Venninne mistenkte Veronica

FROGNER (Dagbladet.no): - Jeg vil ikke føle det sånn, men jeg har en fryktelig følelse av at du har noe med det å gjøre, skal en venninne av Veronica Orderud ha sagt til den trippeldrapssiktede flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 09.00 i dag startet statsadvokat Jørn S. Maurud utspørringen av en av Veronica Orderuds bekjente. Kvinnen karakteriserer seg sjøl som en tidligere god venninne av den trippeldrapssiktede.

Veronica Orderud og vitnet skal ha vært venninner fra sommeren 1998. Kvinnen forteller at de to møttes jevnlig. Også etter trippeldrapet - og etter at Veronica Orderud slapp ut fra varetekt.

Men etter hvert begynte forholdet mellom de to kvinnene å skurre, forteller vitnet i retten.

- Hvorfor var dere mindre og mindre sammen, lurer aktor Maurud.

- Det skurra mer og mer for meg. Ved tre anledninger nevnte jeg dette for Veronica, forklarer vitnet. Og viser til at hun fryktet at Veronica Orderud kunne ha noe med trippeldrapene å gjøre.

Aktor Maurud lurte på hvordan Veronica Orderud reagerte på venninnens mistanker.

- Vil du si dette i retten, spurte Veronica meg, sier vitnet.

- Intimt forhold

Vennskapet mellom de to skal ifølge vitnet ha startet sommeren 1998. Kvinnene trente sammen på SATS, og var sammen på hundeutstillinger.

- Jeg følte vi ble veldig gode venninner. I hvert fall fra min side. Men jeg vet ikke hva vennskap betydde for henne, sier vitnet og viser til at Veronica skal ha fortalt henne om en venninne i Tromsø.

- Hun sa at hun i Tromsø ville være venn med Veronica, men at hun ikke ville det. Men Veronica fortalte meg mange intime ting, forteller vitnet og mener at betroelsene fra den siktede burde bety at de to var venninner.

- Snakket om amfetamin

Veronica Orderuds venninne fortalte i retten at hun og Veronica har snakket om amfetamin flere ganger.

- Jeg og Veronica snakket om amfetamin, men jeg forstod ikke at hun skulle bruke det i en slankeprosess. Veronica syntes det var greit å ta det i skole- og utdanningssituasjon, men ikke å utvikle det til misbruk, forklarer venninnen fra vitnestolen.

Likte ikke Pers familie

Ved flere anledninger skal Veronica Orderud ha nevnt sitt dårlige forhold til svigerforeldrene overfor sin venninne.

- Veronica tålte ikke svigerforeldrene eller Anne Orderud Paust, sier venninnen i Nes herredsrett i dag.

- Mistenkte Kristin

Venninnen forlarte i retten hvordan hun vurderte forholdet mellom de to halvsøstrene, Veronica Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland. I begynnelsen mener vitnet at forholdet var godt, men at det ble dårligere og dårligere på grunn av halvsøsterens amfetaminbruk.

- Veronica fortalte at Kristin dopet seg mer og mer. At det til og med var ord som falt ut mens hun snakket, sier vitnet.

Ved en anledning skal Veronica Orderud ha fortalt venninnen at hun trodde Kristin Kirkemo Haukeland hadde noe med drapene å gjøre.

- I den forbindelse nevnte hun forbindelsen med Lars og det kriminelle miljøet. Og hun nevnte Per Paust, forklarer venninnnen.

Veronica Orderud og vitnet har ikke snakket sammen siden de møtte hverandre like før saken startet.

- Vi møttes på SATS helt tilfeldig. Like før saken startet, forteller hun.

Tenner ikke

Aktor Maurud ville vite om Veronica Orderud hadde fortalt venninnen om sitt forhold til ektemannen, Per Orderud. Kvinnen fortalte retten at Veronica Orderud ikke ønsket seg barn.

- Veronica sa dette til meg: Jeg kan ikke tenne på en mann jeg må være mamma for, hevdet vitnet i Nes herredsrett.

Aktor lurte etter hvert på om ekteskapet var et såkalt fornuftsekteskap.

- Ja absolutt, svarer venninnen.

Veronica Orderuds advokat, Frode Sulland, viste til venninnens politiforklaringer. Her har hun fortalt at Veronica Orderud har sagt at hun ville vente med å få barn til etter utdanningen var unnagjort.

- Men Per ønsket å få barn, hevdet vitnet i dag. Venninnen sa også at hun syntes synd på ektemannen Per.

Betroelser seinere

Per Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz, viste til at venninnen til Veronica Orderud i politiforklaringer har beskrevet ekteparets forhold som svært godt.

- Ja, jeg sa det, men det var Veronica som hadde den fulle styringen. Jeg opplyste at forholdet mellom Per og Veronica var svært godt. De intime betroelsene fra Veronica er kommet i etterkant av varetekten, sier hun i retten.

Veronica omtaler hun som en morsom jente.

- Det skjer bestandig noe i familien Kirkemo. Hun er målbevisst og gjør det hun har i tankene, svarer treningsvenninnen.