssak. Dersom juryen finner ham skyldig, forventes det at straffen blir høyere enn i de to enkelte tingrettsdommene.

Bistandsadvokat Rjukan har tidligere uttalt at hun forventer lovens strengeste straff for danseren - 21 års forvaring med ti års minstetid.

Forvaringsstraff anvendes bare i tilfeller der retten vurderer at det er svært stor risiko for gjentakelse. Siden en slik straff kan forlenges et ubegrenset antall ganger, kan den domfelte i praksis bli sittende i fengsel resten av livet.

Kopseng nekter skyld på alle tiltalepunkter og mener seg utsatt for et komplott fra de fornærmede kvinnene. Motivet for sammensvergelsen er ifølge ham hevn for at han ikke gjengjeldte følelsene deres, og/eller oppreisningspenger.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram